Αγρότες και μελισσοκόμοι δεν εξαιρούνται των έκτακτων μέτρων μετακίνησης

Αγρότες και μελισσοκόμοι δεν εξαιρούνται των έκτακτων μέτρων μετακίνησης
Αγρότες και τρακτέρ στη Λάρισα Eurokinissi

Κανονικά θα πρέπει να συμπληρώνουν τις βεβαιώσεις που απαιτούνται προκειμένου να εκτελούν τις εργασίες τους τόσο οι αγρότες όσο και οι μελισσοκόμοι που μετακινούνται σε άλλες περιοχές.

Οι επαγγελματίες αγρότες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους τα έντυπα, όπως όλοι οι ελεύθεροι αυτοαπασχολούμενοι της χώρας, για να έχουν το δικαίωμα εκτέλεσης των εργασιών τους σε εξωτερικούς χώρους, μετά τους περιορισμούς ελεύθερης μετακίνησης που τέθηκαν σε ισχύ από την περασμένη Δευτέρα, 23 Μαρτίου για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού.

Όπως εξήγησαν πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι υπόχρεοι θα μπορούν να συμπληρώσουν το έντυπο Α που φέρει τον τίτλο “Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου” ή σε περίπτωση που το έντυπο δεν είναι διαθέσιμο, οφείλουν να συμπληρώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία σε μια λευκή κόλλα χαρτί, στην οποία θα υπογράφουν και θα έχουν πάντα μαζί τους, παράλληλα με την ταυτότητα τους. Εφόσον δεν διαθέτουν την όποια μορφή βεβαίωσης μετακίνησης, θα τους επιβάλλεται το πρόστιμο των 150 ευρώ.

Απλώς λόγω της ιδιαίτερης φύσης του επαγγέλματος, οι αγρότες θα δηλώνουν στη σχετική φόρμα τη θέση/θέσεις που θα μετακινηθούν και στην οποία/οποίες θα παραμείνουν μέχρι το πέρας των εργασιών τους, καθώς επίσης και το ωράριο κατά τη διάρκεια του οποίου θα απασχολούνται.

Προφανώς είναι απαραίτητο, εφόσον ο επαγγελματίας αγρότης απασχολεί εργάτες γης, να τους παρέχει την ειδική βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου στην οποία πρέπει να αναγράφεται τα στοιχεία του αγρότη, το σημείο απασχόλησης και το ωράριο, το έγγραφο πρέπει ακόμα να φέρει τη σφραγίδα του αγρότη, ενώ σε κάθε όχημα δεν μπορούν να επιβαίνουν περισσότερα από δύο άτομα τη φορά.

Μελισσοκόμοι

Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση των μελισσοκόμων, οι οποίοι την περίοδο αυτή μεταφέρουν τα μελίσσια τους σε άλλες περιοχές από τον τόπο διαμονής τους. Ωστόσο η μετακίνηση εκτός της περιφερειακής ενότητας τους θα γίνεται μόνο στην περίπτωση που έχουν δηλωμένα τα μελίσσια τους και φέρουν μαζί το δελτίο αποστολής.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Κοζάνης εφόσον οι μελισσοκόμοι είναι επαγγελματίες θα πρέπει να συμπληρώνουν το έντυπο Α, βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου. Σε περίπτωση που επιλέξουν να συμπληρώσουν μια απλή υπεύθυνη δήλωση σε ένα μία κόλλα χαρτί, θα πρέπει να αναγράφουν ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό μελισσοκομικού βιβλιαρίου και να αναφέρουν: “Είναι επιτακτική ανάγκη να μεταβώ από -δ/νση κατοικίας- σε -Μέρος όπου βρίσκονται τα μελισσοσμήνη- διότι βρίσκονται σε αυτό το σημείο τα -αριθμός μελισσοσμηνών- μελισσοσμήνη μου, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες σε αυτά από τις -ώρα που πηγαίνετε- έως τις -ώρα που αποχωρείτε“.

Παράλληλα, θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους μελισσοκομικό βιβλιάριο και αστυνομική ταυτότητα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους ερασιτέχνες μελισσοκόμους, αυτοί μπορούν να αναγράψουν σε ένα λευκό χαρτί ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό μελισσοκομικού βιβλιαρίου και να αναφέρουν: “Είμαι ερασιτέχνης μελισσοκόμος με κωδικό μελισσοκομικού βιβλιαρίου EL58/…… και είναι επιτακτική ανάγκη να μεταβώ από -δ/νση κατοικίας- σε -Μέρος όπου βρίσκονται τα μελισσοσμήνη- διότι βρίσκονται σε αυτό το σημείο τα -αριθμός μελισσοσμηνών- μελισσοσμήνη μου, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες σε αυτά από τις -ώρα που πηγαίνετε- έως τις -ώρα που αποχωρείτε“. Έχοντας πάντα μαζί μελισσοκομικό βιβλιάριο και ταυτότητα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα