Τσίπρας στον News 24/7 στους 88,6: Στόχος να δοθεί σύνταξη και τα Χριστούγεννα

Τσίπρας στον News 24/7 στους 88,6: Στόχος να δοθεί σύνταξη και τα Χριστούγεννα
NIKOLOPOULOS/EUROKISSI

"Μειώσαμε την τρύπα σε ετήσια βάση κατά 1,2 δις ευρώ. Το σύστημα είναι πλέον πιο δίκαιο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς το 87% πληρώνουν λιγότερα σε σχέση με πριν. Η ανεργία έπεσε κατά πολύ από το 24% στο 19%" είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μέτρα στήριξης εφόσον "μας το επιτρέψει ο δημοσιονομικός χώρος".

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, βρέθηκε στο στούντιο του ραδιοφώνου News 24/7 στους 88,6 σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης λίγο πριν τις κρίσιμες ευρωεκλογές και τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση.

O κ. Τσίπρας άφησε το ενδεχόμενο και για περαιτέρω θετικά μέτρα ελάφρυνσης ο πρωθυπουργός, στο τέλος του χρόνου και ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα ακυρωθεί η κατάργηση του αφορολόγητου.

Δεν είναι παροχές όπως τις ονομάζουν αλλά μέτρα κοινωνικής στήριξης

“Υποεκτιμήσαμε την επίδραση που έχουν τα θετικά μέτρα στην οικονομία” είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι τα χρήματα που παίρνουν οι συνταξιούχοι αυξάνουν και την ζήτηση της οικονομίας, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που μπήκαν σε εφαρμογή από σήμερα, Δευτέρα.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξουν και νέα θετικά μέτρα εντός του 2019 εκτός από αυτά που ψηφίστηκαν με το νομοσχέδιο για 120 δόσεις τόνισε:

“Το ποσό που δώσαμε για την 13η σύνταξη ήταν 980 εκ ευρώ μικτά και 830 εκ ευρώ σε καθαρούς όρους και αντιστοιχεί με το δώρο του Πάσχα ή το επίδομα αδείας. Όταν διαπιστώσουμε ότι η οικονομία να έχει μια σταθερή δημοσιονομική δυνατότητα στόχος μας είναι να μπορέσουμε να δώσουμε το αντίστοιχο ποσό και ως δώρο Χριστουγέννων” είπε ο Πρωθυπουργός για να προσθέσει:

“Αυτό όμως θα το ξέρουμε κοντά στο τέλος του χρόνου”.

Σχετικά με τις αντιδράσεις που υπήρχαν για την πίστωση στους λογαριασμούς της 13ης σύνταξης, είπε ότι το ποσό πού δόθηκε ήταν συμβατό με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της οικονομίας και είναι ένα μόνιμο μέτρο και όχι προεκλογική παροχή.

Θύμισε μάλιστα ότι ο αρχηγός της ΝΔ έχει ήδη πει δημόσια ότι δεν δεσμεύεται για την συνέχιση εφαρμογής του μέτρου χαρακτηρίζοντάς το “λαϊκίστικο” .

“Ο κόσμος έχει διέξοδο τον κ. Μητσοτάκη για να μην πάρει καθόλου 13η σύνταξη αφού έχει πει ότι δεν την πιστεύει” είπε χαριτολογώντας ο Πρωθυπουργός.

Νέο ΕΚΑΣ μέσω εθνικής σύνταξης

Στο θέμα της επαναφοράς του ΕΚΑΣ που είχε ανοίξει προ ημερών ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι σχεδιάζεται η αποκατάσταση της συγκεκριμένης εισοδηματικής απώλειας αλλά όχι με την μορφή επιδόματος.

“Αυτό που σχεδιάζουμε είναι ο ανασχεδιασμός της εθνικής σύνταξης για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους” είπε ο κ Τσίπρας για να προσθέσει ότι ήδη οι χαμηλοσυνταξιούχοι ευεργετούνται από μια σειρά επιμέρους μέτρων που έχει ήδη νομοθετήσει και εφαρμόσει η Κυβέρνηση, όπως η επιδότηση της φαρμακευτικής περίθαλψης για τους χαμηλοσυνταξιούχους που ισχύει από το 2017.

Δεν άνοιξε πάντως τα χαρτιά του για το πότε θα προχωρήσει η αναίρεση του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου που έχει ψηφίσει για να εφαρμοστεί για το 2020.

Απαντώντας σε ερώτηση για το γιατί δεν ψηφίζει την σχετική τροπολογία που έχει καταθέσει η ΝΔ είπε: “Την μη περικοπή του αφορολόγητου θα την ψηφίσουμε όταν το αποφασίσουμε εμείς” είπε θυμίζοντας ότι τώρα η ΝΔ προσπαθεί να κερδίσει σε εντυπώσεις καθώς μέχρι πρότινος είχε εντάξει στο σχεδιασμό της και την περικοπή των συντάξεων που δεν εφαρμόστηκε αλλά και την μείωση του αφορολόγητου.

Ο Στουρνάρας ανήκει στο μπλοκ της δογματικής εμμονής στην Λιτότητα

Ο κ. Στουρνάρας ανήκει στο μπλοκ της λιτότητας είπε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που υπήρξαν για την ανακοίνωση των μέτρων ελάφρυνσης που εφαρμόζονται από σήμερα.

“Πρώτος απ όλους αντέδρασε ο κ. Βέμπερ λέγοντας ότι τα μέτρα αυτά τα πληρώνουν οι Γερμανοί φορολογούμενοi” σημείωσε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας ότι σε αυτή την φάση ο κ. Βέμπερ θα έπρεπε να ασχολείται με την Γερμανία και την Βαυαρία αφού η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν από το συντηρητικό ευρωπαϊκό μπλοκ της λιτότητας.

Σε παρατήρηση του Βασίλη Σκουρή ότι στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσει του Προέδρου της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα ο κ. Τσίπρα απάντησε: 

“Γιατί στο ίδιο μπλοκ δεν είναι και ο κ. Στουρνάρας ; Στο δόγμα της δογματικής εμμονής στην λιτότητα” προσθέτοντας ότι ο κεντρικός τραπεζίτης “υποστήριζε πέρσι την γραμμή της συνέχισης των μνημονίων μέσω προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής που διέδιδε ότι θα έπρεπε να είναι η συνέχεια του προγράμματος”.

“Η Κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα θεσμικά περιθώρια συνεννόησης με τον κ. Στουρνάρα. Ο ίδιος έχει αποδείξει πολλές φορές ότι έχει κινηθεί με βάση τις πολιτικές του σκοπιμότητες” κατέληξε ο Πρωθυπουργός 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα