Εικαστική έκθεση της ActionAid για τη διατροφική δικαιοσύνη

Διαβάζεται σε 4'
Εικαστική έκθεση της ActionAid για τη διατροφική δικαιοσύνη
Ζωγραφιές παιδιών για τη διατροφική δικαιοσύνη Credits: Πάνος Γεωργίου/ ActionAid Ελλάς

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Η δύναμη στο πιάτο σου» με τη χορηγία της Lidl Ελλάς.

Με μια εκδήλωση αφιερωμένη στην εκπαιδευτική κοινότητα, η ActionAid γιόρτασε την Πέμπτη 23 Μαΐου την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η δύναμη στο πιάτο σου», το οποίο υλοποιείται με τη χορηγία της Lidl Ελλάς τα δύο τελευταία χρόνια. Μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι της ActionAid και της Lidl Ελλάς συζήτησαν για το πρόγραμμα και τα αποτελέσματά του, ενώ είχαν την ευκαιρία να δουν για πρώτη φορά την εικαστική έκθεση με θέμα «Η διατροφική δικαιοσύνη στα σχολεία» με έργα μαθητριών και μαθητών.

Ζωγραφιές παιδιών για τη διατροφική δικαιοσύνη Credits: Πάνος Γεωργίου/ ActionAid Ελλάς

Κεντρική δράση για τη φετινή χρονιά ήταν η δημιουργία αφίσας με βασικό θέμα και σύνθημα τη διατροφική δικαιοσύνη. Συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 300 αφίσες από σχολεία σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι οποίες εκτίθενται στο κοινό στα Κέντρα της ActionAid σε Αθήνα (Πέτρας 93, Κολωνός) και Θεσσαλονίκη (Πλατεία Ναυαρίνου 7) μέχρι τις 14 Ιουνίου.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Βασιλική Λυμπέρη – Εκπαιδευτικός στο 4ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου, Παρασκευή Τόγιαλου – Νηπιαγωγός στην Παραμυθένια Πολιτεία, Δέσποινα Καρδογέρου – Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ActionAid στην Ελλάδα, Κατερίνα Ματιάτου – Επικεφαλής Ανάπτυξης της ActionAid στην Ελλάδα Credits: Πάνος Γεωργίου/ ActionAid Ελλάς

Το πρόγραμμα «Η δύναμη στο πιάτο σου» είναι μέρος της Μαθητικής Εβδομάδας Δράσης που υλοποιείται από την ActionAid εδώ και 20 χρόνια και ευαισθητοποιεί την εκπαιδευτική κοινότητα κάθε χρόνο και με διαφορετικό εκπαιδευτικό υλικό, προτείνοντας δράσεις για σημαντικά τοπικά και παγκόσμια θέματα. Φέτος εστίασε στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (Στόχος 1 για τη Μηδενική Φτώχεια, Στόχος 2 για Μηδενική Πείνα), βάζοντας στο Επίκεντρο τη διατροφική δικαιοσύνη, τη δίκαιη δηλαδή πρόσβαση των ανθρώπων σε επαρκές και υγιεινό φαγητό και την παραδοχή ότι η υγιεινή διατροφή είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Το εκπαιδευτικό πακέτο της Δράσης περιλάμβανε έναν οδηγό δράσεων και δραστηριοτήτων, ένα παιχνίδι ρόλων με κάρτες για όλη την τάξη και έναν χάρτη με τοπικά ελληνικά προϊόντα ανά νομό.

Η Κατερίνα Ματιάτου, Επικεφαλής Ανάπτυξης της ActionAid στην Ελλάδα είπε σχετικά με τη Δράση: «Νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση για τη μαζική και δυναμική συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας στη Μαθητική Εβδομάδα Δράσης, που υλοποιούμε για 20η χρονιά. Για εμάς στην ActionAid, η επένδυση στην εκπαίδευση για τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών δεν είναι μόνο δέσμευση, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς μας. Φέτος, μαζί με τη Lidl Ελλάς, εμπλουτίσαμε την εκστρατεία με επιπλέον εκπαιδευτικές δραστηριότητες, διαγωνισμούς και δύο εικαστικές εκθέσεις. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Η δύναμη στο πιάτο σου” είχε τη συμμετοχή 6.500 και πλέον μαθητριών και μαθητών και ενθουσίασε την εκπαιδευτική κοινότητα. Καλούμε τον κόσμο να επισκεφτεί τα Κέντρα της ActionAid σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και να δει από κοντά τις δημιουργίες των παιδιών, που είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του έργου της ActionAid για έναν πιο βιώσιμο και δίκαιο κόσμο».

Τα podcast του προγράμματος

Μια ανασκόπηση του προγράμματος «Η δύναμη στο πιάτο σου» είναι διαθέσιμη μέσα από τη σειρά Podcast τριών επεισοδίων με τίτλο «Η διατροφική δικαιοσύνη στα σχολεία». Στα podcast συμμετέχουν εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, της ActionAid και της Lidl Ελλάς, καθώς και η σεφ Γωγώ Δελογιάννη και είναι διαθέσιμα στη σελίδα του προγράμματος.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Μαθητική Εβδομάδα Δράσης

Από το 2004 και κάθε χρόνο ανελλιπώς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα, συμμετέχουν στη μαθητική εκστρατεία της ActionAid, που συμπυκνώνει τις αρχές της Παγκόσμιας Εκπαίδευσης: Μαθαίνω-Σκέφτομαι-Δρω με στόχο να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει ολόκληρη τη σχολική κοινότητα, ώστε μαθήτριες και μαθητές να αποκτήσουν τα εφόδια και να καλλιεργήσουν εκείνες τις δεξιότητες που συνθέτουν την ταυτότητα του ενεργού πολίτη. Η ActionAid, υλοποίησε φέτος για 20η συνεχόμενη χρονιά, τη Μαθητική Εβδομάδα Δράσης, με τη συμμετοχή σχολείων από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ενώνοντας τις φωνές των νέων και της εκπαιδευτικής κοινότητας για έναν κόσμο πιο βιώσιμο και πιο δίκαιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα