71 πυρκαγιές σε 12 ώρες στη χώρα – “Συναγερμός” στην Πολιτική Προστασία

Διαβάζεται σε 2'
71 πυρκαγιές σε 12 ώρες στη χώρα – “Συναγερμός” στην Πολιτική Προστασία
Πυροσβεστικό Canadair εν δράσει (AP Photo/Salvatore Cavalli)

Από νωρίς ξεκίνησε φέτος ο “πονοκέφαλος” των δασικών πυρκαγιών, με δεκάδες φωτιές να καταγράφονται μέσα σε λίγες ώρες. Σύσκεψη υπό τον Κικίλια.

Σύσκεψη με ομάδα μετεωρολόγων και στη συνέχεια συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. Αντικείμενο οι ισχυροί άνεμοι που θα πνέουν την Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με αποτέλεσμα τον κίνδυνο για την ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιών.

Σημειώνεται ότι σήμερα εκδηλώθηκαν από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα (δηλαδή μέσα σε μόλις 12 ώρες) 71 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων ισχυροί άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο, στην Αττική, τη Βοιωτία, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τη νοτιοανατολική Πελοπόννησο ισχυροί άνεμοι έντασης 7-8 μποφόρ καθιστώντας την κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη για την έναρξη πυρκαγιών.

Στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου συμμετείχαν η ηγεσία του Υπουργείου και του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και περιφερειάρχες/ εκπρόσωποι των Περιφερειών Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

Για τις παραπάνω περιοχές αποφασίστηκε όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας να είναι ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς), που σημαίνει ότι το Πυροσβεστικό Σώμα θα είναι σε επιφυλακή, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα πραγματοποιούν περιπολίες, ενώ σε ετοιμότητα θα είναι και οι ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ. Από την πλευρά της η ΕΛΑΣ θα προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων που οδηγούν σε δασικές εκτάσεις όπου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία. Οι Περιφερειακές Ενότητες θα έχουν σε ετοιμότητα τις εθελοντικές ομάδες οι οποίες θα πραγματοποιούν περιπολίες, τις υδροφόρες καθώς και τα μηχανήματα έργου προκειμένου να συνδράμουν εφόσον χρειαστεί για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Καθολική απαγόρευση στις καύσεις μέχρι την Τρίτη στο Βόρειο Αιγαίο

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, λόγω της ενίσχυσης των βορείων ανέμων, η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Βορείου Αιγαίου απαγορεύει τις καύσεις στους Νομούς Λέσβου Χίου και Σάμου από αύριο μέχρι και την Τρίτη 9 Απριλίου.

Η Πυροσβεστική εφιστά την προσοχή των πολιτών καθώς όπως σημειώνει «σύμφωνα με το δελτίο πρόγνωσης καιρού της ΕΜΥ, αναμένεται να εκδηλωθούν άνεμοι εντάσεως από 4 έως 8 μποφόρ» και ενημερώνει, ότι θα πραγματοποιούνται έλεγχοι και περιπολίες για την τήρηση της εν λόγω απαγόρευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα