Εισαγγελική παρέμβαση για το ΟΑΚΑ

Διαβάζεται σε 2'
Το ΟΑΚΑ
Το ΟΑΚΑ Eurokinissi

Προκαταρκτική έρευνα θα διενεργηθεί μετά την απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ λόγω επικινδυνότητας των υποδομών. Σε βάθος 5ετίας η έρευνα. Τι θα εξεταστεί.

Παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έδωσε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών Αντώνης Ελευθεριάνος μετά την απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ λόγω επικινδυνότητας των υποδομών και πιο συγκεκριμένα των μεταλλικών κατασκευών του στεγάστρου Καλατράβα.

Στην έρευνα θα εξεταστούν μεταξύ άλλων και σε βάθος 5ετίας:

  • ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν
  • αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους
  • γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή

Την προκαταρκτική έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νικόλαος Μαργαρίτης και τα διερευνώμενα αδικήματα είναι μεταξύ άλλων, έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Καμία συντήρηση εδώ και 20 χρόνια

Το στέγαστρο Καλατράβα τοποθετήθηκε στις 18 Ιουλίου του 2004, λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ωστόσο, εδώ και περίπου 20 χρόνια δεν έχει γίνει συντήρηση.

Η ελλιπής συντήρηση έγινε εμφανής και το 2018, όταν κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα για το Champions League, μεταξύ ΑΕΚ- Μπάγιερν Μονάχου, σημειώθηκε έντονη ταλάντωση στο άνω διάζωμα του ΟΑΚΑ, η οποία ήταν αντιληπτή και με γυμνό μάτι.

Μάλιστα, αναφορικά με την συντήρηση του στεγάστρου Καλατράβα, ο γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ είχε αποκαλύψει πριν δύο χρόνια πως ουσιαστικά δεν είχε γίνει καμία συντήρηση, κάτι που επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας αρμόδιος για τον Αθλητισμό, Γιάννης Βρούτσης μιλώντας το Σάββατο (30/09) στον ΑΝΤ1.

Βρούτσης: Ό,τι κι αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα ξαναλειτουργήσει

Ο κ. Βρούτσης με δηλώσεις του στην ΕΡΤ την ίδια μέρα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για λουκέτο στο ΟΑΚΑ αλλά για προσωρινή αναστολή λειτουργίας του. Ακόμα τόνισε ότι «ήδη σήμερα έχουμε μεταφέρει στο ΤΕΕ όλη τη μελέτη για να δούμε εκ νέου αναλυτικά τα επίμαχα σημεία της».

Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ό,τι κι αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα ξαναλειτουργήσει ενώ έκανε λόγο για ένα εμβληματικό στάδιο και υπογράμμισε ότι «θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο».

Σε άλλο σημείο είπε ότι η ταλάντωση του γηπέδου που είχε καταγραφεί παλιότερα σε βίντεο δεν έχει σχέση με τα στέγαστρα Καλατράβα κι ότι τότε έγινε μελέτη και είναι επαρκές το στάδιο για τη στατικότητά του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα