Είχε και καρφιά η βόμβα στου Ζωγράφου – Ήθελαν θύματα οι τρομοκράτες

Είχε και καρφιά η βόμβα στου Ζωγράφου – Ήθελαν θύματα οι τρομοκράτες
Εντοπισμός ύποπτου αντικειμένου κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019. Eurokinissi

Μετά την ελεγχόμενη διάσπαση του αντικειμένου οι πυροτεχνουργοί είδαν ότι αποτελείτο από ρολόι, συνδεσμολογία με καλώδια και έναν σωλήνα με πυρίτιδα και καρφιά

«Τυφλό» τρομοκρατικό χτύπημα με θύματα αστυνομικούς ήθελαν οι τρομοκράτες, καθώς όπως προκύπτει από την μέχρι στιγμή έρευνα, η βόμβα είχε και καρφιά, ενώ δεν είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα, άρα ήθελαν οπωσδήποτε να προκαλέσουν θύματα και όχι να περιοριστούν σε ένα συμβολικό χτύπημα.

Ακόμα είναι άγνωστος ο ακριβής χρόνος που ήθελαν να εκραγεί η βόμβα και αυτό γιατί με την διπλή ελεγχόμενη διάσπαση διαλύθηκε το ρολόι, ωστόσο εικάζεται ότι μπορεί να μην εξερράγη νωρίτερα ίσως εξαιτίας κάποιας κακής συνδεσμολογίας ή βραχυκυκλώματος.

Το ύποπτο αντικείμενο το εντόπισε το πρωί αξιωματικός το τοπικού Αστυνομικού Τμήματος, εσωτερικά της περίφραξης της Πανεπιστημιούπολης, στο ύψος του Αστυνομικού Τμήματος Ζωγράφου, ο οποίος και ειδοποίησε τους συναδέλφους του, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στην ΓΑΔΑ και να κληθεί κλιμάκιο πυροτεχνουργών των Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ), για να ελέγξει το αντικείμενο.

Από τους πυροτεχνουργούς κρίθηκε απαραίτητο να γίνει ελεγχόμενη διάσπαση. Μάλιστα, χρειάστηκε να γίνουν δύο διαδοχικές ελεγχόμενες διασπάσεις και από την εικόνα που έχουν οι Αρχές προκύπτει πως επρόκειτο για αυτοσχέδιο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, αφού εντοπίστηκε ωρολογιακός μηχανισμός, συνδεσμολογία με καλώδια και ένας σωλήνας που στο εσωτερικό του είχε εκρηκτική ύλη και συγκεκριμένα πυρίτιδα και καρφιά και όλος ο μηχανισμός ήταν τοποθετημένος μέσα σε ένα πλαστικό δοχείο.

Εντοπισμός ύποπτου αντικειμένου κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019. Eurokinissi

 

Στο σημείο έσπευσαν κλιμάκια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, ώστε τα υπολείμματα του μηχανισμού να μεταφερθούν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για ανάλυση και τυχόν εντοπισμό αποτυπωμάτων ή γενετικού υλικού και της Αντιτρομοκρατικής που αναλαμβάνει τις έρευνες.

Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός θυμίζει αρκετά την βόμβα-«πακέτο» που επίσης είχε καρφιά και είχε αποσταλεί από την Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς τον Απρίλιο του 2014, στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας, αλλά επίσης έγινε εγκαίρως αντιληπτή και εξουδετερώθηκε.

Η στιγμή της αυτοσχέδιας έκρηξης:

Υπενθυμίζεται ότι οι Αρχές μετά και τις πρόσφατες συλλήψεις μελών της «Οργάνωσης Επαναστατικής Αυτοάμυνας», βρίσκονταν σε ετοιμότητα για ενδεχόμενο χτύπημα μέχρι τα Χριστούγεννα και υπάρχουν ασύλληπτα ακόμη μέλη της. Πλέον, υπάρχει διάχυτη αγωνία αλλά και ενδιαφέρον στην Αντιτρομοκρατική για την ανάληψη ευθύνης, ενώ υπάρχει ύψιστη ετοιμότητα για τον ενδεχόμενο τυχόν νέου χτυπήματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα