Δίκη Πισπιρίγκου: Ένταση και μηνύσεις στην τελευταία συνεδρίαση πριν τη θερινή διακοπή

Δίκη Πισπιρίγκου: Ένταση και μηνύσεις στην τελευταία συνεδρίαση πριν τη θερινή διακοπή
Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου Eurokinissi

Με μηνύσεις κατά της ψυχολόγου και της Ανακρίτριας από την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα και με την αναγγελία μηνύσεων από τον συνήγορο της Ρούλας Πισπιρίγκου κατά της Ανακρίτριας της υπόθεσης θανάτου της Τζωρτζίνας και της ψυχολόγου που ως δικαστική πραγματογνώμονας αξιολόγησε τις ζωγραφιές του παιδιού πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Η τελευταία συνεδρίαση πριν τις θερινές διακοπές ήταν αφιερωμένη στην εξέταση μαρτύρων από την υπεράσπιση της κατηγορουμένης και οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές.

Ο συνήγορος της κατηγορουμένης Αλέξης Κούγιας εξέτασε την ψυχολόγο Δέσποινα Σαββόγλου την οποία όρισε η Ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάπα ως δικαστική πραγματογνώμονα για την ερμηνεία των ζωγραφιών της Τζωρτζίνας. Εξέτασε επίσης και τους δύο γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας που κατέθεσαν πως είχαν υποψίες για τα επεισόδια σπασμών του παιδιού ότι μπορεί να οφείλονταν σε παρέμβαση της μητέρας.

Ο κ. Κούγιας κατά την εξέταση της κ. Σαββόγλου αμφισβήτησε την πραγματογνωμοσύνη που παρέδωσε η ψυχολόγος στην Ανακρίτρια και και της ανακοίνωσε ότι θα της υποβάλλει 2 μηνύσεις για ψευδορκία αλλά και για παράνομη μαγνητοφώνηση και χρήση αρχείου προσωπικών δεδομένων καθώς η μάρτυρας ανέφερε ότι είχε ηχογραφήσει στον υπολογιστή της τις συνεδρίες που είχε στο πλαίσιο της εντολής της, με τον Μάνο Δασκαλάκη και την Ρούλα Πισπιρίγκου. Της είπε επίσης ότι δεν είχε αρμοδιότητα να κάνει συνεδρίες με ενήλικους αφού είναι ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων.

Αλέξης Κούγιας: Σας έχει ζητηθεί να αξιολογήσετε ξανά ζωγραφιές;

Μάρτυρας: Ναι μου έχει ζητηθεί για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης.

Αλέξης Κούγιας: Έχετε ακούσει ποτέ συνάδελφό σας να δεχθεί να αξιολογήσει τον ψυχικό κόσμο ενός παιδιού που δεν ζει, μέσα από τέσσερις ζωγραφιές; Μπορείτε να μου πείτε γιατί κάνατε συνεδρίες με τον κ. Δασκαλάκη και την κατηγορουμένη αφού είχατε εντολή να αξιολογήσετε τις ζωγραφιές;

Μάρτυρας: Αυτό προστάζει το πρωτόκολλο.

Αλέξης Κούγιας: Η κ. κατηγορούμενη λέει ότι τη συναντήσατε 2 φορές και με αυτά που τη ρωτούσατε γέλαγε και αγανακτούσε

Μάρτυρας: Σε εμένα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα αποδώσω την αλήθεια.

Αλέξης Κούγιας: Από πού είχατε εντολή να συζητάτε σαν την κουτσομπόλα προσωπικά θέματα του κ. Δασκαλάκη και της κατηγορούμενης;

Μάρτυρας: Η εντολή ήταν να αποφανθώ και για το ψυχικό δεσμό του παιδιού με τους γονείς και για οτιδήποτε συναφές. Έστειλα έγγραφο στην ανακρίτρια κ. Σαλάπα και είπα ότι με τις 4 ζωγραφιές δεν μπορούσαμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα και ότι θα χρειάζονταν συνεδρίες με τους γονείς. Ζήτησα να ενημερωθώ γα τα σχολικά πλαίσια. Αυτό έγινε δεκτό από την ανακρίτρια. Την είχα ενημερώσει για όλες τις συναντήσεις και τα τηλέφωνα μου τα έδωσε εκείνη.

Αλέξης Κούγιας: Σε αυτό το σημείο μηνύω την κ. Σαββόγλου και την κ. Σαλάπα. Η μάρτυρας μόνη της καθόριζε τις συναντήσεις με τους γονείς. Στην κατηγορουμένη δεν κοινοποιήθηκε ποτέ έγγραφο για αυτές τις συναντήσεις. Διενήργησε πραγματογνωμοσύνη σε ενηλίκους ενώ είναι ψυχοθεραπεύτρια παίδων και εφήβων. Να διαβιβαστούν τα πρακτικά στην εισαγγελία και να ασκηθεί δίωξη στην κ. Σαλάπα και την μάρτυρα για αυτή την παράνομη πραγματογνωμοσύνη.

Παράλληλα ο συνήγορος ζήτησε να διατάξει το δικαστήριο -το οποίο επιφυλάχθηκε- την μάρτυρα να προσκομίσει τον υπολογιστή της ώστε να διαπιστωθεί αν έχει κρατήσει τα αρχεία από τις μαγνητοφωνήσεις.

Ο κ. Κούγιας στην συνέχεια εξέτασε την παιδονευρολόγο στο Ρίο Πολυξένη Πελεκούδα προς την οποία νωρίτερα είχε αποστείλει και εξώδικο. Η κ. Πελεκούδα διευκρίνισε ότι ουδέποτε κατέθεσε στο δικαστήριο για “αληθή επιληπτικά επεισόδια στο παιδί”.

Αλέξης Κούγιας: Καταθέσατε εδώ ότι επικοινωνήσατε με το ΥΔΕΖΙ; (Διεύθυνση κατά Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας)

Μάρτυρας: Ναι από μόνη μου αυθόρμητα. Κατέθεσα ότι επικοινώνησα στις 13.2. 2022 με το ΥΔΕΖΙ και είπα ότι υπάρχει βίντεο της μητέρας με επεισόδιο και ότι υποψιάζομαι συγκεκριμένες ουσίες.

Αλέξης Κούγιας: Είπατε ότι τα επεισόδια δεν ήταν τυπικά επιληπτικά, όμως «δεν μπορώ να αποκλείσω ότι ήταν επιληπτικά».

Μάρτυρας: Ναι, αλλά πρόσθεσα ότι μετά το 24ωρο εγκεφαλογράφημα απομακρύνθηκε η πιθανότητα επιληπτικών σπασμών με μεγάλη επιστημονική ακρίβεια.

Αλέξης Κούγιας: Καταθέσατε ότι «θέλει βαθιά έρευνα ώστε να μάθει κάποιος για να προκαλέσει αυτά τα επεισόδια». Που πρέπει να ψάξει; Σε ποιο τομέα της ιατρικής;

Μάρτυρας: Δεν είναι ανάγκη να είναι από τον τομέα της ιατρικής, μπορεί να είναι από το τομέα του εγκλήματος.

Αλέξης Κούγιας: Που; Στο Διαδίκτυο μπορεί κανείς να διαβάσει όλα αυτά; Να διαβάσει δηλαδή με ποιο τρόπο και με ποιες ουσίες μπορεί να προκαλέσει αυτά τα παροξυσμικά επεισόδια;

Μάρτυρας: Δεδομένου ότι δεν έχω επιχειρήσει να προκαλέσω σωματική βλάβη σε κάποιον, δεν έχω διαβάσει. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι μπορεί.

Αλέξης Κούγιας: Αφού ήσασταν υποψιασμένοι ότι τα επεισόδια τα προκαλούσε η μητέρα δεν θα έπρεπε να ενημερώσετε εισαγγελέα;

Μάρτυρας: Εγώ έκανα ότι καλύτερο για να προστατεύσω το παιδί, να πάει στη ΜΕΘ και να ενημερώσω τους συναδέλφους μου στην Αθήνα.

Αλέξης Κούγιας: Ξέρετε πως ήταν η συμπεριφορά της μητέρας όταν πήρε το παιδί στο σπίτι;

Μάρτυρας: Ήταν ένα εξαιρετικά φροντισμένο παιδί.

Αλέξης Κούγιας: Σε ποιο μέρος του κόσμου υπάρχει τέτοια κακοποίηση παιδιού με επιστημονικό τρόπο;

Μάρτυρας: Πρωτίστως στην Αμερική και μετά στην Ευρώπη. Επιφυλάσσομαι να προσκομίσω βιβλιογραφία.

Κούγιας: Σε ένα από τα επεισόδια στο βίντεο φαίνεται η μητέρα να βάζει τη μάσκα οξυγόνου στο παιδί; Θα μπορούσε να σταματήσει το επεισόδιο αν η μητέρα έβαζε τη μάσκα;

Μάρτυρας: Θα μπορούσε να λυθεί αυτόματα θα μπορούσε και να συνεχίσει.Το έχω χαρακτηρίσει ως επικίνδυνο..Για να προφυλάξω το παιδί θα ήθελα να είναι στη ΜΕΘ.

Τρίτος μάρτυρας που εξετάστηκε σήμερα από τον κ. Κούγια ήταν ο παιδίατρος στο Ρίο Άρης Μπερτζουάνης ο οποίος είπε ακόμη μία φορά πως τα επεισόδια της Τζωρτζίνας τους είχαν προβληματίσει μήπως ήταν “απότοκος κακοποιητικής συμπεριφοράς της μητέρας της”.

Αλέξης Κούγιας: Δεν έχετε υποχρέωση να ενημερώσετε εισαγγελέα αφού είχατε αυτές τις υποψίες;

Μάρτυρας: Όταν έχουμε επεισόδια που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε υποψιαζόμαστε πολλά πράγματα. Μεταξύ άλλων και αυτό το ενδεχόμενο. Αν έχουμε μεγάλες υποψίες ενημερώνουμε όπως έχουμε κάνει πολλές φορές. Εκείνη τη στιγμή αυτό το ενδεχόμενο ήταν χαμηλά στην διαφορική διάγνωση. Υπήρχε μεγάλη απορία και κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσεις πως έκανε επεισόδια το παιδί μόνο στην κλινική και όχι στην ΜΕΘ.

Κούγιας: Μπορείτε να μου βρείτε ένα μηχανισμό επιστημονικά βασισμένο, με τον οποίο κάποιος μπορεί να προκαλέσει αυτά τα επεισόδια;

Μάρτυρας: Δε μπορώ να γνωρίζω.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 6 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα