Δίκη Χρυσής Αυγής: Τον πυρηνάρχη Περάματος “έδειξε” ως αρχηγό της ομάδας που τους επιτέθηκε ο αλιεργάτης

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τον πυρηνάρχη Περάματος “έδειξε” ως αρχηγό της ομάδας που τους επιτέθηκε ο αλιεργάτης
Δίκη της Χρυσής Αυγής Eurokinissi

Με την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής, με τον δεύτερο μάρτυρα να "δείχνει" ως αρχηγό της ομάδας που τους επιτέθηκε τον πυρηνάρχη του Περάματος.

Τον καταδικασμένο σε κάθειρξη 10 ετών και 24 μηνών πυρηνάρχη Περάματος, Αναστάσιο Πανταζή, αναγνώρισε ως αρχηγό του Τάγματος εφόδου που τους επιτέθηκε στο σπίτι που έμεναν ο Σαάντ Αμπουχαμέντ, δεύτερος μάρτυρας στην υπόθεση των Αιγυπτίων αλιεργατών που κατέθεσε στο δικαστήριο.

Ο μάρτυρας δήλωσε πως είναι κατά 90 τοις εκατό βέβαιος πως ο αρχηγός της ομάδας ήταν ο κατηγορούμενος Πανταζής και είπε πως αφού χτύπησαν σφοδρά των Αμπουζίντ Εμπαράκ στην ταράτσα κατέβηκαν και προσπαθούσαν να σπάσουν την πόρτα για να αναγκάσουν τον ίδιο και τους δύο αδελφούς του να βγουν από το σπίτι.

Πρόεδρος: Αναγνωρίσατε κάποιον στο δικαστήριο, θυμάστε το όνομα; Έχετε πει τον Πανταζή.

Μάρτυρας: Ο μπαλονάς.

Πρόεδρος: Γιατί τον λέτε έτσι;

Μάρτυρας: Είχε μαγαζί με μπαλόνια στο Πέραμα

Πρόεδρος: Το κακό είναι ότι δεν τον αναγνωρίσατε από την αρχή. Στην αρχή είπατε “δεν αναγνωρίζω κανέναν”.

Μάρτυρας: Στο νοσοκομείο που πήγα με τον Αμπουζίντ μου είπαν τον χτύπησε η ΧΑ; Και λέω «ναι», και μου είπαν «δεν θα αφήσουν κανένα».

Πρόεδρος: Φοβηθήκατε; Και τώρα που ήρθατε στο δικαστήριο δεν φοβάστε;

Μάρτυρας: Φοβήθηκα. Έχω οικογένεια και με θέλουν ζωντανό. Τώρα έχει γίνει το δικαστήριο. Αυτόν που έκανε τον πήρανε, δεν θα το ξανακάνει.

Όπως είπε ο μάρτυρας, ο Πανταζής είχε ένα ξύλο στο χέρι του και χτυπούσε το παράθυρο και φώναζε βρίζοντας τον αδελφό του. Λίγο νωρίτερα είπε πως “Σπάσανε το παράθυρο, κρατούσαν ξύλα και σίδερα, αυτό κράτησε περίπου πέντε λεπτά, κάποιος φώναζε «έλα έξω να σου μάθω ποια είναι η Χρυσή Αυγή».

Σύμφωνα με την κατάθεση του, αυτός που φώναζε ήταν ο Πανταζής και ήταν ο αρχηγός.

Πρόεδρος: Πώς το λέτε αυτό;

Μάρτυρας: Αυτός οδηγούσε τα παιδιά.

Πρόεδρος: Δεν το έχετε ξαναπεί αυτό.

Μάρτυρας: Το λέω τώρα, αλλά έτσι έγινε.

Με την έναρξη της κατάθεσης του ο μάρτυρας περιέγραψε όσα έγιναν τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου 2012 στο σπιτάκι που έμεναν στο Ικόνιο Περάματος, όταν ομάδα περίπου 20 ατόμων τους επιτέθηκαν “ Ήρθανε αυτοί με τα μαύρα, με τα γράμματα τα άσπρα. Όταν τους πιάσανε ξέραμε ότι ήταν αυτοί που λένε Χρυσή Αυγή” ανέφερε.

Όπως κατέθεσε ξύπνησαν από τα δυνατά χτυπήματα στις πόρτες: “Ακούγαμε πολλή φασαρία έξω, χτυπούσαν τα παράθυρα και τις πόρτες. Ο μεγάλος αδερφός μου Αχμέντ ξύπνησε πριν από μένα. Κάποιος τον βρίζει απέξω. Ο αδερφός μου κρατάει το παράθυρο και μου λέει «έλα να κρατήσεις το παράθυρο γιατί αυτοί θα μπούνε μέσα να μας σκοτώσουν». Τον ρώτησα ποιοι είναι αυτοί και μου είπε «Μάλλον αυτοί που είναι Χρυσή Αυγή».

Αυτοί τραβούσαν προς τα έξω κι εμείς προς τα μέσα. Ήρθαν και στο άλλο παράθυρο. Το σπάσανε το παράθυρο, κρατούσαν ξύλα και σίδερα. Κράτησε περίπου πέντε λεπτά αυτό. Κάποιος φώναξε «έλα έξω να σου μάθω ποια είναι η Χρυσή Αυγή». Ήρθαν και στην πόρτα όσο κρατούσαμε τα παράθυρα. Άρχισαν να τη χτυπάνε να ανοίξει, ήταν κλειδωμένα, έσπασαν τα τζάμια με πυροσβεστήρα και τον έριξαν και έκαναν όλο το σπίτι άσπρο μέσα. Αρχίσαμε να φωνάζουμε «βοήθεια». Πρώτα έκαναν ό,τι έκαναν στον Αμπουζίντ και μετά κατέβηκαν σ’ εμάς”. Άνοιξα την πόρτα, ο αδερφός μου έλεγε «μην ανοίξεις, μπορεί να είναι ακόμα έξω». Μόλις άνοιξα άκουσα τη φωνή του να φωνάζει « βοήθεια». Όλο το πρόσωπό του ήταν μέσα στα αίματα. Τον κατεβάσαμε κάτω, και πήραμε τηλέφωνο την αστυνομία και ασθενοφόρο”.

Σε ερώτηση της προέδρου αν γνώριζαν την Χρυσή Αυγή ο μάρτυρας είπε ότι γνώριζαν πως χτυπούσαν τους ξένους για να φύγουν από την χώρα και ότι είχαν μάθει για διάφορα περιστατικά όπως για έναν συμπατριώτης τους που τον χτύπησαν με κατσαβίδι στο μάτι στην στάση του λεωφορείου.

Πρόεδρος: Σας πλησίασε κάποιος μετά την επίθεση για να συμβιβαστείτε;

Μάρτυρας: Πήρε κάποιος τηλέφωνο τον αδερφό μου, Αχμέντ και του είπε “Έλα να τα βρούμε”. Δεν είπε όνομα

Πρόεδρος: Προσφέρθηκε να σας δώσει λεφτά;

Μάρτυρας: Είπε να τα βρούμε. Πάει να πει λεφτά. Δεν μπορούσα να πω ότι δεν χτυπήσανε αλλά για να πω ότι δεν είδα κανέναν

Πρόεδρος: Πότε έγινε αυτό το τηλέφωνο;

Μάρτυρας: Την επόμενη μέρα . Είπε ότι είναι δικηγόρος.

Σε ερώτηση συνηγόρου προς Υποστήριξη της Κατηγορίας που ρώτησε “τι πιστεύετε ότι ήθελαν να σαν κάνουν αυτοί που ήρθαν” ο μάρτυρας απάντησε “σαν τον Αμπουζίντ και χειρότερα”.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή 28 Απριλίου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα