Άνοιξη χωρίς παιδικές χαρές στο κέντρο της Αθήνας

Διαβάζεται σε 5'
Παιδική χαρά (φωτογραφία αρχείου)
Παιδική χαρά (φωτογραφία αρχείου) ISTOCK

Μεγάλο μέρος του κέντρου της πρωτεύουσας έχει μείνει χωρίς χώρο για παιδικό παιχνίδι μετά το κλείσιμο παιδικών χαρών από τον Δήμο και την Περιφέρεια.

Χωρίς παιδικές χαρές εν μέσω της φετινής, ιδιαίτερα θερμής, άνοιξης έχουν μείνει τα παιδιά στο κέντρο της Αθήνας.

Μετά τις 12 παιδικές χαρές του Δήμου Αθηναίων, που οδηγήθηκαν σε κλείσιμο λόγω μη χορήγησης της απαραίτητης πιστοποίησης, την ίδια τύχη είχαν και οι πέντε παιδικές χαρές που βρίσκονται υπό την ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής.

Πλέον, μία μεγάλη περιοχή, που περιλαμβάνει μέρος της Κυψέλης, του Γκύζη και του Κολωνακίου, καθώς και τα Εξάρχεια, από τις πλέον πυκνοκατοικημένες δηλαδή περιοχές του κέντρου, δεν διαθέτει παιδικές χαρές, με τους γονείς να προβληματίζονται ιδιαίτερα, καθώς η εποχή είναι η πλέον ενδεδειγμένη για την κοινωνικοποίηση των μικρών σε χώρους εκτός σπιτιού.

“Πλέον δεν ξέρουμε πού να πάμε την μικρή, όταν σε όλη την περιοχή δεν υπάρχει ούτε μία παιδική χαρά. Οι δύο στο Πεδίο του Άρεως που έκλεισαν ταυτόχρονα, αποτελούσαν τις επιλογές μας για το παιχνίδι της κοντά στο σπίτι με ασφάλεια. Δεν ξέρουμε πώς θα γίνει να βλέπει τους φίλους της”, αναφέρει στο NEWS 24/7 η Αιμιλία, μητέρα ενός κοριτσιού 2 ετών.

Το ταυτόχρονο κλείσιμο των δύο παιδικών χαρών στο Πεδίο του Άρεως αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα για τα μικρά παιδιά της περιοχής και τους γονείς τους, καθώς είχε ήδη κλείσει η παιδική χαρά στην πλατεία Κυψέλης λόγω των εργασιών για τοον σταθμό του μετρό. Έτσι από το ύψος της πλατείας Κανάρη, στην νοητή ευθεία που εκτίνεται μέχρι την Ακαδημίας στο κομμάτι άνωθεν της Πατησίων δεν υπάρχει παιδική χαρά ανοιχτή.

Προκειμένου να μην αδικήσουμε κανέναν, να υπογραμμίσουμε ότι επί της Φωκίωνος Νέγρη υπάρχει μία παιδική χαρά-κήπος ειδικά κατασκευασμένη για πολύ μικρά παιδιά (χωρίς κούνιες και τα παραδοσιακά παιχνίδια), στην οποία, καθότι ανοιχτή και αφύλακτη όλη την διάρκεια του 24ωρου, βρίσκει κανείς σκουπίδια, αποτσίγαρα και σπασμένα γυλιά, τα οποία καθιστούν την όλη εγκατάσταση ακατάλληλη για παιχνίδι.

Κλειστή παιδική χαρά NEWS 24/7

Το NEWS 24/7 απευθύνθηκε στην Περιφέρεια Αττικής και στην εντεταλμένη σύμβουλο για θέματα Αλσών και Πάρκων, κ. Μωραϊτάκη-Πικρού προκειμένου να μας εξηγήσει πότε αναμένεται να λειτουργήσουν και πάλι οι παιδικές χαρές που βρίσκονται υπό την ευθύνη της Περιφέρειας, ήτοι αυτές στο Πεδίο του Άρεως, στον λόγο Φινοπούλου και στο Αττικό Άλσος.

Η κ. Μωραϊτάκη μας διαβεβαίωσε ότι ως μητέρα δύο παιδιών αντιλαμβάνεται πλήρως την αγωνία των γονέων για το παιχνίδι των παιδιών τους, ιδίως στις εξαιρετικές ανοιξιάτικες συνθήκες, όμως, όπως τόνισε: “από τη στιγμή που ο ελεγκτής μας ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να πιστοποιήσει τις παιδικές χαρές, οφείλουμε να τις κρατήσουμε κλειστές προκειμένου να διαφυλάξουμε την ασφάλεια των παιδιών, που αποτελεί για εμάς προτεραιότητα”.

Ερωτηθείσα πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες ώστε οι παιδικές χαρές να αποδοθούν και πάλι στους κατοίκους, η κ. Μωραϊτάκη υπογράμμισε πως οι αρμόδιοι της Περιφέρειας εργάζονται για να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατόν και πως ευελπιστεί αυτό να συμβεί στον επόμενο ένα με ενάμιση μήνα.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, από το τέλος Φεβρουαρίου βρίσκεται σε εξέλιξη “Ηλεκτρονικός Ανοικτός Διαγωνισμός για την προμήθεια και τοποθέτηση εξαρτημάτων  εξοπλισμού για την επισκευή και συντήρηση παιδικών χαρών αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής” για ένα χρόνο. Ο διαγωνισμός δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Κλειστή παιδική χαρά
Κλειστή παιδική χαρά NEWS 24/7

Επομένως, οι κάτοικοι θα πρέπει να αναμένουν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, τον ορισμό αναδόχου και την έναρξη και ολοκλήρωση των εργασιών από μέρους του, ένα χρονικό διάστημα δηλαδή για το οποίο κανείς δεν μπορεί επίσημα να δεσμευτεί.

Από την πλευρά του, ο δήμος Αθηναίων, στην αρχική ανακοίνωση που είχε εκδώσει υπογράμμιζε πως σκοπός είναι οι παιδικές χαρές να επιστρέψουν προς χρήση από τους πολίτες τον Ιούνιο, κάτι που και εδώ μένει να αποδειχθεί.

Σε δήλωσή της στο NEWS 24/7 η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Ελένη Ζωντήρου, επαναλαμβάνει αυτή τη δέσμευση υπογραμμίζοντας πως ο δήμος αναγνωρίζει το πρόβλημα “που δημιουργεί το κλείσιμο ακόμα και μίας παιδικής χαράς στην καθημερινότητα των δημοτών”.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει, “προσπαθούμε να αποδώσουμε τους περιφραγμένους χώρους για ελεύθερο παιχνίδι με ασφαλείς συνθήκες. Παράλληλα εργαζόμαστε ώστε να δημιουργήσουμε νέους χώρους παιχνιδιού στο Δήμο Αθηναίων. Στόχος μας είναι όλες οι γειτονιές της Αθήνας να έχουν έναν τουλάχιστον ποιοτικό και ασφαλή δημόσιο χώρο παιχνιδιού για τα παιδιά”.

Σε κάθε περίπτωση, με ευθύνη του  Δήμου και της Περιφέρειας, ένας πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών που κατοικεί στο κέντρο της Αθήνας, την άνοιξη του 2024 δεν έχει πρόσβαση σε παιδικές χαρές. Σε μία πόλη που ασφυκτιά, μία ακόμη από τις λίγες διεξόδους των κατοίκων έχει αποκλειστεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα