Εικόνες χάους σε Θεσσαλία και Εύβοια – Δεύτερη μέρα χωρίς ρεύμα και νερό στον Βόλο

Διαβάζεται σε 4'
Εικόνες καταστροφής στον Βόλο
Εικόνες καταστροφής στον Βόλο ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ EUROKINISSI

Αντιμέτωποι με τεράστιες καταστροφές λόγω της κακοκαιρίας “Elias” είναι οι κάτοικοι σε Θεσσαλία και βόρεια Εύβοια.

Δραματική κατάσταση άφησε πίσω της η επέλαση της κακοκαιρίας “Elias” σε Θεσσαλία και Εύβοια που δέχτηκαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Η νύχτα πέρασε χωρίς έντονα καιρικά φαινόμενα και τα νερά έχουν υποχωρήσει, αλλά πίσω έχουν μείνει τόνοι λάσπης. Οι πολίτες μετρούν τις πληγές τους, ενώ η αγωνία για το αύριο είναι τεράστια.

Ο Βόλος έχει μετατραπεί ξανά σε λασπότοπο, ενώ προβλήματα υπάρχουν τόσο στην ηλεκτροδότηση, όσο και στην υδροδότηση της πόλης.

Σε επιφυλακή οι κάτοικοι σε κοινότητες του Παλαμά Καρδίτσας, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Σοφαδίτη.

Στη Θεσσαλία ο όγκος νερού που έπεσε σύμφωνα με το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου προσέγγισε κατά πολύ εκείνον της πρόσφατης κακοκαιρίας Daniel, ενώ στην Εύβοια τα ύψη βροχής της κακοκαιρίας που καταγράφηκαν από το Μαντούδι μέχρι την Ιστιαία ήταν μεγαλύτερα.

Βομβαρδισμένη πόλη ο Βόλος

Εικόνα βομβαρδισμού εμφανίζει η πόλη του Βόλου, όπου πολλοί κεντρικοί δρόμοι πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και πολλές περιοχές παραμένουν ακόμη βουτηγμένες στη λάσπη.

Καταστροφές στη Θεσσαλία
Καταστροφές στη Θεσσαλία από τις πλημμύρες Alexandros Alamaniotis / SOOC

Παρότι το νερό που δέχτηκε αθροιστικά η γη από την κακοκαιρία Daniel ήταν περισσότερο, εντούτοις η κακοκαιρία Elias, εκδηλώθηκε με πιο ραγδαίες και καταστροφικές βροχοπτώσεις.

Ενδεικτικό είναι ότι συνολικά τον φετινό Σεπτέμβριο στο Βόλο έβρεξε 100 φορές πάνω από το κανονικό: όσο βρέχει στην Αθήνα σε δυόμιση χρόνια.

Το κύμα κακοκαιρίας ELIAS προκαλείέντονη βροχόπτωση και πλημμυρικά φαινόμενα στην πόλη του Βόλου
Το κύμα κακοκαιρίας ELIAS προκαλείέντονη βροχόπτωση και πλημμυρικά φαινόμενα στην πόλη του Βόλου

Τραγική κατάσταση και στην Εύβοια

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας και στην Εύβοια, με υπερχειλίσεις χειμάρρων και τεράστιους όγκους νερού. Τα ύψη βροχής στο νησί από την κακοκαιρίας Elias που καταγράφηκαν από το Μαντούδι μέχρι την Ιστιαία ήταν μεγαλύτερα.

Εικόνες οδυνηρής καταστροφής καταγράφονται στην πολύπαθη βόρεια Εύβοια μετά το σαρωτικό πέρασμα του Elias. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, πολλές περιοχές παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό μετά τις ζημιές που προκάλεσε στο δίκτυο η υπερχείλιση χειμάρρων.

Το χρώμα της θάλασσας άλλαξε από τις λάσπες που κατέβηκαν από το βουνό, δρόμοι εξαφανίστηκαν, σπίτια και επιχειρήσεις πνίγηκαν στα λασπόνερα, ενώ φερτά υλικά από τα καμένα δάση δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στα χωριά, αρκετά από τα οποία έχουν αποκλειστεί, όπως οι Γούβες.

Μεγάλες καταστροφές στην Εύβοια από την κακοκαιρία Elias
Μεγάλες καταστροφές στην Εύβοια από την κακοκαιρία Elias EVIATHEMA.GR/ EUROKINISSI

Κάτω από τη λάσπη και τα νερά κοινότητες σε Καρδίτσα και Λάρισα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται ξανά κοινότητες στον Παλαμά Καρδίτσας, καθώς υπερχείλισε ο ποταμός Σοφαδίτης. Τα χωριά Φύλλο και Ορφανά βυθισμένα κάτω από τα λασπόνερα.

Στη Λάρισα, οι δήμοι Δήμοι Κιλελέρ και Φαρσάλων έχουν πλημμυρίσει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Σωτήριο του δήμου Κιλελέρ, που πνίγηκε στα νερά για δεύτερη φορά και έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους. Η κυκλοφορία στο χωριό γίνεται μόνο με τρακτέρ. Η παλαιά εθνική οδός παραμένει κλειστή.

Και στη Λάρισα οι κάτοικοι συνεχίζουν τον Γολγοθά τους. Η στάθμη του νερού του Πηνειού έχει ανέβει, περίπου στα 4 μέτρα, αλλά το ανησυχητικό είναι ότι το νερό στον κάμπο της Λάρισας εχει ξεπέρασει τα 6 μέτρα και δεν έχει βρεθεί τρόπος να αποστραγγιστεί άμεσα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα