Απεργία: Μαζική πορεία για το εργασιακό – Οργισμένα συνθήματα από τους πυροσβέστες

Διαβάζεται σε 7'
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εποχικών πυροσβεστών
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εποχικών πυροσβεστών ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Βροντερό “όχι” σωματείων και ομοσπονδιών στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Οργισμένα συνθήματα πυροσβεστών.

Ολοκληρώθηκαν οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας, όπου πλήθος κόσμου έχει κατακλείσει τους δρόμους φωνάζοντας δυναμικό “όχι” απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και συνδικάτα σήμερα, συμμετείχαν στην απεργία της Πέμπτης μετά την προκήρυξη από την ΑΔΕΔΥ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.

Απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο
Απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας για το εργασιακό νομοσχέδιο
Πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας για το εργασιακό νομοσχέδιο INTIME

Με κεντρικό σύνθημα «Να μην ψηφιστεί το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης», η ΑΔΕΔΥ, καθώς και εργατικά σωματεία, συγκεντρώθηκαν μετά τις 10:30 στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας στην πλατεία Κλαυθμώνος, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας.

«Σήμερα απεργούμε για να μην ψηφιστεί το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο επί της ουσίας καταργεί το 8ωρο, διαλύει τον εργασιακό χρόνο των εργαζομένων καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, καταργεί επί της ουσίας την πενθήμερη εργασία και ταυτόχρονα ποινικοποιεί ακόμη περισσότερο το δικαίωμά μας στην απεργία. Είναι ένα νομοσχέδιο αντεργατικό που έρχεται ως συνέχεια του νόμου Χατζηδάκη, ένας νόμος που το συνδικαλιστικό κίνημα ζητά να καταργηθεί… Σήμερα ουσιαστικά η κυβέρνηση νομοθετεί ακόμη περισσότερο τιμωρητικές διατάξεις για το δικαίωμα στην απεργία που κατοχυρώνεται από το άρθρο 23 του Συντάγματος», ανέφερε το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης. Επιπλέον τόνισε: «Είμαστε εδώ μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ακριβώς για να μην περάσει αυτό το νομοθέτημα και ταυτόχρονα για να διεκδικήσουμε να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας. Σε μία περίοδο απίστευτης ακρίβειας οι εργαζόμενοι όλοι, οι μικρομαγαζάτορες, μικροεπαγγελματίες έχουν τεράστια προβλήματα, κι αντί η κυβέρνηση να ασχοληθεί με αυτά, τη στιγμή που η χώρα μετράει ακόμα τις πληγές της από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τις πλημμύρες, φέρνει για ψήφιση ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει απέναντί του ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας. Γι αυτό είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε τους αγώνες μέχρι την κατάργησή του».

Πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας για το εργασιακό νομοσχέδιο
Απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI) ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023.
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Παράλληλα, συγκέντρωση πραγματοποίησε στο Σύνταγμα και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας απαιτώντας, την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας.

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν από τις 10:30, στην πλατεία Συντάγματος, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, σωματεία και μαζικοί φορείς με κεντρικό σύνθημα «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα και την εγκληματική πολιτική».

«Ενώ ο λαός μας στη Θεσσαλία μετρά ακόμα νεκρούς και αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη, ενώ είναι ακόμα ανοικτές οι μεγάλες πληγές από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο, νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενούς τους 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα», επισήμανε μεταξύ άλλων, το ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή του. Επιπλέον σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους «χιλιάδες εργαζόμενους που συμμετείχαν μαζικά στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας» ενώ προσθέτει ότι: «Η σημερινή απεργία είναι αφετηρία νέων, αγωνιστικών κινητοποιήσεων ώστε να ακυρωθεί στην πράξη ο σχεδιασμός την κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων που μας θέλουν σύγχρονους σκλάβους, να ξεχάσουμε το 8ωρο και να ζούμε για να δουλεύουμε μέσα σε ευέλικτες-

Οργή πυροσβεστών – “Οι καταστροφές δεν είναι εποχικές”

Εκατοντάδες εποχικοί πυροσβέστες βρίσκονται αυτή την ώρα στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιώντας πορεία διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας.

Οι εποχικοί πυροσβέστες φωνάζουν συνθήματα για συμπλήρωση των κενών του πυροσβεστικού σώματος καθώς και για μονιμοποίηση όσων εργάζονται υπό το καθεστώς του εποχικού. «Οι καταστροφές δεν είναι εποχικές», «Κυριάκο Μητσοτάκη άκουσε καλά, χειμώνα καλοκαίρι υπάρχουνε κενά» και «Εδώ και τώρα μονιμότητα» είναι κάποια από τα συνθήματα τους.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εποχικών πυροσβεστών
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εποχικών πυροσβεστών EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οι πυροσβέστες που όλο τον προηγούμενο καιρό βρίσκονταν στα σημεία που συνέβησαν οι μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, ξεκίνησαν τη διαμαρτυρία τους από την πλατεία Συντάγματος και κινούνται στους κεντρικούς δρόμους της πόλης για να επιστρέψουν μπροστά από τη Βουλή, ενώ από οποίο σημείο περνούν δέχονται το θερμό χειροκρότημα των πολιτών.

Συγκέντρωση εποχικών πυροσβεστών στο Σύνταγμα
Συγκέντρωση εποχικών πυροσβεστών στο Σύνταγμα NEWS 24/7

Τι ισχύει με τα  μέσα μαζικής μεταφοράς

Το τοπίο αναφορικά με τη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς δεν ήταν ξεκάθαρο έως το βράδυ της Τετάρτης, καθώς ορισμένες από τις απεργίες που έχουν προκηρυχθεί κρίθηκαν παράνομες από τις δικαστικές αρχές. Η τελική απόφαση των δικαστηρίων, σε κάποιες περιπτώσεις, αναμένεται το πρωί της Πέμπτης.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα τελευταία δεδομένα, οι Γραμμές 2 & 3 του Μετρό δεν θα λειτουργήσουν καθόλου. Το ίδιο ισχύει και για τη Γραμμή 1 του Μετρό Πειραιάς – Κηφισιά (ΗΣΑΠ).

Τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ θα κινηθούν τελικά κανονικά. Αρχικά είχαν ανακοινώσει στάσεις εργασίας, οι οποίες όμως κρίθηκαν από δικαστήριο παράνομες. Παρ’ όλα αυτά, το συνδικάτο εργαζομένων και θυγατρικών εταιρειών του ΟΑΣΑ ενημέρωσε ότι «η 24ωρη απεργία του Ε.Κ.Α για την ίδια ημέρα είναι νόμιμη και όποιος θέλει μπορεί να συμμετέχει».

Στα τρόλεϊ, η αντίστοιχη υπόθεση εκδικάζεται την Πέμπτη, άρα το πρωί η κυκλοφορία στην πρωτεύουσα θα ξεκινήσει χωρίς τρόλεϊ. Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι έχουν προκηρύξει στάση εργασίας και είναι προγραμματισμένο να κινούνται μεταξύ 9:00 – 21:00.

Με στάση εργασίας από τις 13:30 έως τη λήξη της βάρδιας θα συμμετάσχει στην Πανεργατική Παναθηναϊκή Απεργία την Πέμπτη το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Σωματείο «ως μέλη του Ε.Κ.Α και μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου, αποφασίσαμε την συμμετοχή μας, με στάση εργασίας από τις 13:30 έως την λήξη της βάρδιας, στην Πανεργατική Παναθηναϊκή Απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου».

Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Στη συμπρωτεύουσα, τα λεωφορεία θα «τραβήξουν χειρόφρενο» από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Κανονικά οι πτήσεις

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η απεργία της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), που είχαν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία.

Ως εκ τούτου, κανονικά θα πραγματοποιούνται οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών το οποίο και έκρινε παράνομη και καταχρηστική την εξαγγελθείσα απεργία τους.

Ακυρώσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων στον προαστιακό

Λόγω της απεργίας που έχει ανακοινωθεί για την Πέμπτη και τη συμμετοχή των σωματείων εργαζομένων, με 3ωρη στάση εργασίας (από ώρα 21:00 έως 00:00), θα υπάρξουν ματαιώσεις και τροποποιήσεις σε δρομολόγια του Προαστιακού Αθηνών και Πάτρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα