Βαρουφάκης: Δεν έχουμε προτίμηση ποιος θα νικήσει

Βαρουφάκης: Δεν έχουμε προτίμηση ποιος θα νικήσει
Ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης INTIME NEWS

Ο Γιάνης Βαρουφάκηγς τόνισε ότι δεν τον ενδιαφέρει ποιο θα έρθει πρώτο κόμμα στις προσεχείς εκλογές.

«Δεν φτιάξαμε το ΜέΡΑ25 για να γίνουμε υπουργοί», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι», υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα του οποίου ηγείται, κατέβαλε προσπάθεια προεκλογικής προγραμματικής συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων.

Ξεκαθάρισε, επιπλέον, ότι δεν έχει καμία προτίμηση για το ποιο κόμμα, Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θα έλθει πρώτο και ποιο δεύτερο. «Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να υπάρξει ένας πλούσιος διάλογος και οι εκλογές να μην γίνουν υπό καθεστώς κακοφωνίας», συμπλήρωσε.

Από εκεί και πέρα, η συνέντευξη περιστράφηκε κυρίως γύρω από τα θέματα της οικονομίας, με τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη να δηλώνει, «είμαστε πιο πτωχευμένοι και εξαρτημένοι από ποτέ».

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει την πρόταση για δημιουργία τοπικών νομισμάτων, σημείωσε πως είναι «πολύ παλιά ιδέα, λειτουργεί στην Ελβετία, την Αυστραλία. Είναι περιορισμένης σημασίας», κατά την άποψή του, αλλά μπορεί σε ένα χώρο, όπως η βόρεια Ελλάδα, η Θράκη, η Ήπειρος, να λειτουργήσει μόνο, όμως, σε συνδυασμό με ένα σύστημα σαν το «Δήμητρα», που προτείνει το κόμμα του. Όπως επιχειρηματολόγησε δε, «βοηθάει να γίνονται περισσότερες συναλλαγές στον τόπο, αλλά αυτό πρέπει κάπου να χτισθεί». Και, επαναφέροντας την πρότασή του για το σχέδιο «Δήμητρα», ανέφερε πως οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πλήρωσαν δύο δισ. ευρώ «στους τραπεζίτες για πράγματα που έχουν μηδενικό κόστος για τις τράπεζες».

Ευκαιρίας δοθείσης, ανέφερε πως το σχέδιο «Δήμητρα» είναι κάτι πάνω στο οποίο δουλεύει επιστημονικά ο ίδιος για πάνω από 20 χρόνια. Επίσης, ότι ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 τον Ιούνιο του 2019, με άλλα λόγια «είναι πάγια θέση μας». Εκτίμησε δε, πως το θέμα ήλθε τώρα στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, μετά την ανάσυρσή του από την «Ομάδα Αλήθειας» της Νέας Δημοκρατίας. «Το “Δήμητρα” είναι το μέλλον των ψηφιακών συναλλαγών παγκοσμίως», τόνισε ακόμη και ζήτησε να μην έχουν οι τράπεζες το μονοπώλιο των συναλλαγών.

Στο σημείο αυτό, ο Γ. Βαρουφάκης βρήκε την ευκαιρία να καταθέσει και τις απόψεις του για το τραπεζικό σύστημα εν γένει: «Όλες οι τράπεζες, παγκοσμίως, είναι ασταθείς, το μόνο που κρατάει μια τράπεζα από το να μην καταρρεύσει, είναι η κεντρική τράπεζα». Και στα καθ’ ημάς, «ελπίζω πως δεν πάμε σε κατάρρευση τραπεζών, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι», όπως οι πυροσβέστες πρέπει να είναι έτοιμοι για την πυρκαγιά, προσέθεσε. Εν κατακλείδι, «έχουμε μια σιγοβράζουσα τραπεζική κρίση διεθνώς, πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι».

Κλείνοντας, ο Γ. Βαρουφάκης παρέθεσε τις βασικές προτάσεις του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, που είναι το σχέδιο «Δήμητρα», το σχέδιο «Οδυσσέας» για τα κόκκινα δάνεια, η πρότασή του για το Υπερταμείο, η πρόταση για το ΦΠΑ, η πρόταση για την κατάργηση της προπληρωμής φόρου. Και, ζήτησε «να γίνεται σοβαρή συζήτηση και όχι κοκορομαχίες, που είναι άνευ ουσίας μεταξύ κομμάτων που τελικά συμφωνούν σε όλα».

Ερωτηθείς, τέλος, για τα χρήματα που κερδίζει στο εξωτερικό από τα βιβλία και τις ομιλίες του, απάντησε πως όλα τα ποσά τα εισάγει στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα