Φωτιά στο Λασίθι: Τρεις τραυματίες, ο ένας διασωληνωμένος – Μάχη για να σωθεί το δασάκι

Διαβάζεται σε 6'
Φωτιά στο Λασίθι
Φωτιά στο Λασίθι radiolasithi.gr

Μέχρι τις αυλές των σπιτιών έφτασε η φωτιά στον Μαύρο Κόλυμπο, που εκκενώθηκε μαζί με άλλους τρεις οικισμούς, ενώ σε ΜΕΘ νοσηλεύεται ηλικιωμένος με εγκαύματα. Παραμένουν οι ισχυροί άνεμοι, δεν αναμένεται να ενισχυθούν τα εναέρια μέσα.

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά που καίει στην ευρύτερη περιοχή του Μαύρου Κόλυμπου στην Ιεράπετρα και ξεκίνησε νωρίς το πρωί του Σαββάτου (6/4), όταν από την περιοχή του Καλυβίτη Σχινοκαψάλων αρχικά κατευθύνθηκε προς τον παραθαλάσσιο οικισμό του Μαύρου Κόλυμπου και πλέον κατευθύνεται βόρεια και ανατολικά γύρω από το δασάκι του Κουτσουρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, τρεις άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Πρόκειται για έναν 74χρονο κάτοικο από τον Μαύρο Κόλυμπο ο οποίος έχει διακομιστεί στο νοσοκομείο Βενιζέλειο με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα και έχει διασωληνωθεί προληπτικά. Επιπλέον μία γυναίκα με κάταγμα στο χέρι, καθώς και ένας πυροσβέστης, ελαφρά τραυματισμένος με διάστρεμμα.

Το μεσημέρι του Σαββάτου το μέτωπο έχει επικεντρωθεί σε ορεινά, αδιάβατα, σημεία μακριά από κατοικημένες περιοχές και απειλεί δασικές εκτάσεις τόσο προς την περιοχή του Κουτσουρά αλλά και πίσω από την κορυφογραμμή που είναι ορατή από τους νότιους οικισμούς, σύμφωνα με το radiolasithi.gr.

Συγκεκριμένα, τo κεντρικό μέτωπο βρίσκεται στον Απηγανιά, σε σημείο βόρεια από το δασάκι του Κουτσουρά. Λίγο μετά τις 15:00 ένα μικρό ελικόπτερο κατάφερε για πρώτη φορά από το πρωί να κάνει συνεχόμενες ρίψεις νερού.

Οι άνεμοι που πνέουν από νωρίς στην περιοχή είναι πάρα πολύ μεγάλης έντασης, φτάνουν έως και 8 μποφόρ, και έτσι οι φλόγες γρήγορα έφτασαν νοτιότερα προς τον οικισμό του Μαύρου Κόλυμπου, μέχρι και σε αυλές σπιτιών, ενώ ένας ηλικιωμένος μεταφέρθηκε με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, διασωληνωμένος.

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, Μανώλης Φραγκούλης μίλησε το μεσημέρι στο Ράδιο Λασίθι και τόνισε πως πλέον ο μεγάλος κίνδυνος βρίσκεται στο ενδεχόμενο να επεκταθεί η πυρκαγιά στο δασάκι του Κουτσουρά και εκεί έχει πέσει όλο το βάρος της κατάσβεσης και του καθαρισμού δρόμων που λειτουργούν ως αντιπυρικές ζώνες.

Σύμφωνα με το neakriti.gr, ο εγκαυματίας από τον Μαύρο Κόλυμπο είχε επιχειρήσει να σβήσει τις φλόγες που είχαν εισχωρήσει στην αυλή του σπιτιού του. Παρελήφθη από το ΕΚΑΒ, διασωληνώθηκε και μεταφέρεται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Έχει υποστεί εγκαύματα σε χέρια, πόδια και πρόσωπο.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ελαφρά τραυματισμένος είναι και ένας πυροσβέστης.

radiolasithi.gr

radiolasithi.gr

Οι φλόγες έχουν περάσει μέσα από αρκετά σπίτια έχοντας κάψει αρκετές αυλές, τουλάχιστον μια κατοικία έχει σοβαρότερες ζημιές, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για φθορές και σε αποθήκη μεγάλης επιχείρησης της περιοχής. Επίσης, έχουν καεί και κάποια θερμοκήπια.

radiolasithi.gr

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, άλλο ένα ηλικιωμένο άτομο, συγκεκριμένα μια γυναίκα, χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, καθώς είχε κάνει πρόσφατα χειρουργείο στο ισχίο και δεν μπορεί να μετακινηθεί.

radiolasithi.gr

radiolasithi.gr

Οι δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 130 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 27 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

Περίπου στις 11:30 στην περιοχή έφτασαν δύο ελικόπτερα και ξεκίνησαν ρίψεις νερού. Ωστόσο, όπως σημειώνει το neakriti.gr, τα ελικόπτερα έφτασαν με καθυστέρηση, καθώς ξεκίνησαν από την Αθήνα, αφού τα εναέρια μέσα προβλέπονται να εγκατασταθούν στην Κρήτη την 1η Ιουνίου.

Οι άνεμοι στην περιοχή παραμένουν πολύ ισχυροί και για το λόγο αυτό τα ελικόπτερα που πηγαινοέρχονται από το πρωί δεν μπορούν να επιχειρήσουν έχοντας κάνει μόλις μια ρίψη νερού, σημειώνει το radiolasithi.gr. Σύμφωνα με το διοικητή της ΠΥ Ιεράπετρας κ. Καλιοντζή δεν αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση με εναέρια μέσα και έτσι αν δεν κοπάσουν οι άνεμοι η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη.

radiolasithi.gr

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά πιθανότατα προκλήθηκε από υπολείμματα καύσης καλλιεργειών που δεν είχαν σβήσει καλά σε κτήμα με ελιές. Οι πληροφορίες του neakriti.gr αναφέρουν ότι τα κλαδιά που έκαψε αγρότης κατά τη χθεσινή μέρα ίσως δεν είχαν σβήσει καλά και με την ένταση των βόρειων ανέμων εξελίχθηκε στη διάρκεια της νύχτας, τα κάρβουνα έδωσαν φλόγα που μεταδόθηκε σε κοντινή έκταση κτηνοτρόφου και εν συνεχεία η φωτιά άρχισε να καίει μέσα σε χαράδρα και σε δασώδη περιοχή με πεύκα.

Λόγω του πευκόφυτου της περιοχής, όπου υπάρχουν και αρκετές καλλιεργήσιμες περιοχές με ελιές, δεν ήταν δύσκολο η φωτιά να επεκταθεί με τη βοήθεια και του ανέμου. Εξάλλου είναι γνωστό ότι τα καιόμενα πεύκα μεταδίδουν πολύ εύκολα τη φωτιά, καθώς εκτοξεύονται φλεγόμενα κουκουνάρια.

Εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί

Με εντολή του Δήμου Ιεράπετρας ο οικισμός του Μαύρου Κόλυμπου εκκενώθηκε ενώ με μήνυμα από το 112 οι κάτοικοι των οικισμών Μαύρου Κόλυμπου, Αχλιών, Αγιάς Φωτιάς και Γαλήνης έλαβαν οδηγία να κατευθυνθούν ανατολικότερα προς την περιοχή του Κουτσουρά.

Η πυρκαγιά στα Σκινοκάψαλα ξέσπασε κατά τις 6 σήμερα το πρωί σε χαράδρα νότια του οικισμού κατακαίοντας δασική και χορτολιβαδική έκταση ενώ βρίσκεται πολύ κοντά σε ελαιώνες.

Σύμφωνα με το creta24.gr, λίγο πριν τις 10 το πρωί οι φλόγες άρχισαν να πλησιάζουν σπίτια στον οικισμό του Μαύρου Κόλυμπου, όπου αυτή την ώρα οι Πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Ηράκλειο

Την ίδια ώρα, άμεσα τέθηκε υπό έλεγχο πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Δάμαστα Ηρακλείου Κρήτης.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 42 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 7 οχήματα ενώ συνέδραμε από αέρος και 1 ελικόπτερο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα