Διευθυντής Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου: Κινδυνεύει και η νέα σοδειά αν υπάρξουν καθυστερήσεις

Διαβάζεται σε 2'
Καταστροφές από την πλημμύρα
Καταστροφές από την πλημμύρα SOOC

Τις σοβαρές ζημιές που έχει υποστεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου στον οποίο συμμετέχουν 2.500 αγρότες του βουνού αλλά και των βορείων Σποράδων, εξηγεί ο διευθυντής του, επισημαίνοντας την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι αποκαταστάσεις και οι αποζημιώσεις.

Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου, στα Άνω Λεχώνια, ένα χωριό στη νότια πλευρά του βουνού. Όπως εξηγεί στο News 24/7 ο διευθυντής του συνεταιρισμού, Τάσος Ψοφογιώργος, ο η διαδικασία αποτίμησης των καταστροφών είναι σε εξέλιξη, ωστόσο επείγει να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης και αποζημιώσεων, καθώς οι μέρες περνούν και υπάρχει περαιτέρω κίνδυνος να χαθούν σοδειές.

Στον συνεταιρισμό που ασχολείται με την επεξεργασία της βρώσιμης ελιάς, έχει δύο ελαιοτριβεία για την παραγωγή ελαιολάδου αλλά και ψυγεία φρούτων όπου φυλάσσονται αρκετά από τα μήλα της Ζαγοράς, συμμετέχουν 2.500 αγρότες σύμφωνα με τον κ. Ψοφογιώργο: “Πάθαμε ζημιές και στην πρώτη και στη δεύτερη πλημμύρα. Ασχολούμαι 40 χρόνια εδώ, τέτοια καταστροφή δεν έχω ξαναδεί. Ο περιβάλλον χώρος και το τείχος της περίφραξης έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές. Το ελαιοτριβείο έχει μέσα μισό μέτρο λάσπης.Έχει καταστραφεί μηχανολογικός εξοπλισμός, εργαλεία, κλούβες, βαρέλια. Αρκετά μάλιστα έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα, στον Παγασητικό. Χθες με πήρες τηλέφωνο κάποιος γνωστός μου από ένα διπλανό χωριό και μου είπε ότι ξεβράστηκαν εκεί βαρέλια γεμάτα ελιές τα οποία είχαμε εμείς στα κτίριά μας. Σε αυτά που καταστράφηκαν είναι και πάρα πολλά συσκευασμένα προϊόντα τα οποία βρίσκονταν σε πλατφόρμες έτοιμα να πουληθούν” τονίζει.

Ο πραγματογνώμονας της ασφαλιστικής του συνεταιρισμού πραγματοποίησε αυτοψία και αναμένεται η υποβολή αίτησης, ωστόσο ο διευθυντής υπογραμμίζει την ανάγκη να τρέξουν άμεσα οι διαδικασίες, καθώς η σοδειά δεν μπορεί να περιμένει. “Η ζημιά είναι τεράστια, αλλά θα καταστραφούν και τα νέα προϊόντα αν έχουμε καθυστέρηση στην αποκατάσταση των καταστροφών. Και σε αυτό συμπεριλαμβάνουμε και τους αγροτικούς δρόμους αρκετοί από τους οποίους έχουν κοπεί. Ο χρόνος περνάει, τα μήλα ωριμάζουν, ενώ σε λίγο καιρό περιμένουμε και τις φετινές ελιές να έρθουν. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τα προϊόντα θα χαλάσουν”, καταλήγει ο Τάσος Ψοφογιώργος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα