Έκρηξη στο υπουργείο Εργασίας: Έμπειροι οι δράστες – Σε εξέλιξη οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής

Διαβάζεται σε 3'
Έκρηξη στο υπουργείο Εργασίας
Έκρηξη στο υπουργείο Εργασίας ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Στο “μικροσκόπιο” των ερευνών τα θραύσματα της βόμβας που εξερράγη έξω από το υπουργείο Εργασίας. Νέο “αίμα” με πιθανή καθοδήγηση από “παλιούς” βλέπει η Αντιτρομοκρατική.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας για την ισχυρή έκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου (03/02), έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως η βόμβα εξερράγη στις 01:29 τα ξημερώματα, απέναντι από το υπουργείο Εργασίας, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Πεσμαζόγλου. Από την έκρηξη σημειώθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές και δεν υπήρξε τραυματισμός.

Είχαν προηγηθεί δύο τηλεφωνήματα στην Εφημερίδα των Συντακτών. Στο πρώτο τηλεφώνημα, άγνωστος προειδοποίησε ότι είχε αφήσει βόμβα που θα εκραγεί σε 40 λεπτά στο υπουργείο Εργασίας.

Η οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», η οποία ανέλαβε την ευθύνη της έκρηξης στο υπουργείο Εργασίας, είναι πρωτοεμφανιζόμενη.

Στο “μικροσκόπιο” τα θραύσματα της βόμβας

Από την έκρηξη ο μηχανισμός εξαϋλώθηκε και έτσι από τα θραύσματα προσπαθούν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια να ανασυνθέσουν την πιθανή συνδεσμολογία και την ταυτότητα της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε.

Η τοποθέτηση πάντως της βόμβας δείχνει εμπειρία και γνώση, καθώς οι δράστες προτίμησαν να την βάλουν στο απέναντι κτίριο της τράπεζας ώστε το ωστικό κύμα να χτυπήσει κατευθείαν απέναντι στο δημόσιο κτίριο. Πρόσθετα, δεν θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης αφού ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο είχε τοποθετηθεί θα έδινε αυτό το αποτέλεσμα που παρήχθη.

Συλλέγουν και αναλύουν το βιντεοληπτικό υλικό

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής συλλέγουν βιντεοληπτικά υλικά από την περιοχή για να συγκεντρώσουν στοιχεία για τα άτομα που τοποθέτησαν τη βόμβα, το δρομολόγιο προσέγγισης και διαφυγής τους.

Επίσης, αναλύονται καρέ-καρέ τα βιντεοληπτικά υλικά που έχουν ήδη στην κατοχή τους οι άντρες της Αντιτρομοκρατικής μήπως αντλήσουν κάποιο στοιχείο που θα τους οδηγήσει στα ίχνη τους και βεβαίως αναμένονται και τα αποτελέσματα για τυχόν ανεύρεση αποτυπωμάτων ή γενετικών υλικών, από τα δείγματα που ελήφθησαν από το σημείο.

Τουλάχιστον δύο οι δράστες της έκρηξης

Η εκτίμηση είναι πως στην επιχείρηση συμμετείχαν τουλάχιστον δύο άτομα, ένας που τοποθέτησε το σακίδιο και δεύτερος που τον ανέμενε για να διαφύγουν, χωρίς να είναι απίθανο να υπήρχαν και άλλα άτομα στην γύρω περιοχή με ρόλο τσιλιαδόρου, ενώ σίγουρα έχει προηγηθεί κατόπτευση του χώρου.

Νέο “αίμα” με πιθανή καθοδήγηση από “παλιούς”

Η οργάνωση που ανέλαβε απευθείας την ευθύνη, με τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα είναι πρωτοεμφανιζόμενη με αυτή την ονομασία, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο όμως οι Αρχές να πρόκειται για την δραστηριοποίηση νέου «αίματος» του αντάρτικου πόλεως με την καθοδήγηση και την παροχή τεχνογνωσίας από παλιότερους και έμπειρους του χώρου που παλιότερα μπορεί να συμμετείχαν σε άλλους σχηματισμούς.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο τα υλικά για την κατασκευή του ισχυρότατου εκρηκτικού μηχανισμού να τα προμηθεύτηκαν από άτομα του οργανωμένου εγκλήματος καθώς είναι γνωστή οι ζύμωση που υπάρχει μεταξύ των δύο χώρων.

Ανοιχτό τη Δευτέρα το υπουργείο Εργασίας

Κανονικά θα λειτουργήσουν αύριο, Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024, οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «τις τελευταίες ώρες, με άμεσες ενέργειες και συντονισμό, αποκαταστάθηκαν πλήρως οι σημαντικές υλικές ζημιές τις οποίες υπέστη το κτήριο από το ωστικό κύμα που προκάλεσε η τρομοκρατική επίθεση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα