ΟΑΚΑ: Τα επόμενα βήματα για την επαναφορά στην κανονικότητα

Διαβάζεται σε 6'
OAKA
OAKA EUROKINISSI

Το ΤΑΙΠΕΔ είχε προκηρύξει διαγωνισμό για τη σχετική μελέτη για λογαριασμό του Υφυπουργείου Αθλητισμού και του ΟΑΚΑ. Οι αναφορές Βρούτση και η αναμονή των προτάσεων του ΤΕΕ

«Μαζί με το ΤΕΕ θα προχωρήσουμε σε επαναξιολόγηση της μελέτης και σύντομα θα έχουμε νεότερα, ώστε στον συντομότερο δυνατό χρόνο να παραδοθεί και πάλι με ασφάλεια το ΟΑΚΑ» ανέφερε ο πρωί του Σαββάτου ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας  στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα», για την υπόθεση που της αναστολής κάθε αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ, που έγινε γνωστή το βράδυ της Παρασκευής (30/09).

Όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός πρώτο μέλημα είναι η ασφάλεια, ωστόσο δεν διευκρίνισε το χρονικό ορίζοντα της διακοπής των έργων, κάτι που μένει να αποσαφηνιστεί τις επόμενες μέρες, όταν θα υπάρχει και πλήρης εικόνα για τις ανάγκες παρέμβασης. Κι αυτό την ώρα που άμεσα υπάρχουν προγραμματισμένες αθλητικές δραστηριότητες εκεί, αλλά και μεγάλες συναυλίες το ερχόμενο καλοκαίρι. Είχε, δε, προηγηθεί η μεγάλη συναυλία των Guns n Roses τον Ιούλιο του 2023.

Ο Παναθηναϊκός

Όπως είπε, δε, ο Γιάννης Βρούτσης, αυτήν την περίοδο γίνονταν στο ΟΑΚΑ αγώνες τάεκβοντο και μπριτζ, οι οποίοι κατόπιν συνεννόησης διεξάγονται από σήμερα στο ΣΕΦ.

Σε σχέση με τα όσα καταθέτει ως ερωτήσεις ο Παναθηναϊκός, σε σχέση με την όλη διαχείριση της κατάστασης,ο Γιάννης Βρούτσης σημείωσε  ότι: «Μας προβληματίζει το θέμα του Παναθηναϊκού, είναι εμβληματική ομάδα και ειδοποιήσαμε ότι θα είμαστε δίπλα του, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Εισιτήρια δεν κόπηκαν, όπως λέει ο Παναθηναϊκός, ο αγώνας είναι στο τέλος Οκτωβρίου. Ο Παναθηναϊκός είναι μέρος του προβλήματος, γιατί φιλοξενούνται στο ΟΑΚΑ πολλά σωματεία και σύλλογοι».

Υπενθυμίζεται ότι η “πράσινη” ΠΑΕ έχει αναφέρει με ανακοίνωσή της τα εξής:

«Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη μελέτης για το στέγαστρο του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Ολυμπιακού Σταδίου, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από κατασκευής του δεν ανταποκρίνεται στα επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί από τον Καλατράβα, εκ των κορυφαίων αρχιτεκτόνων στο είδος αυτών των κατασκευών και από την Cimolai, την κορυφαία εταιρεία στον κόσμο σε σιδηρές κατασκευές, η οποία έχει κατασκευάσει τα σκέπαστρα των περισσότερων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών γηπέδων, ενώ στο έργο συμμετείχαν σπουδαιότατοι Ελληνες αρχιτέκτονες και μηχανικοί.

Υ.Γ. Θα είναι μάλλον τυχαίο γεγονός το χρονικό σημείο που δημοσιοποιείται μια μελέτη που ξεκίνησε το 2021, σε μια περίοδο που ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε στο συγκεκριμένο γήπεδο 120.000 θεατές…

Υ.Γ.1 Ρωτήθηκε σχετικά με τη μελέτη που συντάχθηκε, ο Καλατράβα και η εταιρεία Cimolai;

Υ.Γ.2 Πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε ότι η αρχική στατική μελέτη προέβλεπε πολύ βαριά τζάμια στην οροφή του στεγάστρου και τελικά αντ’ αυτών τοποθετήθηκαν πλεξιγκλάς/lexan, γιατί δεν προλάβαιναν το χρονοδιάγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί με προδιαγραφές να αντέχει το βάρος των τζαμιών, το οποίο είναι πολλαπλάσιο των lexan. Το γνωρίζουν αυτό αυτοί που έκαναν τη μελέτη στατικού ελέγχου; Περιμένουμε απαντήσεις/διευκρινίσεις».

Τι λέει η κυβέρνηση

Αναλυτικά, σύμφωνα, με τον κ. Βρούτση «μετά από την απόφαση του Πρωθυπουργού, τον Ιούλιο του 2021 για αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, ανατέθηκαν σχετικές μελέτες και τώρα ήρθε στα χέρια μου το πόρισμα της μελέτης από την κοινοπραξία στην οποία ανατέθηκε μετά από διαδικασία 6 μηνών. Η μελέτη ήρθε στα χέρια μου προχθές και οδήγησε στην απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ», είπε ο Γιάννης Βρούτσης.

Με βάση δε, πληροφορίες, αναμένεται από τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, με την επίβλεψη και του Μεγάρου Μαξίμου να κινηθεί άμεσα η διαδικασία μελέτης και χάραξης των επόμενων βημάτων. Ωστόσο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τον Αθλητισμό, έσπευσε να σημειώσει στον Αντ1 ότι «επί 20 χρόνια δεν είχε γίνει τίποτα».
«Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η στατική επάρκεια δεν είναι αυτή που θα έπρεπε και αυτό οδηγεί σε ανασφάλεια για την στατικότητα των στεγάστρων και μας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση», είπε ο Γιαννης Βρούτσης, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα ήταν «να διασφαλίσουμε την αυτονόητη προτεραιότητα της ασφάλειας των αθλητών, προπονητών και φιλάθλων του ΟΑΚΑ, που είναι η “καρδιά του αθλητισμού” της χώρας μας».

Όπως συμπλήρωσε, προ ετών παρατηρήθηκε μια ταλάντωση στις κερκίδες στην διάρκεια ενός αγώνα και τότε υπήρξε μελέτη που έδειξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο στάδιο. Πρόβλημα στατικότητας υπάρχει μόνο στο στέγαστρο».

Ερωτηθείς για την τακτική των προηγούμενων ετών, ο κ. Βρούτσης είπε πως «Επί κυβέρνησης Σαμαρά, ο Γιάννης Ανδριανός δέσμευσε 8 εκατομμύρια ευρώ για την μελέτη στατικότητας των στεγάστρων Καλατράβα, όμως άλλαξε η Κυβέρνηση και δεν υπήρξε εξέλιξη και δεν γνωρίζω το γιατί».

«Μόλις ανέλαβα την θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, υπέγραψα απόφαση ώστε κανέναν αθλητικό κέντρο να μην μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν έχει μελέτες στατικότητας και πυρασφάλειας», σημείωσε ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Το έργο

Υπενθυμίζεται ότι, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΤΑΙΠΕΔ, που είχε αναλάβει μέσω Ειδική Μονάδα Σύμβασης Στρατηγικών Έργων (PPF), το έργο της «Ανακαίνισης του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών» ύψους 43 εκ., είχε προκηρύξει διαγωνισμό για τη σχετική μελέτη για λογαριασμό του Υφυπουργείου Αθλητισμού και του ΟΑΚΑ. Το αντικείμενο του διαγωνισμού αφορούσε σε υπηρεσίες επιθεώρησης και ελέγχου των μεταλλικών κατασκευών και πολυκαρβονικών φύλλων επικάλυψης των του στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου, του στεγάστρου του Ποδηλατοδρομίου, των δύο εισόδων, του Τείχους των Εθνών και της  Αγοράς.

Μάλιστα, τον Απρίλιο του 2023 το ΤΑΙΠΕΔ είχε ανακοινώσει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος των μεταλλικών κατασκευών του αρχιτέκτονα Σ. Καλατράβα, που είχε “σφραγίσει” την εικαστική ταυτότητα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στο συγκρότημα του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ).   Οι εταιρίες Σ. Σταθόπουλος – Κ. Φάρρος Δομή ΑΕ και η Ι. Μαυράκης και Συνεργάτες, είχαν αναλάβει, μετά από τον διαγωνισμό το έργο της μελέτης, ύψους 1,79 εκατ. ευρώ, εκκινώντας τον έλεγχο τον Νοέμβριο 2022 και ολοκληρώνοντάς τον πριν από λίγες εβδομάδες.

Σκοπός του ειδικού ελέγχου, μάλιστα, όπως καταγράφηκε σε ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, ήταν  να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα που μπορεί ενδεικτικά να αφορούν σε διαβρώσεις, αποφλοιώσεις σε βαφές, προβλήματα σε συγκολλήσεις, προβλήματα σε κοχλιώσεις, αναρτήρες, κλπ. σε στοιχεία των μεταλλικών κατασκευών που χρήζουν αντιμετώπισης, συντήρησης και αποκατάστασης, καθώς και σε προβλήματα στα πολυκαρβονικά φύλλα, στις βάσεις στήριξης τους και στα υλικά στεγανοποίησης και σφράγισης αυτών.

Όπως, δε, αναφερόταν η  επιθεώρηση θα αναδείκνυε,  επίσης αφενός τυχόν απαιτούμενες μελέτες και αφετέρου τις ενέργειες συντήρησης, επισκευής και αντικατάστασης που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν, στο πλαίσιο της σχετικής σύμβασης υλοποίησης που θα ακολουθήσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα