Δίκη Χρυσής Αυγής: “Μας έβαλαν στον ίδιο χώρο με τον Ρουπακιά, του ζητήσαμε και άδεια για… τηλεφώνημα” κατέθεσε ο φίλος του Παύλου Φύσσα

Δίκη Χρυσής Αυγής: “Μας έβαλαν στον ίδιο χώρο με τον Ρουπακιά, του ζητήσαμε και άδεια για… τηλεφώνημα” κατέθεσε ο φίλος του Παύλου Φύσσα
Ο Μιχάλης Ξυπόλητος καταθέτει στη δίκη της "Χρυσής Αυγής" ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ο Μιχάλης Ξυπόλητος περιέγραψε στο δικαστήριο όσα έγιναν το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Η αναφορά στον Ρουπακιά, τον οποίον πέρασαν για αστυνομικό.

“Πολιτική και οργανωμένη” ήταν η επίθεση που δέχθηκε ο Παύλος Φύσσας και η παρέα του, σύμφωνα με την κατάθεση του φίλου του μουσικού Μιχάλη Ξυπόλητου στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο μάρτυρας δεν απέκλεισε να ήταν στοχοποιημένος ο μουσικός, καθώς είχε έντονη κοινωνική δράση, αλλά και μέσω της μουσικής του τάσσονταν κατά του φασισμού και υπέρ της ελευθερίας της άποψης και του λόγου.

Ο κ. Ξυπόλητος περιέγραψε στο δικαστήριο όσα έγιναν το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από την στιγμή που ο ίδιος με άλλους έξι φίλους πήγαν από καφετέρια που κάθονταν, στην καφετέρια Κοράλλι, όπου ήταν ο μουσικός με την φίλη του και ένα ακόμη άτομο, για να δουν όλοι μαζί το δεύτερο ημίχρονο ποδοσφαιρικού αγώνα.

Ο μάρτυρας εξιστόρησε πως εκείνο το βράδυ έδρασε μία συντεταγμένη ομάδα χρυσαυγιτών που πριν το τελικό χτύπημα, ενώθηκε με τα μέλη της που ήταν σε μηχανές και εκείνους που τους κυνήγησαν. Ο κ. Ξυπόλητος επιβεβαίωσε σήμερα ότι αναγνωρίζει τρεις από τους κατηγορούμενους για την δολοφονία του φίλου του, ως τα άτομα που βρίσκονταν μέσα στο Κοράλλι, λίγο πριν αρχίσουν να συγκεντρώνονται έξω από το κατάστημα μέλη του Τάγματος Εφόδου. Όπως είπε ήταν “άνθρωποι με ρόπαλα, με ξύλα μεγάλα”.

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, όταν σηκώθηκαν να φύγουν με το τέλος του αγώνα, είδαν άτομα να μαζεύονται έξω από το καφέ και γύρω από το χώρο που είχαν παρκάρει τα αυτοκίνητα τους.

“Είδα κάτι άτομα με μαδέρια που χτυπούσαν με αυτά τον προφυλακτήρα ενός αυτοκινήτου” τόνισε ο μάρτυρας ο οποίος συμπλήρωσε πως “υπήρχε μία περίεργη κίνηση” και πως ένιωσαν απειλή.

“Τότε βγαίνει ένας κύριος, μας παρουσιάστηκε σαν αστυνομικός (Δημήτρης Χατζησταμάτης) και μας λέει παιδιά μην γίνει καμία φασαρία. Του είπαμε πως θα είχαμε φύγει αν μπορούσαμε να πάρουμε τα αυτοκίνητα μας. Πήγε και σε αυτούς που είχαν μαζευτεί στα αυτοκίνητα. Γυρνάει και μας λέει “τα παιδιά είναι της γειτονιάς λένε να φύγετε εσείς”. Απαντάει τότε ο Παύλος και εγώ της γειτονιάς είμαι” περιέγραψε ο μάρτυρας ο οποίος είπε πως μετά από 10 λεπτά αποφάσισαν να φύγουν.

Όταν περάσανε για να φύγουν πεζή απέναντι, έφτασαν και δύο μηχανές της ΔΙΑΣ, όπως είπε ο μάρτυρας ο οποίος τότε άκουσε “ελάτε εδώ κότες, θα σας σφάξουμε”. Τότεο Παύλος τους είπε “τρέχουμε τώρα, τρέχουμε”. Τέσσερα άτομα αρχίσαμε να τρέχουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Μπήκαμε σε πυλωτές να κρυφτούμε. Ειδοποιήσαμε την Αστυνομία. Υπήρχαν μηχανάκια που περνούσαν στα στενά ψάχνοντας και φωνάζοντας “κότες βγείτε έξω””, τόνισε ο μάρτυρας.

Ο κ. Ξυπόλητος κατέθεσε πως είδε το αυτοκίνητο του Ρουπακιά να περνά και πίσω του παρατεταγμένες μηχανές “δικάβαλες’ που έδειχναν να είναι μαζί του. “Δεν προσπέρασαν. Ήταν ομάδα”.

Όπως κατέθεσε όταν έφτασε το περιπολικό, αν και αυτοί είχαν ειδοποιήσει την Άμεση Δράση πέρασαν χειροπέδες σε εκείνους και τους οδήγησαν στο ΑΤ Κερατσινίου όπου “συνεχίστηκε μια περίεργη συμπεριφορα των αστυνομικών”. “Ενώ τους λέγαμε ότι εμείς τους καλέσαμε, μας έγδυσαν για σωματικό έλεγχο και μας έβαλαν στον ίδιο χώρο με τον Ρουπακιά, τον οποίο αρχικά περάσαμε για αστυνομικό. Σε ένα γραφείο καθόταν ο Ρουκακιάς, τον περάσαμε για αστυνομικό. Του ζητήσαμε και άδεια μάλιστα να μιλήσουμε στα τηλέφωνα και το πιο τραγικό; Μας την έδωσε κιόλας! Μας ρωτούσε εάν έγινε διαπληκτισμός, εάν είμαστε πολιτικοποιημένοι, τι έγινε, γιατί μας έφεραν εδώ. Ήταν πολύ άνετος. Η μόνη στιγμή που αγχώθηκε ήταν όταν μιλήσαμε στο τηλέφωνο και μάθαμε για τον Παύλο. Τότε ζήτησε να τον μεταφέρουν περιέγραψε ο μάρτυρας.

Όπως είπε ο φίλος του μουσικού μέχρι να οδηγηθούν στο Τμήμα, δεν ήξεραν για τον Παύλο. Ανέφερε μάλιστα πως άκουσαν από τον ασύρματο του περιπολικού ότι “κάποιος μαχαιρώθηκε” και ότι οι αστυνομικοί ζητούσαν ενισχύσεις. Σε ερωτήσεις ,ο μάρτυρας είπε για αυτήν την σκηνή πως δεν ήξεραν ποιος ήταν ο μαχαιρωμένος, αλλά λογικά “θα ήταν δικός μας, αφού κανείς από εμάς δεν είχε μαχαίρι”.

Εξεταζόμενος από την Έδρα ο μάρτυρας είπε πως τα άτομα που είδε μέσα στην καφετέρια φορούσαν παντελόνια παραλλαγής και “φαίνονταν να έχουν τον ίδιο κώδικα”. Τόνισε μάλιστα πως ένας από αυτούς, φορούσε αμάνικο μπλουζάκι και φαινόταν τατουάζ που είχε στο χέρι με μαίανδρο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα