Απεργία: Στους δρόμους οδηγοί ταξί και ξεναγοί – Φωτογραφίες

Διαβάζεται σε 8'
Απεργιακή συγκέντρωση οδηγών ταξί στην Αθήνα
Απεργιακή συγκέντρωση οδηγών ταξί στην Αθήνα ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν σήμερα οι οδηγοί ταξί και οι ξεναγοί αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού.

Σε κλοιό απεργιακών κινητοποιήσεων βρίσκεται σήμερα, Πέμπτη (11/7), η Αθήνα καθώς απεργούν οι οδηγοί ταξί και οι ξεναγοί, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού.

Οι οδηγοί ταξί αποφάσισαν την 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας του υπουργείου Τουρισμού για τις εταιρείες ΕΙΧ (εκμισθωμένων Επιβατικά Ιδιωτικής Χρήσης), που, όπως υποστηρίζουν, “θα ξεπουλήσει το μεταφορικό έργο” και “θα απαλλοτριώσει το επάγγελμά μας στηρίζοντας με κάθε τρόπο τα ολιγοπώλια και τις πολυεθνικές”.

Φωτογραφίες από την απεργιακή διαδήλωση των οδηγών ταξί:

Απεργιακή συγκέντρωση οδηγών ταξί στην Αθήνα (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Απεργιακή συγκέντρωση οδηγών ταξί στην Αθήνα (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Απεργιακή συγκέντρωση οδηγών ταξί στην Αθήνα (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής:

«Με ομόφωνη απόφαση όλων των παρατάξεων, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΤΑ αποφάσισε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση των ταξί της Αθήνας. Εκφράζοντας την αγανάκτηση του κλάδου απαιτούμε

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΕΠΙΜΑΧΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Στη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Α.Τ.Α. που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως την Τρίτη 9 Ιουλίου 2024 στα γραφεία του Συνδικάτου μας, αποφασίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ από όλες τις παρατάξεις 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ για την Πέμπτη 11 Ιουλίου, ημέρα ψήφισης του ξεπουλήματος του μεταφορικού έργου που προωθείται από το Υπ. Τουρισμού υπερ των ΕΙΧ.

Σε μια ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ θέλει να απαγορέψει διά νόμου τον έλεγχο που συνταγματικά έχουν δικαίωμα να ασκούν οι ελεγκτικές αρχές τόσο στους οδηγούς των συγκεκριμένων οχημάτων, όσο και στους μεταφερόμενους επιβάτες.

Συνάδελφοι, η κυβέρνηση δεν αντιλήφθηκε το μήνυμα της 9ης Ιουνίου που της έδωσε ο κλάδος και ο Ελληνικός λαός. Συνεχίζει ακάθεκτη το έργο ισοπέδωσης ενός ολόκληρου κλάδου υπέρ των καρτελ.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ

Υπερασπιζόμαστε την εργασία μας, τη ζωή μας και το μέλλον μας!

Συνάδελφοι, η κυβέρνηση δείχνει με κάθε τρόπο την διάθεση της να απαλλοτριώσει το επάγγελμά μας στηρίζοντας με κάθε τρόπο τα ολιγοπώλια και τις πολυεθνικές. Είναι στο χέρι μας να της δώσουμε να καταλάβει ότι δεν ανεχόμαστε άλλο τις πρακτικές υπονόμευσης που ακολουθεί απέναντι στην οικογενειακή μας γαλήνη και την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΟΧΗ 
 
Είναι η ώρα του Ταξί”.

Απεργούν και οι ξεναγοί

Αντίστοιχα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών προκήρυξε απεργία την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024 από τις 6:00 μέχρι τις 20:00, ζητώντας, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση των Σχολών Ξεναγών, τη μείωση του ετήσιου μέγιστου δυνατού αριθμού διεξαγωγής των δίμηνων ταχύρρυθμων σεμιναρίων και την κατάργηση της δυνατότητας διεξαγωγής αυτών από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης.

Οι ξεναγοί βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης και παρά τον καύσωνα στην πλατεία Συντάγματος, με πλακάτ και πανό.

Φωτογραφίες από την κινητοποίηση των ξεναγών:

Συγκέντρωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών στην πλατεία Συντάγματος (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Συγκέντρωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών στην πλατεία Συντάγματος (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Συγκέντρωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών στην πλατεία Συντάγματος (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Συγκέντρωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών στην πλατεία Συντάγματος (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

«Το Υπουργείο Τουρισμού εισηγείται προς τη Βουλή για ψήφιση νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρεί «εκσυγχρονισμό» του επαγγέλματος του ξεναγού. Ανάμεσα σε άλλα με τον προτεινόμενο ορισμό του ξεναγού περιορίζει το έργο του σε κλειστούς και περίκλειστους χώρους, παρά το γεγονός ότι η ιστορία, τα αξιοθέατα και ο πολιτισμός της Ελλάδας δεν είναι «περιχαρακωμένα». Ταυτόχρονα οι προσπάθειες και προτάσεις των ξεναγών για ενίσχυση του ελέγχου των παρανόμων ξεναγήσεων δεν εισακούονται ενώ ακόμη και το έργο της Σχολής Ξεναγών υποβαθμίζεται. 

Οι ξεναγοί όλης της χώρας, από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την αντίθεση και αντίρρησή μας σε αυτό τον “εκσυγχρονισμό”. Και παρά τις αλλεπάλληλες συζητήσεις με το Υπουργείο Τουρισμού, παρά την ανάπτυξη των  θέσεων μας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, παρά τις όποιες απόπειρες σύγκλισης, υπάρχουν σημαντικά σημεία απόκλισης, με αποτέλεσμα, στο παρά πέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου, οι Ξεναγοί να βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς δεν υπάρχει καμιά διασφάλιση για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ξενάγησης και για το μέλλον του επαγγέλματος του ξεναγού.

Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας περί ξεναγών, σε μία χώρα με δεκάδες εκατομμύρια τουριστών κάθε χρόνο, δεν μπορεί να σημαίνει υποβάθμιση του έργου τους.  Δεν μπορεί στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» να υποκαθίσταται η ξενάγηση από τη «συνοδεία». Ξενάγηση, χωρίς σοβαρή εκπαίδευση, χωρίς παιδεία, χωρίς εμπειρία, χωρίς προστασία της έννοιας και του επαγγέλματος δεν νοείται. Συνεπώς διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στην υποβάθμιση του επαγγέλματός μας και στην υποκατάστασή του από υπηρεσίες μη καταλλήλων προς τούτο προσώπων και ζητάμε:

  • α) την αναγνώριση του σημαντικά πολυδιάστατου και πολύπλευρου ρόλου του ξεναγού, μέσα από τα προτάσεις μας για τον ορισμό του. 
  • β) την ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση των Ξεναγών:  αναβάθμιση των Σχολών Ξεναγών, μείωση του ετήσιου μέγιστου δυνατού αριθμού διεξαγωγής των δίμηνων ταχύρρυθμων σεμιναρίων και την κατάργηση της δυνατότητας διεξαγωγής αυτών από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης. 
  • γ) την πάταξη του φαινομένου των παράνομων ξεναγήσεων – Έστω και την τελευταία στιγμή καλούμε το Υπουργείο, την Κυβέρνηση, τη Βουλή των Ελλήνων, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναγνωρίσουν έμπρακτα τη σημασία του επαγγέλματος του Ξεναγού, ο οποίος αποτελεί τον -κυριολεκτικά- ζωντανό εκπρόσωπο της Ελλάδας στους επισκέπτες της».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα