ΔΟΥ Χαλκίδας: Στον ανακριτή οι συλληφθέντες – Σοκάρουν οι διάλογοι

Διαβάζεται σε 6'
ΔΟΥ (φωτο αρχείου)
ΔΟΥ (φωτο αρχείου) ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Οι επτά συλληφθέντες για την υπόθεση διαφθοράς μέσα στην εφορία Χαλκίδας οδηγούνται σήμερα ενώπιον του ανακριτή. Στη δημοσιότητα οι διάλογοι που τους “καίνε”.

Ενώπιον του ανακριτή αναμένεται να βρεθούν σήμερα, Παρασκευή (24/5), για να απολογηθούν για τις βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες εφοριακοί και οι δυο ιδιώτες που συνελήφθησαν από την υπηρεσία Εσωτερικών υποθέσεων στη Χαλκίδα.

Την εγκληματική οργάνωση αποτελούν εφοριακοί υπάλληλοι στη Χαλκίδα και ιδιώτες. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στους συλληφθέντες, είναι η 50χρονη Προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας, τον 52χρονο Υποδιευθυντή, τρεις υπαλλήλους 67, 54 και 50 ετών, μία 56χρονη που είχε τον ρόλο της διεκπεραιώτριας καθώς και έναν 62χρονο λογιστή. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα ένας υπάλληλος της εφορίας, τέσσερις λογιστές και ένας ιδιώτης που δεν συνελήφθησαν καθώς είχε παρέλθει το αυτόφωρο.

Η προϊσταμένη της εφορίας που περιγράφεται ως “εγκέφαλος” της εγκληματικής οργάνωσης, φέρεται να υποστήριξε στους αστυνομικούς: «πριν ακόμα λάβω τη θέση μου ως προϊσταμένη στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας το Σεπτέμβριο 2023, γνώριζα ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών “διευκολύνσεων” σε εταιρείες. Όταν ανέλαβα τη θέση της Προϊσταμένης, με προσέγγισαν η …. (ανέφερε το όνομα της 67χρονης υπαλλήλου που συνελήφθη) και η … (ανέφερε το όνομα της 56χρονης διεκπεραιώτριας που επίσης συνελήφθη), αναφέροντας ότι με τον τρόπο που ενεργούν τόσα χρόνια, όλοι είναι ικανοποιημένοι και θα μπορούσα να έχω και εγώ έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές μου ανάγκες, πείθοντάς με να συμμετέχω ως Προϊσταμένη στις παράνομες ενέργειες».

Στο μεταξύ αποκαλυπτικές συνομιλίες, και ένα σημειωματάριο, που πιθανότατα ανήκει στην προϊσταμένη της ΔΟΥ, και το οποίο περιέχει ονόματα, ημερομηνίες και χρηματικά ποσά, καταμαρτυρούν τη δράση του κυκλώματος. Τα μέλη του κυκλώματος απαιτούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά, για φορολογικές διευκολύνσεις.

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι από μέλη του κυκλώματος

Αποκαλυπτικό είναι το σημειωματάριο που βρέθηκε στην κατοχή της διευθύντριας, στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα των εμπλεκομένων με αναγραφόμενα ποσά δίπλα, από 250 έως 11.000 ευρώ και ημερομηνίες από 4 Νοεμβρίου 2020 έως και τον Μάιο του 2024, που αποτελεί σαφή ένδειξη πως η δράση τους πάει πολύ πίσω στον χρόνο.

Από τη στιγμή που έλαβαν την καταγγελία από ένα από τα θύματά τους, οι αστυνομικοί του Εσωτερικών Υποθέσεων, τους έθεσαν υπό στενή παρακολούθηση, ενώ κατέγραψαν και τις τηλεφωνικές τους συνομιλίες που τους αποκάλυψαν πλήρως τις δραστηριότητές τους αλλά και τον κυνισμό με τον οποίο παγίδευαν τα θύματά τους, όπως προκύπτει από μερικές από τις συνομιλίες που ακολουθούν:

Διεκπεραιώτρια: Ναι, ναι ωραία, πολύ ωραία το κινείς, πολύ ωραία

Υπάλληλος ΔΟΥ: Τους έφερνα σε τέτοια… τους έφερνα σε τέτοια θέση που νιώθανε και ευχαριστούσαν χιλιάδες φορές.

Διεκπεραιώτρια: Και υποχρεωμένοι. Έτσι μπράβο, το ίδιο είπα και εγώ.

Υπάλληλος ΔΟΥ: Το κατάλαβες ρε συ;

Διεκπεραιώτρια: Της λέω, συγνώμη, χθεσινή νομίζεις ότι είναι; Χθεσινή της λέω νομίζεις ότι είναι;

Υπάλληλος ΔΟΥ: Έτσι μπράβο, έτσι μπράβο.

Σε άλλο διάλογο, προκύπτει η αποφασιστικότητά τους έναντι των επιχειρηματιών που θεωρούσαν ότι έβγαζαν πολύ περισσότερα χρήματα και θα μπορούσαν να τους αποσπάσουν ακόμα περισσότερα και εκείνοι με τους εκβιασμούς τους:

Λογιστής: Καλά, θα τους χορέψει τώρα στο ταψί η Διευθύντρια, άστους σε εκείνη τώρα.

Διεκπεραιώτρια: Τώρα, τώρα θέλω να τους κάνει να λαλήσουνε.

Λογιστής: Ναι, τώρα άστους σε εμένα λέει.

Διεκπεραιώτρια: Ναι μπράβο. Σε παραδέχομαι.

Διεκπεραιώτρια: Πόσο βγαίνει σε τόσα περίπου;

Διευθύντρια ΔΟΥ: Δεν ξέρω πόσο, του είπα του Σ…. ότι αυτοί περιμένουν του λέω να πάρουν από την Περιφέρεια κανένα εκατομμύριο, τόσα του λέω βγάζεις.

Διεκπεραιώτρια: Έτσι μπράβο.

Διευθύντρια ΔΟΥ: Τόσα, όσα βγαίνουν της λέω, θα περισσέψουν.

Διεκπεραιώτρια: Έτσι, γ@@@@ε τους, συγνώμη κιόλας. Γ@@@@ε τους, τους μ@@@@ς.

Διευθύντρια ΔΟΥ: Ε ναι, εντάξει. Δηλαδή ήθελαν, πρόσεξε αν δεις γιατί, ήθελαν να ρίξουν και εμάς, γιατί (ακατάληπτη φράση) τίποτα ψίχουλα.

Διεκπεραιώτρια: Να σου πω, ήθελαν να κάνουν τη δουλειά με όλους αν το κατάλαβες.

Διευθύντρια ΔΟΥ: Ναι.

Διεκπεραιώτρια: Λοιπόν, αφού είναι να πάρουν τόσα χρήματα.

Διευθύντρια ΔΟΥ: Ναι, ναι.

Διεκπεραιώτρια: Αφού (ακατάληπτη φράση) Β……. λέω θα το ευχαριστηθώ πολύ όταν φτάσουν στα χέρια της Διευθύντριας, να μην λυπηθεί τίποτα, να τους γ@@@@, για να τους φτιάξω εγώ καλά.

Διευθύντρια ΔΟΥ: Ναι, ναι. Ναι καλέ ναι, σιγά. Φαντάσου πόσα είχαν σκοπό να μας δώσουν, πόσο σκοπό είχαν να δώσουν σε εμάς γι’ αυτές τις μ@@@@ς.

Διεκπεραιώτρια: Ναι. Θέλω μόνο να δω όταν θα πάει το χαρτί. Ναι.

Διευθύντρια ΔΟΥ: Θα μας πετάγανε τίποτα ψίχουλα και στην υγειά των κορόϊδων.

Διεκπεραιώτρια: Ναι, ναι, ναι.

Διευθύντρια ΔΟΥ: Στη υγειά των κορόιδων, εσύ θα έπαιρνες, θα συνέχιζαν να έπαιρναν τα λεφτάκια τους.

Διεκπεραιώτρια: Κοίτα εσύ τώρα, ευκαιρία σου είναι να ανεβάσεις και τα έσοδα της ΔΟΥ, δεν ξέρω αν ανεβαίνουν από αυτό, αλλά γ@@@@ε τους.

Σε ένα θύμα τους μάλιστα μπήκαν ακόμα και στους τραπεζικούς του λογαριασμούς και έλεγξαν τα ποσά που είχε για να αποκτήσουν μια εικόνα του εύρους του εκβιασμού που θα έκαναν, γνωρίζοντας και την επιστροφή που θα έπαιρνε:

Λογιστής: Ο Γ…. ήταν να έρθει. Να πάρουμε τηλέφωνο τον Χ….. δεν ήρθε. Οπότε…

Διευθύντρια ΔΟΥ: Ο Χ…… έχει στην τράπεζα τώρα 75.000 ευρώ. Ανοίξαμε τους λογαριασμούς.

Λογιστής: Πόσα έχει;

Διευθύντρια ΔΟΥ: 75.

Λογιστής: Α, έχει λεφτουδάκια.

Διευθύντρια ΔΟΥ: Έχει λεφτουδάκια.

Λογιστής: Και 600 που θα πάρει;

Διευθύντρια ΔΟΥ: Ναι έχει.

Λογιστής: Μήπως πρέπει να την πάρουμε την υπόθεση;

Διευθύντρια ΔΟΥ: Δεν ξέρω, γι’ αυτό σου κρατάω ακόμα.

Λογιστής: Το ξανασκέφτομαι τώρα.

Διευθύντρια ΔΟΥ: Τα έχει και τα 75, μια χαρά είναι τα 75. Τριάντα θα του πάρουμε.

Λογιστής: Τι να πω. Σου είπα να τηλεφωνήσεις και να… Δεν μπορώ να πάρω την δουλειά, χωρίς να έχω δει τον άνθρωπο.

Διευθύντρια ΔΟΥ: Αλλά θα τέτοιο. Μίλησες μαζί του;

Λογιστής: Όχι, δεν έχω τηλέφωνο. Μου είπε η Τ….. θα μου φέρει το τηλέφωνο. Θα μιλήσω αύριο.

Διευθύντρια ΔΟΥ: Μίλα αύριο και άσε να τον φοβίσουμε.

Σε άλλη συνομιλία καταγράφεται και ο πολυδάπανος τρόπος ζωής του Υποδιευθυντή της ΔΟΥ, ο οποίος έκανε ακριβές αγορές και ακριβά ταξίδια που δεν συμβάδιζαν με τον μισθό ενός δημοσίου υπαλλήλου και μάλιστα τόσο η “εγκέφαλος” όσο και άλλα μέλη του κυκλώματος είχαν αρχίσει να φοβούνται ότι θα γίνουν αντιληπτοί από τις δικές τους κραυγαλέες σπατάλες:

Διευθύντρια ΔΟΥ: Τι ευχάριστο; Δε μου λες, ο Υποδιευθυντής, τι δουλειά έχει στο Σικάγο;

Υπάλληλος ΔΟΥ: Σικάγο πήγε;

Διευθύντρια ΔΟΥ: Ναι:

Υπάλληλος ΔΟΥ: Εσύ να τα δεις και εγώ

Διευθύντρια ΔΟΥ: Ναι

Υπάλληλος ΔΟΥ: Εσύ να τα δεις και εγώ

Διευθύντρια ΔΟΥ: Έχει πάει σε ένα ξενοδοχείο που κάνει 500 ευρώ την ημέρα.

Υπάλληλος ΔΟΥ: Πω και θέλεις να του δώσεις και πολλά έ; Χίλια δώσε του και βάστα το «χίλιαλο». Θα σε πνίξω άμα του δώσεις περισσότερα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα