Νεκρός 17χρονος από όπλο αστυνομικού – Οργή και αναπάντητα ερωτήματα

Διαβάζεται σε 5'
Αστυνομικός της ΟΠΚΕ
Φωτογραφία αρχείου INTIME

Πρόκειται για τον τρίτο θάνατο Ρομά από πυρά αστυνομικών σε τρία χρόνια. Για το συμβάν έχει διαταχθεί έρευνα, ενώ ο αστυνομικός κρατείται και σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία.

Αναπάντητα παραμένουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τον θάνατο του 17χρονου Ρομά στη Βοιωτία, ο οποίος έπεσε νεκρός από σφαίρα που προήλθε από όπλο αστυνομικού.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., ο 17χρονος οδηγούσε με μεγάλη ταχύτητα το βράδυ του Σαββάτου στην Αλίαρτο και δεν συμμορφώθηκε με ηχητικά και φωτεινά σήματα αστυνομικών, αντίθετα ανέπτυξε υπερβολική ταχύτητα προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο. Ακολούθησε καταδίωξη και όταν τελικώς το ΙΧ – στο οποίο επέβαιναν άλλοι 3 ανήλικοι – ακινητοποιήθηκε στο Λεοντάρι, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες ο 17χρονος εξήλθε του οχήματος και “δέχθηκε σφαίρα από το υπηρεσιακό όπλο αστυνομικού και πέθανε”.

Ο αστυνομικός ισχυρίζεται ότι ο 17χρονος του επιτέθηκε σε μια προσπάθεια να του αποσπάσει το όπλο, το οποίο και εκπυρσοκρότησε. Ο αδερφός ωστόσο του θύματος αναφέρει ότι ο αστυνομικός χτύπησε με το όπλο του το τζάμι του αυτοκινήτου με δύναμη, στη συνέχεια άνοιξε την πόρτα του ΙΧ, κλώτσησε τον αδερφό του και τον σκότωσε.

“Χτύπησε με το όπλο στο τζάμι με δύναμη, ανοίγει την πόρτα ο αστυνόμος, τον κλώτσησε – ο αστυνόμος τον αδερφό μου – μετά τον αρπάζει και μετά τον σκότωσε“ είπε χαρακτηριστικά.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στη συνέχεια ότι όταν βρέθηκε στο σημείο αστυνομικός κρατούσε το παιδί, φώναζε “δεν φταίω”, ενώ το παιδί ψυχορραγούσε.

Για το συμβάν έχει διαταχθεί έρευνα, ενώ ο αστυνομικός κρατείται και σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόκειται για την τρίτη ανθρωποκτονία Ρομά που σημειώνεται τα τελευταία 3 χρόνια από αστυνομικούς: Είχε σημειωθεί παρόμοια τραγωδία στις 5 Δεκεμβρίου του 2022 με τον θάνατο του 16χρονου Ρομά από πυρά αστυνομικού, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, όταν έφυγε από βενζινάδικο χωρίς να πληρώσει τη βενζίνη αξίας 20 ευρώ. Επίσης, το Το βράδυ της 22ας Οκτωβρίου 2021, ο Νίκος Σαμπάνης, 18χρονος Ρομά από το Πέραμα, έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών κατά τη διάρκεια καταδίωξης.

Σε ανακοίνωσή της, η ΚΕΕΡΦΑ κάνει λόγο για «συστηματική ρατσιστική αντιμετώπιση της κυβέρνησης απέναντι στους Ρομά» καθώς και για «συγκάλυψη αστυνομικής δολοφονικής βαρβαρότητας» κάνει λόγο σε ανάρτησή της για το περιστατικό η Κίνηση “Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή” (ΚΕΕΡΦΑ).

«Είναι καιρός να πάρει τέλος η συγκάλυψη της αστυνομικής δολοφονικής βαρβαρότητας που έχει στοχοποιήσει τα Ρομά μέχρι θανάτου. Οι ζωές των Ρομά μετράνε. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αλλά συστηματική ρατσιστική αντιμετώπιση της κυβέρνησης απέναντι στα Ρομά. Αντί για φροντίδα των φτωχών και αποκλεισμένων σε άθλιους καταυλισμούς Ρομά, αντί για σπίτια, δουλειές, σχολεία για τα παιδιά κάθε τόσο εισπράττουν ρατσισμό και σφαίρες» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της.

Πετροπόλεμος στο Πυρί

Ένταση δημιουργήθηκε το βράδυ της Κυριακής (12/11) στο Πυρί από ομάδες νεαρών Ρομά που διαμαρτύρονται για τον θάνατο του 17χρονου στο Λεοντάρι.

Μάλιστα έστησαν οδοφράγματα και πετάξαν πέτρες στη «γέφυρα του τρόμου» όπως έχει ονομαστεί η γέφυρα δίπλα στον καταυλισμό.

Κατσαφάδος: “Περιμένουμε τα αποτελέσματα της ΕΔΕ”

Από την πρώτη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες ξεκίνησαν να ερευνούν τα αίτια της τραγωδίας με τον θανάσιμο τραυματισμό 17χρονου Ρομά τη νύχτα του Σαββάτου στο Λεοντάρι Βοιωτίας, από αστυνομικό, ανέφερε το πρωί της Δευτέρας (13/11) σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο αρμόδιος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Κατσαφάδος.

Εκτός από την ΕΔΕ που διενεργείται αλλά και την κράτηση του αστυνομικού, εισαγγελέας και ανακριτής μελετούν όλα τα δεδομένα ενώ θα ξεκινήσουν άμεσα και οι καταθέσεις μαρτύρων με τον κ. Κατσαφάδο να δηλώνει πεπεισμένος πως «θα βγει η αλήθεια».

Μεταξύ άλλων ο κ. Κατσαφάδος ισχυρίστηκε πως η αστυνομία κινείται πάντα κάτω από ένα πλαίσιο κανόνων και συμπεριφορών. «Οποιοσδήποτε εκφεύγει αυτών των κανόνων και αυτού του πλαισίου θα έχει τις ανάλογες ποινές» πρόσθεσε και τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή παραβατικότητας των αστυνομικών υπαλλήλων. Καμία ανοχή και καμία συγκάλυψη».

Για πλήρη ανασφάλεια της κοινωνίας έκανε λόγο μεταξύ άλλων η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, αναφερόμενη στο τραγικό περιστατικό σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «το έγκλημα τρέχει στους δρόμους και βλέπουμε την ίδια την αστυνομία να σκοτώνει νέα παιδιά, επειδή τα καταξίωνε».

Το χρονικό της αιματηρής καταδίωξης

Η καταδίωξη ξεκίνησε στις 23:30 το βράδυ του Σαββάτου από την Αλίαρτο και κατέληξε με τον θάνατο του 17χρονου από πυροβολισμό στο Λεοντάρι.

Σύμφωνα με την Αστυνομία περιπολικό του Τμήματος Αλιάρτου εντόπισε όχημα, στο οποίο επέβαιναν τέσσερις ανήλικοι (ο 17χρονος, ο 16χρονος αδερφός του και δύο κορίτσια ηλικίας 16 και 17 ετών) να κινείται με μεγάλη ταχύτητα στον επαρχιακό δρόμο Λιβαδειάς- Θήβας.

Οι αστυνομικοί έκαναν σήμα στον οδηγό να σταματήσει για έλεγχο, αλλά εκείνος ανέπτυξε ταχύτητα. Κινητοποιήθηκαν και άλλα περιπολικά για να εντοπίσουν το ύποπτο όχημα με τα φιμέ τζάμια.

Μια ομάδα της ΟΠΚΕ το εντόπισε στη διασταύρωση Καναβαρίου, στην επαρχιακή οδό Λιβαδειάς-Θήβας.

Ο 17χρονος οδηγός –σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία- δεν σταμάτησε και πάλι για έλεγχο. Το όχημα εξήλθε της Εθνικής Οδού και κινήθηκε σε επαρχιακή οδό προς Δόμβραινα Βοιωτίας και στην προσπάθεια του να διαφύγει, προσέκρουσε σε σταθμευμένο αυτοκίνητο και ακινητοποιήθηκε.

Οι αστυνομικοί της ομάδας Ο.Π.Κ.Ε. προσέγγισαν το όχημα προκειμένου προβούν σε έλεγχο υψηλού κινδύνου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ελεγχόμενος οδηγός τραυματίστηκε μετά από πυροβολισμό, του οποίου οι συνθήκες τέλεσης ερευνώνται.

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Θήβας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Έφερε τραύματα στη παλάμη και το θώρακα.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα