Αγρότες: Μπλόκα σε όλη την Ελλάδα – Την Τρίτη οι κρίσιμες αποφάσεις

Διαβάζεται σε 6'
Μπλόκο στους αγρότες της Χαλκιδικής
Μπλόκο στους αγρότες της Χαλκιδικής ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / MOTION TEAM

Αποφασισμένοι οι αγρότες, δίνουν δυναμικό “παρών” και σήμερα στους δρόμους. Στην πανελλαδική σύσκεψη της Τρίτης οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Συνεχίζουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους σε όλη την Ελλάδα οι αγρότες, οι οποίοι δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

“Με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες του προϋπολογισμού”, δήλωσε, πάντως, νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Οι αγρότες φαίνονται αποφασισμένοι, πάντως, να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται στην πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη(06/02) στην Νίκαια της Λάρισας.

Μπλόκο στους αγρότες της Χαλκιδικής ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / MOTION TEAM

Επιστρέφουν στο μπλόκο τους οι αγρότες της Χαλκιδικής

Άνοιξε λίγο μετά τις 14.30 το μεσημέρι της Δευτέρας (05/02) η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Μουδανιών, στο ύψος του Λακκώματος, σημείο όπου η αστυνομία είχε εμποδίσει τους αγρότες από τη Χαλκιδική να περάσουν και να προσεγγίσουν τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το Voria.gr, το κονβόι των αγροτών με τα περίπου 40 τρακτέρ αποχώρησε από το Λάκκωμα και πλέον η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο διεξάγεται κανονικά.

Το βράδυ οι αγρότες αναμένεται να πραγματοποιήσουν νέα σύσκεψη στο μπλόκο στον κόμβο των Μουδανιών για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Μπλόκο αστυνομικών στην κάθοδο των τρακτέρ από Χαλκιδική
Μπλόκο αστυνομικών στην κάθοδο των τρακτέρ από Χαλκιδική ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νωρίτερα, με κλούβα των ΜΑΤ, η αστυνομία σταμάτησε την πορεία των περίπου 40 τρακτέρ των αγροτών της Χαλκιδικής που κατευθύνονταν προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι αγρότες από το μπλόκο των Νέων Μουδανιών, ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας (05/02) με προορισμό το ΥΜΑΘ (Υπουργείο Εσωτερικών, τομέας Μακεδονίας-Θράκης), προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Επιτροπή των παραγωγών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση ζήτησε από τους αστυνομικούς να συνεχίσουν τα τρακτέρ την πορεία τους, ωστόσο τούς επιτράπηκε να συνεχίσουν μόνο με αγροτικά οχήματα. Ομάδα αγροτών, στην προσπάθεια να παρακάμψει το μπλόκο των αστυνομικών, άνοιξε τα προστατευτικά κιγκλιδώματα της Εθνικής Οδού, στο ύψος του Λακκώματος και προχώρησε με τα τρακτέρ στον αποκλεισμό και του παρακείμενου δρόμου που οδηγεί στη Θεσσαλονίκη.

Από τις 10:30 το πρωί, η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη ήταν κλειστή, το ίδιο και ο παράδρομος της Εθνικής Οδού στο ίδιο ρεύμα.

Σέρρες: Απέκλεισαν για μισή ώρα την Εγνατία στο Στρυμονικό οι αγρότες

Την ίδια στιγμή, με τα σώματά τους αλλά και γεωργικούς ανελκυστήρες προχώρησαν σήμερα στη 13:00 το μεσημέρι σε συμβολικό αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού στο ύψος του κόμβου του Στρυμονικού, οι αγρότες του Νομού Σερρών.

Οι πληροφορίες της ΕΡΤ Σερρών αναφέρουν, πως οι Σερραίοι αγρότες προσανατολίζονται σε αποκλεισμό διάρκειας 30 λεπτών και αύριο στο ίδιο σημείο. Η Εγνατία Οδός έκλεισε για μισή ώρα περίπου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας ενώ άνδρες της Τροχαίας ήταν εκεί από το πρωί για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.

Υπήρξε συζήτηση αρκετής ώρας των αγροτών με τον Αστυνομικό Δ/ντή Ευάγγελο Τσιώτα, όπου οι αγρότες ζήτησαν να μην λειτουργούν οι παράδρομοι την ώρα του αποκλεισμού, να υπάρχει ένα πυροσβεστικό όχημα στο μπλόκο και 24ωρη φύλαξη των τρακτέρ τους.

Με 100 τρακτέρ παρατεταγμένα στην Εγνατία Οδό και περίπου 100 ακόμη που ήταν εντός πόλης αλλά και των αγροτών που τώρα μπήκαν στο «χορό» των κινητοποιήσεων και είναι παρατεταγμένα στην Επαρχιακή Οδό Ηράκλειας Στρυμονικού, οι αγρότες των Σερρών παραμένουν στο μπλόκο.

Τρίκαλα: Με τρακτέρ σε κεντρικούς δρόμους οι αγρότες – Στο πλευρό τους οι φοιτητές

Με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, αγρότες των Τρικάλων διέσχισαν σήμερα κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ξεκινώντας από την περιφερειακή οδό Τρικάλων-Ιωαννίνων, στο Κολυμβητήριο Τρικάλων, κατευθύνθηκαν προς την αντιπεριφέρεια Τρικάλων όπου πραγματοποίησαν ομιλίες, ενώ επέδωσαν ψήφισμα στην αντιπεριφερειαρχη Χρύσα Ντιντή με τις διεκδικήσεις τους.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν επίσης φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς.

Σύμφωνα με το Trikalanews.gr, μία από τις πλέον ξεχωριστές στιγμές στη σημερινή κινητοποίηση για τους αγρότες στα Τρίκαλα ήταν αυτή που φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν στην περιοχή, «κατέβασαν» στην πρόσοψη κεντρικού κτηρίου γιγαντοπανό εκφράζοντας τη στήριξή τους στον αγροτικό κόσμο θυμίζοντας βέβαια ότι και σπουδαστές και σπουδάστριες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις με το τμήμα Διαιτολογίας και τα ΤΕΦΑΑ σε κατάληψη.

Καθώς διέσχιζαν την Βασιλείου Τσιτσάνη τα τρακτέρ, οι αγρότες δεν παρέλειψαν να «χαιρετήσουν» αυτή τους την πράξη με κορναρίσματα.

Το πανό παρέμεινε στη θέση του και μετά την κινητοποίηση θυμίζοντας σε όλους ότι κάθε κλάδος στην περιοχή στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα και συνδέεται άμεσα με τον αγροτικό κόσμο των Τρικάλων.

TrikalaNews

Λαμία: Κλειστή για δύο ώρες η εθνική οδός στην Αταλάντη

Ένα από τα πιο δυναμικά μπλόκα, βρίσκεται στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, στον κόμβο της Σκάλας Αταλάντης, με τους αγρότες της Λοκρίδας να είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους διεκδικώντας «το δικαίωμα να παραμείνουν στη γη τους διαφυλάσσοντας το πολύτιμο οικογενειακό εισόδημα».

Σύμφωνα με το LamiaReport.gr, στις 2 περίπου το μεσημέρι της Δευτέρας (5/1) οι αγρότες του μπλόκου της Αταλάντης, ανεβήκαν και πάλι στην εθνική οδό κλείνοντας και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Αυτή τη φορά στο πλευρό τους είχαν και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας Συμεών, οποίος ευχήθηκε για την άμεση όσο και ειρηνική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας.

Την Τρίτη οι κρίσιμες αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις

Το απόγευμα θα υπάρξουν τοπικές συσκέψεις των αγροτών σε όλα τα μπλόκα της Θεσσαλίας ενόψει και της αυριανής πανελλαδικής σύσκεψης.

Στην πανελλαδική σύσκεψη παρουσία εκπροσώπων των μπλόκων από όλη την Ελλάδα που θα πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι στις 12:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νίκαια της Λάρισας, οι αγρότες θα αποφασίσουν για το μέλλον και τη μορφή των κινητοποιήσεών τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα