Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ανατριχιαστική κατάθεση της Μάγδας Φύσσα – “Ζήτησα να ξυπνήσουν τον Παύλο, αλλά ήταν νεκρός”

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ανατριχιαστική κατάθεση της Μάγδας Φύσσα – “Ζήτησα να ξυπνήσουν τον Παύλο, αλλά ήταν νεκρός”
Η Μάγδα Φύσσα SOOC

Σοκ, αποτροπιασμό, οργή και μνήμες για το τι σημαίνει φασισμός ξύπνησε η Μάγδα Φύσσα σε μία συγκλονιστική κατάθεση, η οποία συνεχίζεται στο Εφετείο για τη δολοφονία του γιου της, Παύλου το 2013.

Δεν ήταν φοβισμένος, δεν ήταν ταλαιπωρημένος. Δεν ήταν φοβισμένος, κοιμόταν. Να τον ξυπνήσουμε είπα. Δυστυχώς ήταν νεκρός. Και εκεί αρχίζει ο εφιάλτης”

Με αυτά τα λόγια, η Μάγδα Φύσσα μίλησε για τον γιο της, Παύλο, για τη δολοφονία του, για την εμπλοκή της Χρυσής Αυγής και της αστυνομίας στο φονικό του 2013.

Η Μάγδα Φύσσα εμφανίστηκε πρώτη στο δικαστήριο. Παρέα με νέους ανθρώπους που περίμεναν έξω από το κτίριο του Εφετείου να ανοίξουν οι πόρτες και να επιτραπεί η είσοδος στη δικαστική αίθουσα. Λίγο πριν τις 8 το πρωί η μητέρα του Παύλου Φύσσα κατέφτασε πριν από τους δικαστές, τους αλληλέγγυους, του υπόλοιπους παράγοντες τις δίκης, έτοιμη να καταθέσει για τον αγώνα των τελευταίων εννέα ετών.

SOOC

Στην κατάμεστη -από φίλους και υποστηρικτές της- αίθουσα η Μάγδα Φύσσα κάθισε απέναντι από τους δικαστές. Παρόντες ήταν και οι Θοδ. Δρίτσας, Νάσος Ηλιόπουλος, Τρ. Αλεξιάδης και Γ. Μουζάλας. Πίσω της ακριβώς, στο εδώλιο, ο Ιωάννης Λαγός ο οποίος εξακολουθεί να δηλώνει “πολιτικός κρατούμενος”, κοιτούσε με προσοχή τη γυναίκα που συνέδεσε το όνομά της με τον αντιναζιστικό αγώνα και συνέβαλε ενεργά στο εγκλεισμό του στη φυλακή.

Eurokinissi


“Πείτε μας τί ξέρετε για αυτή την υπόθεση;“, ρώτησε η Πρόεδρος.

Τι ξέρω για αυτή την υπόθεση; Για τον Παύλο να μιλήσουμε. Ονομάζομαι Μάγδα και ο Παύλος είναι ο γιος μου”, πήραν την απάντηση της, και ξεκίνησε να λέει εμφανώς συγκινημένη:

“Στις 17 Σεπτεμβρίου χαιρετηθήκαμε. Θα πήγαιναν να πουν καφέ με την κοπέλα του, τη Χρύσα και μετά θα έψαχναν να βρουν να δουν τη μπάλα. Θα πήγαινα στην κόρη μου και είπαμε θα τα πούμε το πρωί”.

Τίποτα δεν προμήνυε το μεγάλο κακό που μας βρήκε. Γύρω στις 2 χτυπά το τηλέφωνο της κόρης μου και είναι ο κουνιάδος της και ζητά να ανοίξει την πόρτα. Σηκωθήκαμε πάνω ξέροντας ότι κάτι κακό είχε συμβεί γιατί ήταν αργά. Ανοίγουμε την πόρτα και αντικρίζω το σύζυγο μου, ένα ωχρό πλάσμα που δεν βρίσκει λόγια να μας πει. Τον ρώτησα τι συμβαίνει και ποιος είναι; Δεν έχει γίνει κάτι κακό είπε, ο Παύλος χτύπησε και σε θέλει στο νοσοκομείο. Δεν το πίστεψα, δεν θα με ανησυχούσε ο Παύλος αν ήταν κάτι απλό. Έφυγα για το νοσοκομείο, ρωτούσα αλλά κανείς δεν απαντούσε. «Τίποτα δεν έχει» μου έλεγαν.

Οι μαχαιριές ήταν επαγγελματικές

Φτάσαμε στο νοσοκομείο, ήταν παρά πολύς κόσμος αλλά κανείς δεν μου έλεγε τίποτα. Ρωτούσα τους γιατρούς «που είναι το παιδί μου, τι συμβαίνει;» και καταλαβαίνω ότι έχει γίνει κάτι πολύ κακό αλλά δεν ήξερα ποσό κακό. Τους πίεσα πολύ να μου πουν. Ο γιατρός μου έδωσε ένα χάπι και μου είπε ο ο Παύλος δεν ζει. Ότι τον δολοφόνησε η Χρυσή Αυγή και πως τον δολοφόνο τον πιάσανε. Μου είπε ότι δεν γινόταν τίποτα, ήταν επαγγελματικό το χτύπημα, οι μαχαιριές ήταν επαγγελματικές.

Eurokinissi


Εκεί χάθηκαν όλα. Ξαφνικά ισοπεδώθηκαν όλα. Με όσο κουράγιο είχα ζήτησα να τον δω. Πήγα και τον είδα. Προσπάθησα να τον ζεστάνω και να σηκωθεί. Δεν ήταν φοβισμένος, δεν ήταν ταλαιπωρημένος. Δεν ήταν φοβισμένος, κοιμόταν. Να τον ξυπνήσουμε είπα. Δυστυχώς ήταν νεκρός. Και εκεί αρχίζει ο εφιάλτης. Πως να συνειδητοποιήσεις ότι δεν έχεις το παιδί σου από τη μια στιγμή στην άλλη.

Η στιγμή της δολοφονίας

Έξω ήταν όλα τα παιδιά, πήγαμε σπίτι και ξεκίνησε η όλη διαδικασία για όσα έπρεπε να γίνουν. Μαζί μας ήταν και η Χρύσα η κοπέλα του Παύλου κι αρχίσαμε να συλλέγουμε πληροφορίες για το πως βρέθηκε η Χρυσή Αυγή στο Κερατσίνι. Η Χρύσα μου είπε ότι ήπιαν καφέ και μετά βγήκαν να δουν που θα μπορέσουν να δουν τη μπάλα. Αρχικά ήταν 3 παιδιά και μετά μαζεύτηκαν 11 αν δεν κάνω λάθος. Μέσα στο μαγαζί υπήρχαν δυο παιδιά με ρούχα παραλλαγής και μπλούζα της Χρυσής Αυγής ανάποδα. Φάνηκαν να δυσανασχετούν. Ήταν ο Άγγος και ο Μιχάλαρος. Υπήρχε μια κινητικότητα από αυτούς. Αφού τελείωσε η μπάλα πάνε να φύγουν και βλέπουν ότι έχουν βγει έξω οι δυο τύποι και απέναντι έχουν μαζευτεί 5 άτομα με κακές προθέσεις.

Ο Παύλος είπε «πάμε να φύγουμε και ερχόμαστε μετά για τα αυτοκίνητα». Φτάνοντας Τσαλδάρη και Κεφαλληνίας βλέπουν ένα ολόκληρο κομβόι. Το πρώτο αυτοκίνητο είναι του Ρουπακιά. Σταματάει και ρωτάει τον Παύλο ποια είναι η Κεφαλληνίας και ο Παύλος του λέει αυτή είναι. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί από 5 άτομα πάνω από 30-40, δεν ξέρω ακριβώς πόσοι και έχει έρθει και η ΔΙΑΣ, ήδη δύο μηχανές από το μαγαζί. Οι μηχανές γίνονται τέσσερις στην Τσαλδάρη.

Παρακαλούσαν τους αστυνομικούς, αλλά έλεγαν δεν μπορούσαν. Γνώριζαν από πριν…

Το τάγμα αρχίζει τις βρισιές, κρατούσαν ρόπαλα, λοστούς, έχουν έρθει με σκοπό να τρομοκρατήσουν. Τα παιδιά αποφασίζουν να περάσουν απέναντι και να πάνε στο σπίτι, αφού πάρουν τσιγάρα. Οι από εκεί αρχίζουν να βρίζουν.

Ο Παύλος είπε: «Τώρα τρέχουμε». Τα παιδιά έτρεξαν αλλά ο Παύλος έμεινε πίσω και τον προλαβαίνουν. Αρχίζουν από 3αδες να περνάνε να χτυπάνε και να φεύγουν, να βρίζουν, με αποτέλεσμα να εγκλωβίσουν τον Παύλο εκεί. Άρχισε η μάχη με τους Χρυσαυγίτες αλλά δεν κατάφεραν να τον ρίξουν κάτω.

Eurokinissi


Ο δολοφόνος δεν φορούσε τη στολή της Χρυσής Αυγής και ήταν μεγαλύτερος των άλλων ηλικιακά. Ήταν σε ψύχραιμη κατάσταση με ήρεμες κινήσεις και όλοι κάνουν στην άκρη, μπαίνει ανάμεσα αγκαλιάζει τον Παύλο και τον μαχαιρώνει.

Παρακαλούσε η Χρύσα τους αστυνομικούς για να πάνε στον Παύλο. Έλεγαν δεν μπορούσαν. Κάποιος συγκινήθηκε και την ακολούθησε. Φτάνοντας είχε γίνει η δολοφονία και αντί να συλλάβουν το δολοφόνο, έβγαλαν χειροπέδες για τον Παύλο ο οποίος σήκωσε την μπλούζα του και λέει «Με μαχαίρωσε θα με συλλάβετε και από πάνω;». Και έδειξε το δολοφόνο του. «Είπαμε όχι και μαχαίρια» είπε η αστυνομικός τότε που σημαίνει ότι γνωρίζανε από πριν”.

Η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα συνεχίζεται.

Νωρίτερα, η υπεράσπιση Λαγού, λίγο πριν ξεκινήσει η κατάθεση, υπέβαλε αίτημα για την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης και ιδίως της κατάθεσης της Μάγδας Φύσσα, μιλώντας για ελεγχόμενα μέσα και «τηλεαλητεία» των μέσων ενημέρωσης. Από την πλευρά της, ο Θαν. Καμπαγιάννης, δικηγόρος της υποστήριξης της κατηγορίας, αφού επεσήμανε ότι ίδιο αίτημα έχει απορριφθεί πρωτοδίκως χαρακτηρίζοντας το «προσχηματικό», επεσήμανε ότι «επιθυμούμε τη δημοσιότητα της δίκης και εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι είναι σημαντική η ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της δίκης».

Eurokinissi


Ωστόσο, υπήρξαν άλλοι κατηγορούμενοι, όπως οι κατηγορούμενοι πρώην βουλευτές Νικ. Μιχαλολιάκος και Γ. Γερμενής, που δεν συναίνεσαν στο αίτημα, αναφέροντας ότι εξετάζεται μια ποινική δίκη και δεν πρέπει να προσδίδονται άλλες διαστάσεις. Το δικαστήριο υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, σύμφωνα με την οποία απαιτείται η συναίνεση όλων των παραγόντων ανεξαρτήτως αν τίθεται ζήτημα δημοσίου συμφέροντος, απέρριψε το αίτημα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα