Ελλάδα - Κύπρος: Σχέδιο διευκόλυνσης ξένων υπηκόων σε περίπτωση πολέμου στη Συρία

Ελλάδα - Κύπρος: Σχέδιο διευκόλυνσης ξένων υπηκόων σε περίπτωση πολέμου στη Συρία

Συντονισμός Αθήνας - Λευκωσίας για την παροχή διευκολύνσεων σε ξένους υπηκόους σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης στη Συρία. Τι συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη

Σε ευρεία σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής της Ελλάδος Άγγελος Συρίγος και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης Πάτροκλος Γεωργιάδης, ενημερώθηκαν για το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», το οποίο θα θέσει σε εφαρμογή η κυπριακή κυβέρνηση για την παροχή διευκολύνσεων σε ξένους υπηκόους, που θα χρησιμοποιήσουν την Κύπρο, ως διαμετακομιστικό σταθμό σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης στη Συρία.

Οι δύο γενικοί γραμματείς, οι οποίοι προηγουμένως είχαν συναντήσεις με τους Κύπριους υπουργούς Εσωτερικών και Συγκοινωνιών, ενημέρωσαν και για το σχέδιο «Ιώνη», το οποίο έχει εκπονήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Συρίγος δήλωσε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν κοινή στάση για το πρόβλημα της Συρίας και συντονίζονται σε επίπεδο βοήθειας στην εκκένωση υπηκόων τρίτων χωρών από τη Συρία και κυρίως τον Λίβανο.

Διευκρίνισε, εξάλλου, ότι υπάρχει πρόβλεψη για την εκκένωση υπηκόων τρίτων κρατών, οι οποίοι έχουν έρθει σε επαφή με την Ελλάδα και την Κύπρο και ζητούν βοήθεια στη διαμετακόμιση. Οι ξένοι υπήκοοι δεν θα παραμείνουν στην Κύπρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά θα διαμετακομισθούν σε άλλες χώρες. Ο ρόλος της Ελλάδας είναι να βοηθήσει να γίνει η διαμετακόμιση το συντομότερο δυνατό, διότι τα μεγέθη της Κύπρου δεν επιτρέπουν να έχει μεγάλους πληθυσμούς για μακρό χρονικό διάστημα, κατέληξε ο κ. Συρίγος.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι στόχος είναι η Ελλάδα και η Κύπρος να συντονίσουν τις προσπάθειές τους, ενόψει της συριακής κρίσης ούτως ώστε κύματα προσφύγων να αντιμετωπιστούν με κοινές δράσεις, για να αποφευχθούν τα χειρότερα, αλλά και για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής σκοπιάς του ζητήματος.

Συμπλήρωσε ότι σκοπός είναι η Αθήνα και η Λευκωσία να ενώσουν δυνάμεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων, που ενδέχεται να προκύψουν, ενεργοποιώντας παράλληλα και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network