28η Οκτωβρίου: Ματαιώσεις παρελάσεων λόγω κακοκαιρίας – Πού δεν θα γίνουν στην Αττική
Διαβάζεται σε 5'
Ανατροπές σε πολλές περιοχές της χώρας φέρνει ο καιρός στον προγραμματισμό των εορτασμών της 28ης Οκτωβρίου.
- 28 Οκτωβρίου 2026 07:39
Σε μια σειρά περιοχών της χώρας ματαιώνονται οι μαθητικές παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, καθώς το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ προβλέπει για την Τετάρτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες, με πιθανότητα τοπικών χαλαζοπτώσεων. Οπως αναφέρει η ΕΡΤ, η Πολιτική Προστασία έχει θέσει σε αυξημένη επιφυλακή τον κρατικό μηχανισμό, ενώ για την Αττική έχει ενεργοποιηθεί κατάσταση κινητοποίησης «Red Code».
Μαγνησία και Βόρειες Σποράδες
Με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, δεν θα πραγματοποιηθούν οι μαθητικές παρελάσεις στη Μαγνησία και τις Βόρειες Σποράδες. Σκοπός της απόφασης είναι η προστασία των συμμετεχόντων και των παρευρισκομένων. Για το στρατιωτικό μέρος της παρέλασης στον Βόλο αναμένεται απόφαση σήμερα, ενώ για τις υπόλοιπες επετειακές εκδηλώσεις θα αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας αναλαμβάνει την ενημέρωση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, των δήμων Μαγνησίας και Σποράδων και των αστυνομικών αρχών. Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης καλούνται να ενημερώσουν άμεσα τις σχολικές μονάδες, τους μαθητές και τους γονείς ή κηδεμόνες.
Ματαιώνεται η μαθητική παρέλαση και αλλάζει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Σκιάθου, λόγω των ισχυρών βροχών και καταιγίδων που αναμένονται από τις πρώτες πρωινές έως τις μεσημβρινές ώρες. Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, η δοξολογία θα τελεστεί στις 17:00 στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών και στις 17:30 θα ακολουθήσουν η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο. Από τα σχολεία θα παραστούν μόνο οι σημαιοφόροι.
Κυκλάδες
Η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για κινητοποίηση «Red Code» στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες των Κυκλάδων, επηρέασε τη διοργάνωση των παρελάσεων. Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων αποφάσισε τη μη πραγματοποίηση του σκέλους της παρέλασης των μαθητών των σχολείων, των συλλόγων, των οργανώσεων και των σωματείων.
Δωδεκάνησα
Ακυρώνονται όλες οι μαθητικές παρελάσεις για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε μέσω της ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Μηνάς Παπαδάκης. Η απόφαση ελήφθη λόγω του αυξημένου κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων, καθώς τα Δωδεκάνησα βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, με κόκκινη προειδοποίηση για την Τετάρτη.
Πιερία
Mαταιώνονται οι μαθητικές παρελάσεις στις δώδεκα κοινότητες του Δήμου Δίου-Ολύμπου, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου, το υπόλοιπο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί κανονικά.
Mαταιώνεται, λόγω της πρόγνωσης έντονων καιρικών φαινομένων η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στον δήμο Κατερίνης. Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Θείας Αναλήψεως και η κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Ελευθερίας.
Μυτιλήνη
Χωρίς παρελάσεις πολιτικών τμημάτων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν, θα τιμηθεί στα νησιά του βορείου Αιγαίου η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου. Αντίθετα, κανονικά την προγραμματισμένη ώρα θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση στρατιωτικών τμημάτων.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Περιφέρεια βορείου Αιγαίου, η απόφαση ελήφθη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αλλά και της ενημέρωσης από την Πολιτική Προστασία για έντονα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες.
Αττική
Με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, των συμμετεχόντων και των πολιτών, η δημοτική αρχή του Δήμου Αγίου Δημητρίου αποφάσισε τη ματαίωση της παρέλασης, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που προβλέπονται για την Αττική. Η προγραμματισμένη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου θα πραγματοποιηθεί κανονικά και οι σημαιοφόροι από κάθε σχολείο πρέπει να προσέλθουν στις 10:00 π.μ.
Επίσης, δεν θα πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις στα Μελίσσια, τη Νέα Πεντέλη και την Πεντέλη, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Πεντέλης. Αντίθετα, η δοξολογία, η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων θα πραγματοποιηθούν κανονικά.
Στο Μαρούσι ματαιώνεται η μαθητική παρέλαση, ενώ διατηρείται μόνο το θρησκευτικό μέρος των εκδηλώσεων.
Στην Κηφισιά ακυρώνεται μόνο η συμμετοχή των μαθητικών τμημάτων στην παρέλαση, ενώ το υπόλοιπο εορταστικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων, των τμημάτων της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, των Εθελοντών Πυροσβεστών και της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κηφισιάς, καθώς και οι προγραμματισμένες τελετές για την εθνική επέτειο.
Ο Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος ενημερώνει επίσης ότι η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση δεν θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των σχολικών τμημάτων. Η επίσημη δοξολογία και η κατάθεση στεφάνων θα πραγματοποιηθούν κανονικά, με τη συμμετοχή των σημαιοφόρων που θα εκπροσωπήσουν τις σχολικές μονάδες. Εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, μετά την ολοκλήρωση της δοξολογίας και της κατάθεσης στεφάνων, θα πραγματοποιηθεί σύντομη, συμβολική παρέλαση αποκλειστικά με τις σημαίες των σχολείων.
Και στον δήμο Νέου Ηρακλείου δεν θα γίνει η παρέλαση. Η καθιερωμένη δοξολογία θα πραγματοποιηθεί κανονικά εντός του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας καθώς και η κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο και εκπροσώπους του Δήμου στην πλατεία Αγίου Λουκά.