Δίκη Χρυσής Αυγής: Κυνική παραδοχή Λαγού – “Δηλώνω ναζιστής”

Διαβάζεται σε 4'
Ο Γιάννης Λαγός
Ο Γιάννης Λαγός ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS

Για πρώτη φορά, ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Γιάννης Λαγός, ομολόγησε ότι είναι ναζιστής και εθνικοσοσοσιαλιστής κατά τη σημερινή δικάσιμο

Στην παραδοχή ότι είναι ναζιστής και εθνικοσοσιαλιστής προχώρησε ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Γιάννης Λαγός την Παρασκευή (24/5) στο Εφετείο όπου διεξάγεται η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Ο κατηγορούμενος και πρώην ευρωβουλευτής της εγκληματικής οργάνωσης, Γιάννης Λαγός, έδωσε σήμερα το παρών στο δικαστήριο, όπου δήλωσε ναζιστής και εθνικοσοσιαλιστής, ενώπιον της έδρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Golden Dawn Watch, όταν ο Εισαγγελέας ρώτησε για το έμβλημα της Θούλης και αν αυτό είχε σχέση με το ναζιστικό καθεστώς και αν η σβάστικα της Θούλης είναι διαφορετική από την ναζιστική σβάστικα, ο Ι. Λαγός παρενέβη φωνάζοντας: “Δεν είναι πολιτική κατά τα άλλα η δίκη αυτή!”

Ο Εισαγγελέας συνέχισε ρωτώντας: “Ο κύριος Κασιδιάρης έχει πει ότι δεν είναι σβάστικα το τατουάζ στο χέρι τους” με τον Ι. Λαγό να λέει εκνευρισμένος:

Δηλώνω ναζιστής! Θα με δικάσετε γι’ αυτό; Για να φύγουμε κάποτε! Δεν το έχω πει ποτέ, θα το πω τώρα, με φέρνετε στα όριά μου με τις ερωτήσεις, είμαι εθνικοσοσιαλιστής! Μη γελοιοποιείτε άλλο τον εαυτό σας, καταδικάστε με να τελειώνετε. Έχετε εδώ τον γραφικό μάρτυρα, δεν ντρέπεστε, ρεζίληδες!”

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος διαπίστωσε ότι ο κατηγορούμενος αποχωρεί με τη θέλησή του, με τον συνήγορο των Αιγύπτιων αλιεργατών, Κώστα Σκαρμέα, να παρεμβαίνει στη συνέχεια για να διευκρινίσει αν καταγράφηκε η παραπάνω δήλωση του Ι. Λαγού καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, “είναι πολύ σημαντικό, είναι η πρώτη φορά που ομολογείται ανοιχτά κάτι τέτοιο“.

Στη συνέχεια η έδρα διέκοψε στις 10:30 για 45 λεπτά.

Σημειώνεται ότι η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της νεοναζιστικής οργάνωσης ξεκίνησε στο Εφετείο στις 15 Ιουνίου του 2022. Οι πρωτοδίκως καταδικασθέντες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κάθονται ξανά στο εδώλιο προκειμένου να δικαστούν για σειρά αξιόποινων πράξεων που τους αποδίδονται. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013, για την οποία έχει καταδικαστεί σε ισόβια ως φυσικός αυτουργός ο Γιώργος Ρουπακιάς.

Η καταδίκη και η σύλληψη

Ο πρώην βουλευτής έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών και 8 μηνών καθώς κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δίχως να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

«Οι πράξεις που μου αποδίδονται είναι ομιλίες, τηλέφωνα και μηνύματα από συρραφή. Δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα και ο λόγος που είμαι εδώ είναι να ακουστεί η φωνή μου γιατί έξι χρόνια μετά το τραγικό περιστατικό δεν μας δόθηκε ο λόγος και το δικαίωμα να απαντήσω σε αυτά που με κατηγορούσαν» είχε πει κατά την απολογία του στο δικαστήριο, υιοθετώντας μία επιθετική στάση απέναντι στην έδρα.

Τη στάση αυτή επιχείρησε να διατηρήσει και την τελευταία φορά που βρέθηκε ενώπιον της Μαρίας Λεπενιώτη και των συναδέλφων της δικαστών, υποβάλλοντας αίτηση εξαίρεσης της έδρας λίγο πριν εκδοθεί η απόφαση επί των ποινών. Το αίτημα απορρίφθηκε τελικά, με τον Γιάννη Λαγό να δηλώσει έξω από το Εφετείο: «Θα τους κάνω να μην ξέρουν από πού θα φύγουν».

Ακολούθησε η τάχιστη αποχώρησή του για τις Βρυξέλλες όπου παρέμεινε για περίπου έξι μήνες, οπότε και το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της άρσης ασυλίας του Γιάννη Λαγού με συντριπτική πλειοψηφία 658 υπέρ και 25 κατά. Στα τέλη Απριλίου ο ευρωβουλευτής συνελήφθη στο σπίτι του στις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, εκμεταλλευόμενος μέχρι τότε την ασυλία που του παρείχε η ιδιότητα του.

Αιτία για τη σύλληψη στάθηκε η έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε βάρος του προκειμένου να εκδοθεί στην Ελλάδα για να εκτίσει την πρωτόδικη ποινή του, αφού το δικαστήριο δεν του είχε χορηγήσει αναστολή. Λίγες ημέρες αργότερα, το ένταλμα κρίθηκε εκτελεστό από τις βελγικές αρχές, απόφαση κατά της οποίας ο ευρωβουλευτής δεν προσέφυγε ασκώντας έφεση, με αποτέλεσμα να οδηγείται πλέον πίσω στην πατρίδα του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα