Έκρηξη βόμβας κοντά στο υπουργείο Εργασίας: Η “Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα” και τα 2 τηλεφωνήματα

Διαβάζεται σε 3'
Έκρηξη βόμβας κοντά στο υπουργείο Εργασίας: Η “Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα” και τα 2 τηλεφωνήματα
Έκρηξη βόμβας μπροστά από το υπουργείο Εργασίας - Η Αντιτρομοκρατική στο σημείο News 24/7

Συναγερμός σήμανε στην ΕΛ.ΑΣ τα ξημερώματα του Σαββάτου από την έκρηξη βόμβας κοντά στο Υπουργείο Εργασίας. Την ευθύνη ανέλαβε η “Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα”. Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες.

Βόμβα εξερράγη στις 01:29 τα ξημερώματα του Σαββάτου (03/02) απέναντι από το Υπουργείο Εργασίας, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Πεσμαζόγλου. Από την έκρηξη σημειώθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές και δεν υπήρξε τραυματισμός.

Είχαν προηγηθεί δύο τηλεφωνήματα στην Εφημερίδα των Συντακτών. Στο πρώτο τηλεφώνημα στις 00:49 άγνωστος προειδοποίησε ότι η βόμβα θα εκραγεί σε 40 λεπτά. Ακολούθησε δεύτερο τηλεφώνημα για τσάντα με βόμβα έξω από τράπεζα απέναντι από το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, σε αυτό το σημείο έγινε και η έκρηξη.

Αποκλεισμένη παραμένει η οδός Σταδίου στο ύψος της συμβολής της με την οδό Πεσμαζόγλου από ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, καθώς παραμένουν αστυνομικοί των ΤΕΕΜ και των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων που συλλέγουν υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τσάντα με τον εκρηκτικό μηχανισμό είχε τοποθετηθεί στα κάγκελα που βρίσκονται μπροστά από τα γραφεία τράπεζας, απέναντι από το υπουργείο Εργασίας.

Έκρηξη κοντά στο υπουργείο Εργασίας News 24/7

Την προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (ΔΑΕΕΒ). Κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής «χτενίζουν» την περιοχή για στοιχεία, ενώ λόγω του σημείου θεωρείται δεδομένο ότι οι κινήσεις των δραστών έχουν καταγράφει από κάμερες ασφαλείας, υλικό που αναμένεται να φωτίσει τόσο το πώς έδρασαν

Ανάληψη ευθύνης

Την ευθύνη για την τοποθέτηση της βόμβας αναλαμβάνει η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα». Η οργάνωση με την συγκεκριμένη ονομασία είναι πρωτοεμφανιζόμενη, όμως μοιραία η ονομασία τους παραπέμπει στην παλιότερη οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα» όπου δεν μπορεί να αποκλειστεί στην παρούσα φάση κάποιος συσχετισμός ή αν υπάρχουν τυχόν ασύλληπτα μέλη της που επαναδραστηριοποιήθηκαν με μία μικρή αλλαγή στην ονομασία της οργάνωσης.

Βεβαίως, είναι πολύ νωρίς για οποιοδήποτε συμπέρασμα από την Αντιτρομοκρατική που διερευνά την υπόθεση με ιδιαίτερη προσοχή, ενώ λαμβάνονται βιντεοληπτικά υλικά από την περιοχή για να αποκαλυφτούν τα άτομα που προσέγγισαν τον χώρο και άφησαν την τσάντα με την βόμβα.

Ως προς την παλιότερη οργάνωση της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας», τρία μέλη της είχαν συλληφθεί το 2019 και το 2021 αντίστοιχα και ήταν υπεύθυνοι για τις ένοπλες επιθέσεις, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ το 2014, στην Πρεσβεία του Μεξικό το 2016, επίθεση με χειροβομβίδα στον σκοπό της Πρεσβείας της Γαλλίας τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου και σε βάρος διμοιρίας των ΜΑΤ το 2017, έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη. Στις δύο τελευταίες επιθέσεις τους τραυμάτισαν ελαφρά δύο αστυνομικούς.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για την έκρηξη βόμβας

«Σήμερα (03-02-2024) και ώρα 00:48 το Κέντρο της Άμεσης Δράσης ενημερώθηκε τηλεφωνικά από την Εφημερίδα των Συντακτών ότι είχαν δεχθεί τηλεφώνημα σχετικά με τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο Υπουργείο Εργασίας, ο οποίος επρόκειτο να εκραγεί σε 40 λεπτά.

Ο χώρος αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν άμεσα στο σημείο, πραγματοποιώντας εκτροπή της κυκλοφορίας. Ο μηχανισμός εξερράγη την 01.29 ώρα προκαλώντας υλικές ζημιές. Προανάκριση διενεργείται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β)».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα