Εισαγγελική έρευνα για τη μελέτη Τσιόδρα και Λύτρα

Εισαγγελική έρευνα για τη μελέτη Τσιόδρα και Λύτρα
Στιγμιότυπο από ΜΕΘ eurokinissi

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας αναμένεται να εξετάσει τα συμπεράσματα των δύο καθηγητών, όπως περιλαμβάνονται στη μελέτη, στο πλαίσιο έρευνας για την λειτουργία των ΜΕΘ εν μέσω πανδημίας.

Αντικείμενο εισαγγελικής διερεύνησης είναι πλέον η μελέτη των καθηγητών κ. Τσιόδρα και Λύτρα, η οποία αναφέρεται στη θνησιμότητα ασθενών κορονοϊού εκτός ΜΕΘ και προκάλεσε πολιτικές αναταραχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας που διεξάγει για την κατάσταση που λειτουργούν οι ΜΕΘ κατά την περίοδο της πανδημίας, και κυρίως μετά την κατακόρυφη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, αναμένεται να εξετάσει και τα συμπεράσματα των δύο καθηγητών, όπως περιλαμβάνονται στη μελέτη.

Συγκεκριμένα, η μελέτη θα αποτελέσει ακόμη ένα σκέλος της ογκώδους πλέον προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται προκειμένου να εξακριβωθεί αν τελικά προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια έρευνα περιλαμβάνεται και το σκέλος που αφορά στις καταγγελίας της ΠΟΕΔΗΝ, δια στόματος του προέδρου της, Μιχάλη Γιαννάκου. Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, υπάρχουν συγκεκριμένες ΜΕΘ οι οποίες παρά τις ανάγκες, παραμένουν κενές, ενώ γενικότερα έθεσε και ζήτημα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας.

Λύτρας: Έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε κριτική στη μελέτη μας για τις ΜΕΘ

Νωρίτερα τη Παρασκευή, ένα μακροσκελές νήμα (θρεντ) στο Twitter, ο καθηγητής Θόδωρος Λύτρας έδωσε τις δικές του απαντήσεις σε όσους μίλησαν για “αδυναμίες” στη μελέτη που δημοσίευσε από κοινού με τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Επίσης, ο Λύτρας απάντησε στις επικρίσεις που δέχθηκε (από τους Μαγιορκίνη και Γκάγκα) ότι η μελέτη παρουσιάζει “κενά” και “αδυναμίες”.

Τόνισε τα εξής: “Επειδή η προσωπική και επιστημονική μου αξιοπιστία δε μπορεί να γίνεται αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης,

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ αυτό που είπα προχθές κ δεν είναι διαψεύσιμο, ξεκαθαρίζοντας οτι δε πρόκειται να εμπλακώ σε **παιχνίδια λεκτικών διατυπώσεων**.

Θέλω όμως να το εξηγήσω λίγο καλύτερα.

Η ανάλυση που κάναμε εμείς (και που άλλοι έπρεπε πρώτοι να έχουν κάνει…) έδειξε ευρήματα κρίσιμα για τη Δημόσια Υγεία, με πιο σημαντικά τις χαμηλές αντοχές του ΕΣΥ, κ την υγειονομική ανισότητα Αθήνας – περιφέρειας.

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας με κάθε πρόσφορο τρόπο, προκειμένου να σωθούν ζωές.

Ελάτε λίγο στη θέση μας κ σκεφτείτε αν δύο **ιατροί** που ανακαλύπτουν αυτά, είναι ποτέ δυνατό να μη κάνουν ΚΑΤΙ γι’αυτό.

Και δεδομένου οτι ούτε εγώ ούτε ο @STsiodras έχουμε κανενός είδους εξουσία, οφείλαμε να ενημερώσουμε εκείνους που την έχουν και μπορούν να δράσουν.

Παρεμπιπτόντως, το “data for action” είναι βασική αρχή στη Δημόσια Υγεία και την επιδημιολογική επιτήρηση.

Εάν ΔΕΝ είχαμε το “αυτί” εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις, αυτονοήτως θα κάναμε ΠΡΟ-δημοσίευση (pre-print) της μελέτης μας, ώστε να γίνει αμέσως κοινό κτήμα όλων, με την ελπίδα κάποιος να τη δει και να την αξιοποιήσει.

Όμως το “αυτί” τους το έχουμε, όπως όλοι αντιλαμβάνονται.

Συνεπώς, αφού ενημερώσαμε άμεσα και επανειλημμένα όσους μπορούσαν να κάνουν κάτι για το ΕΣΥ, οφείλαμε ακολούθως να ενημερώσουμε και τον κόσμο.

Αυτό γίνεται μέσα από τη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό. Σαν διαδικασία είναι χρονοβόρα καθώς μεσολαβεί το λεγόμενο “peer review” (=αξιολόγηση από τρίτους, ανεξάρτητους επιστήμονες) που όμως εξασφαλίζει μεγαλύτερη εγκυρότητα/βαρύτητα στη μελέτη έναντι ενός απλού pre-print που μπορεί να γράψει κάθε σχετικός ή άσχετος (κ του οποίου μόνο πλεονέκτημα είναι η ταχύτητα).

Επιλέξαμε λοιπόν να μη πάμε σε pre-print, αλλά απευθείας σε δημοσίευση σε αξιόλογο peer-reviewed περιοδικό, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, κι έχοντας πρώτα ενημερώσει αυτούς που έπρεπε.

Δηλαδή δε κρύψαμε το παραμικρό, και δράσαμε με επιστημονικά υπεύθυνο και ηθικό τρόπο (πράγμα που ήδη μας έχει αναγνωριστεί…)

Σε καμία περίπτωση δε θέλαμε να εμπλακούμε σε κομματικές αντιπαραθέσεις που απεχθανόμαστε — κι αυτό ήταν το κεντρικό νόημα της ανακοίνωσης του @STsiodras : η καταλαγή των παθών κ εστίαση στην ουσία της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Κακώς κάποιοι στέκονται στη λέξη “παλαιότερη”.

Αντιθέτως **και οι δυό μας χαιρόμαστε** που η μελέτη μας ανέδειξε στη δημόσια συζήτηση την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ. Η οποία ουδόλως αντιμάχεται ή υποκαθιστά τον εμβολιασμό.

Εν όψει και της “όμικρον”, είναι σαφέστατο οτι χρειαζόμαστε ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ: πλήρη εμβολιασμό + ισχυρό ΕΣΥ.

Για να μην υπάρχει αμφιβολία, ορίστε μια διαφάνεια από την προχθεσινή παρουσίαση μου στο http://healthpolicycongress.gr (προσεχώς κ σε επιστημονικό άρθρο).

Ο εμβολιασμός σώζει ζωές, κι αν δε τον είχαμε δε θα είχε μείνει… κολυμπηθρόξυλο στο ΕΣΥ.

Όλοι πρέπει να είμαστε εμβολιασμένοι!

Όμως ακόμη και με τον εμβολιασμό, το σύστημα υγείας δεδομένα θα πιεστεί, ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε ΠΑΝδημία.

Βλέπουμε οτι λόγω μεγάλης διασποράς, παρά τον εμβολιασμό, έχουμε όσους διασωληνωμένους είχαμε το Μάρτιο 2021. Και η “όμικρον” απειλεί να επιδεινώσει την κατάσταση!

Άρα παράλληλα με τον εμβολιασμό καθίσταται προφανής η ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ, δεδομένων των χαμηλών του αντοχών & ανισορροπιών που ανέδειξε η μελέτη μας.

Ίσως αυτά να είναι τετριμμένα αλλά πρέπει να λέγονται, και καμιά φορά μετράει το πως τα λές και τα αναδεικνύεις. Από κει και πέρα, η μελέτη μας έχει περιορισμούς, όπως συμβαίνει με κάθε επιστημονική μελέτη.

Κι η ομορφιά της επιστήμης είναι η απόλυτη διαφάνεια της: καθένας μπορεί να διαβάσει τη… #μελετη_Τσιοδρα, να κατανοήσει τι ακριβώς κάναμε και υπεύθυνα/επώνυμα να εκφέρει γνώμη+κρίση.

Μάλιστα η επιστημονική κριτική δε γίνεται στο καφενείο ή τα τηλεπαράθυρα, αλλά έχει διαδικασίες:

Όποιος θεωρεί πως υπάρχουν αδυναμίες σε μια δημοσιευμένη μελέτη οι οποίες την “ακυρώνουν”, στέλνει letter στο περιοδικό, ο editor ελέγχει τη βασιμότητα, κ το δημοσιεύει μαζί με την…..απάντηση των συγγραφέων. ΕΤΣΙ γίνεται στην επιστήμη, και με τον @STsiodras καλοσωρίζουμε και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε δομημένη κριτική.

Σε μπερδεμένα μισόλογα κι αποσπάσματα, δε μπορούμε να απαντήσουμε κάτι. Έχουμε επίσης κατανόηση — όπως κατανοεί κι ο κόσμος”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα