Απογραφή 2021: Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν έχουν λάβει φάκελο με κωδικό

Απογραφή 2021: Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν έχουν λάβει φάκελο με κωδικό
Κόσμος στην Αθήνα INTIME NEWS

Παράταση θα λάβουν οι πολίτες που δεν έχουν λάβει ακόμα τον κωδικό που χρειάζεται για την αυτοαπογραφή. Πότε τελειώνει η προθεσμία. Αναλυτικά τα βήματα της διαδικασίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Απογραφή Πληθυσμού- Κατοικιών 2021, η οποία διενεργείται από την ΕΛΣΤΑΤ σε ολόκληρη τη χώρα.

Δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας, η συλλογή των στοιχείων τροποποιήθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες απογραφές (συμπλήρωση έντυπων ερωτηματολογίων με προσωπική συνέντευξη) με επαναπροσδιορισμό της απογραφικής διαδικασίας συνυπολογιζόμενης της υγειονομικής προστασίας του πληθυσμού.

Έτσι, φέτος, η απογραφή γίνεται μέσω του gov.gr, με τους απογραφείς να μοιράζουν σε κάθε σπίτι τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να γίνει η ηλεκτρονική διαδικασία.

Η απογραφή διενεργείται ως εξής:

  • Ένας απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει στην κατοικία έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.
  • Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού.

Η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική, ενώ όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά έως και τις 26 Νοεμβρίου, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Παράταση για όσους δεν έχουν λάβει κωδικό

Παρά το γεγονός ότι σε λίγες μέρες τελειώνει η προθεσμία της αυτοαπογραφής, αρκετοί πολίτες δεν έχουν λάβει ακόμη τον φάκελο με τον κωδικό που χρειάζονται ώστε να προχωρήσουν την διαδικασία.

Ο διευθυντής του Αυτοτελούς Γραφείου Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Απόστολος Κασάπης, μιλώντας στον Alpha 98,9 σημείωσε ότι όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα τον φάκελο με τον απαραίτητο αριθμό δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Η ΕΛΣΤΑΤ γνωρίζει σε ποιες γειτονιές δεν έχουν μοιραστεί οι σχετικοί φάκελοι της απογραφής και για αυτόν το λόγο θα δοθεί σχετική παράταση, όπου είναι απαραίτητο.

“Δεν θα ήταν δίκαιο κάποιος να πάρει σήμερα το φάκελο και να έχει μόλις δυο ημέρες μπροστά του για να ολοκληρώσει τη διαδικασία” σημείωσε ο κ. Κασάπης.

Όπως ανέφερε προ ημερών ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Θάνος Θανόπουλος:

“Είναι διαδικασία που συνεχίζεται. Είναι τεράστια επιχείρηση η απογραφή. Δεν έχουν όλες οι περιοχές και οι τομείς της Ελλάδας τις ίδιες ευκολίες πρόσβασης. Δεν έχουμε πάντα την ίδια στιγμή απογραφέα εύκαιρο που να έχει αναλάβει συγκεκριμένους τομείς. Καταλαβαίνετε ότι είναι ένα πολύπλοκο σύστημα”.

Επεσήμανε δε πως κάποιος μπορεί να αναγνωρίσει τον απογραφέα από τα εξής:

  • Αστυνομική ταυτότητα
  • Διορισμός
  • Κονκάρδα που φοράει στο πέτο του
  • Υπάρχει και η μάσκα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ

Απογραφή 2021: Τα βήματα της διαδικασίας

Η ηλεκτρονική απογραφή γίνεται μέσω του gov.gr στο πεδίο “Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών 2021“. Μόλις ο χρήστης επιλέξει “Είσοδος στην Υπηρεσία” οδηγείται στη φόρμα της ΕΛΣΤΑΤ, όπου του δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει το πεδίο “Αυτοαπογραφόμενος”. Για να γίνει αυτό όμως, ο χρήστης θα πρέπει να έχει τον μοναδικό «Κωδικό Απογραφής» τον οποίο θα έχει βρει στην πόρτα του σπιτιού του από τους απογραφείς.

Σε κάθε βήμα, οι απογραφόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για ερωτήσεις / διευκρινίσεις.

https://www.news247.gr/download/6990//464000/apografi.pdf

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα