Έκρηξη στο υπουργείο Εργασίας: Τι εξετάζει η Αντιτρομοκρατική – Τα σενάρια για τους δράστες

Διαβάζεται σε 5'
Έκρηξη έξω από το υπουργείο Εργασίας
Έκρηξη έξω από το υπουργείο Εργασίας (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISS

Πού στρέφονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής μετά την βόμβα στο υπουργείο Εργασίας. Τρία με πέντε κιλά η εκρηκτική ύλη. Βίντεο με τη στιγμή της έκρηξης.

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, μετά από την ισχυρή έκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου (03/02), έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, η βόμβα εξερράγη στις 01:29 τα ξημερώματα, απέναντι από το υπουργείο Εργασίας, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Πεσμαζόγλου. Από την έκρηξη σημειώθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές και δεν υπήρξε τραυματισμός.

Έκρηξη έξω από το υπουργείο Εργασίας
Έκρηξη έξω από το υπουργείο Εργασίας ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME

Είχαν προηγηθεί δύο τηλεφωνήματα στην Εφημερίδα των Συντακτών. Στο πρώτο τηλεφώνημα, άγνωστος προειδοποίησε ότι είχε αφήσει βόμβα που θα εκραγεί σε 40 λεπτά στο υπουργείο Εργασίας.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής συλλέγουν βιντεοληπτικό υλικό από την περιοχή για να συγκεντρώσουν στοιχεία για τα άτομα που τοποθέτησαν τη βόμβα, το δρομολόγιο προσέγγισης και διαφυγής τους.

Βίντεο ντοκουμέντο από το σημείο της έκρηξης

Νέο βίντεο ντοκουμέντο από την ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκεται το υπουργείο Εργασίας στο κέντρο της Αθήνας ήρθε στη δημοσιότητα, καταγράφοντας την στιγμή της έκρηξης.

Πρόκειται για βίντεο από κάμερα ασφαλείας που βρίσκεται μέσα σε κατάστημα και αποτυπώνει την ένταση που είχε το ωστικό κύμα από την ισχυρή έκρηξη του ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού.

Νωρίτερα, ηχητικό ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης δόθηκε στη δημοσιότητα. Την σκηνή κατέγραψε εσωτερική κάμερα ασφαλείας σε περίπτερο της περιοχής.

Στο ηχητικό αποτυπώνεται ο εκκωφαντικός ήχος που φανερώνει τη μεγάλη ισχύ της έκρηξης που σημειώθηκε στο κέντρο της Αθήνας.

Από την έκρηξη προκλήθηκε ένας μικρός κρατήρας στο σημείο, ενώ ο μηχανισμός εξαϋλώθηκε και οι αστυνομικοί των Εγκληματολογικών Ερευνών συλλέγουν και τα μικρότερα θραύσματα που βρίσκουν για να ανασυνθέσουν την πιθανή συνδεσμολογία και να βρουν τυχόν χρήσιμα στοιχεία για την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής.

Μεγάλη ήταν, όπως μετέδωσε το OPEN, η ποσότητα εκρηκτικής ύλης που περιείχε η βόμβα που τοποθετήθηκε στο υπουργείο εργασίας, συγκεκριμένα εκτιμάται πως ήταν από τρία έως πέντε κιλά.

Πού στρέφονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής

Η οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», που ανέλαβε την ευθύνη, με την συγκεκριμένη ονομασία είναι πρωτοεμφανιζόμενη. Η ονομασία της, ωστόσο, παραπέμπει στην παλιότερη οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η στην Αντιτρομοκρατική στην παρούσα φάση δεν μπορούν να συνδέσουν τις δύο οργανώσεις άμεσα αφού η παλιά οργάνωση έκανε ένοπλες επιθέσεις με Καλάσνικοφ και όχι βομβιστικές.

Οι αστυνομικοί εξετάζουν και το ενδεχόμενο η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση να αποτελείται από παλιούς καθοδηγητές που έχουν στρατολογήσει νέα μέλη. Το ίδιο σενάριο ισχύει και για την τοποθέτηση βόμβας που εξουδετερώθηκε στο Γουδί έξω από τα ΜΑΤ τον περασμένο Δεκέμβριο από οργάνωση που εμφανίστηκε για πρώτη φορά με την ονομασία «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, πάντως, η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα» που ανέλαβε τώρα την ευθύνη τηλεφωνικά για την έκρηξη στην οδό Σταδίου, δεν φαίνεται να έχει καμιά σχέση με την οργάνωση «Επαναστατική Αυτόαμυνα» που είχε προχωρήσει προς 8-10 ετών σε επιθέσεις με όπλα και χειροβομβίδες εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ της πρεσβείας της Γαλλίας κι άλλες αλλά έχει εξαρθρωθεί πλήρως.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν μπορεί να υπάρξει καταγραφή και σύγκριση της εκρηκτικής ύλης της βόμβας στην Τράπεζα Εργασίας αφού υπήρξε πλήρης διάλυση κι εξαΰλωσή της.

Πώς έφτασαν στο σημείο της επίθεσης οι δράστες

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, οι Αρχές θεωρούν ότι έχουν να κάνει με αποφασισμένα άτομα, που χτύπησαν στο κέντρο της Αθήνας, τη στιγμή που η κυκλοφορία ήταν σε εξέλιξη.

Αυτό που προσπαθούν να αναλύσουν από τις κάμερες ασφαλείας είναι το πώς έφτασαν στο σημείο και άφησαν τον μηχανισμό τα άτομα της βομβιστικής επίθεσης.

Το κύριο σενάριο που εξετάζεται από τις Αρχές είναι να έφτασε ο βομβιστής στο σημείο από το απέναντι πεζοδρόμιο πεζός, να άφησε το σακίδιο του – και μάλιστα με κατεύθυνση τέτοια ώστε από την έκρηξη να προκληθούν ζημίες στο υπουργείο – και στην συνέχεια να απομακρύνθηκε και πάλι πεζός.

Οι Αρχές θεωρούν δεδομένου ότι λίγα μέτρα παρακάτω τον βομβιστή θα περίμενε κάποιος συνεργός του – ίσως με κάποια μοτοσυκλέτα για να διαφύγουν.

Το χρονικό της έκρηξης στο υπουργείο Εργασίας

Η έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην οδό Σταδίου, στο ύψος της συμβολής της με την οδό Πεσμαζόγλου, από ωρολογιακό όπως όλα δείχνουν εκρηκτικό μηχανισμό που ήταν τοποθετημένος έξω από τράπεζα και απέναντι από το Υπουργείο Εργασίας με στόχο όπως όλα δείχνουν το Υπουργείο, ώστε το ωστικό κύμα να προκαλέσει εκεί που τοποθετήθηκε η βόμβα τις περισσότερες ζημιές στο Υπουργείο.

Στις 00:48 είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα για την τοποθέτηση της βόμβας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στη συνέχεια στον Τηλεοπτικό Σταθμό OPEN, δίνοντας χρονικό όριο 40 λεπτών και αναφέροντας πως την ευθύνη αναλαμβάνει η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα».

Η περιοχή αποκλείστηκε άμεσα από ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας και όντως στις 01:29 η βόμβα εξερράγη προκαλώντας υλικές ζημιές στο σημείο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα