Επίθεση στο ρωσικό προξενείο: Την Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας “βλέπουν” οι Αρχές

Επίθεση στο ρωσικό προξενείο: Την Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας “βλέπουν” οι Αρχές
Μικρής ισχύος έκρηξη από χειροβομβίδα, που άγνωστοι πέταξαν κάτω από το φυλάκιο του σκοπού στο Ρωσικό Προξενείο Eurokinissi

Πιθανόν ήθελαν θύμα αστυνομικό, αλλά η σκοπιά ήταν άδεια. Στο πρόσφατο παρελθόν είχαν τραυματίσει δύο αστυνομικούς, έναν σε παρόμοια επίθεση στη γαλλική πρεσβεία κι έναν με πυρά έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Αμυντικού τύπου η χειροβομβίδα.

«Αν υπήρχε σκοπός στο κουβούκλιο εκείνη την στιγμή, θα είχαμε θέμα» τόνισε υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. για την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του Προξενείου της Ρωσίας, επί της οδού Τζαβέλα 5, στο Χαλάνδρι, που έγινε τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., η χειροβομβίδα ήταν αμυντικού τύπου, αλλά ίσως επειδή κατέληξε κάτω από το θωρακισμένο κουβούκλιο να μην μπόρεσε να κάνει μεγάλες ζημιές πέρα από μαύρισμα στο πεζοδρόμιο κάτω από την βάση της σκοπιάς και τις οπές στις λαμαρίνες της περίφραξης από τα θραύσματα.

Οι δράστες ήταν δύο, φορούσαν κράνη και επέβαιναν σε μηχανή. Ακριβώς όπως είχαν πράξει το 2016 σε βάρος της Πρεσβείας της Γαλλίας, πλησίασαν και πέταξαν την χειροβομβίδα προς το κουβούκλιο του σκοπού.

Ενδεχομένως να μην γνώριζαν ότι δεν υπήρχε σκοπός αστυνομικός εκείνη την ώρα και οι Αρχές εκτιμούν ότι είναι πιθανόν να είχαν πρόθεση να βλάψουν αστυνομικό, όπως είχαν καταφέρει άλλωστε με τον ειδικό φρουρό στην Πρεσβεία της Γαλλίας που είχε τραυματιστεί, αλλά και έξω από γραφεία του ΠΑΣΟΚ το 2017, όπου τραυματίστηκε από ριπές καλάσνικοφ επίσης ένας αστυνομικός.

Το περιστατικό σημειώθηκε 20 λεπτά μετά τις τρεις τα ξημερώματα και σήμανε συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ., με τον αποκλεισμό του χώρου και την μετάβαση στο σημείο πυροτεχνουργών του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ), κλιμακίου της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και αντρών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Η αρχική εντύπωση ήταν πως δεν είχε εκραγεί η χειροβομβίδα, όμως στη συνέχεια εντοπίστηκε μαύρισμα στην βάση της εξωτερικής σκοπιάς, και οι Αρχές κατέληξαν πως ήταν μικρής ισχύος έκρηξη. Ενδεικτικό της μικρής ισχύος είναι ότι εντός του Ρωσικού Προξενείου οι υπάλληλοι security ή δεν άκουσαν την έκρηξη ή άκουσαν έναν θόρυβο για τον οποίο δεν ήταν σίγουροι τί ήταν και όταν τσέκαραν τις κάμερες, είδαν την λάμψη και τότε αντιλήφθηκαν ότι είχε πραγματοποιηθεί επίθεση, κινητοποιώντας τις Αρχές. Ο κρότος της έκρηξης έγινε αντιληπτός πάντως από περίοικους.

Τόσο οι υπάλληλοι της security όσο και πολίτες που άκουσαν την έκρηξη έχουν κληθεί να καταθέσουν, ενώ το υλικό του κλειστού κυκλώματος το επεξεργάζονται οι Αρχές. Στο «μικροσκόπιο» της Αντιτρομοκρατικής έχει περιέλθει και μία καμένη μοτοσικλέτα τύπου «Enduro», που εντοπίστηκε 5 λεπτά πριν τις τέσσερις τα ξημερώματα, στη συμβολή των οδών Οικονόμου και Κουντουριώτου στα Εξάρχεια, περιοχή που επίσης τα μέλη της «Οργάνωσης Επαναστατικής Αυτοάμυνας» αναζητούσαν καταφύγιο μετά τις επιθέσεις τους.

Γιατί οι Αρχές “βλέπουν” την Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας

Αν και σίγουρα θα αναμένουν την ανάληψη ευθύνης οι Αρχές, για να σιγουρευτούν, εκτιμούν ωστόσο πως πίσω από αυτή την επίθεση είναι η «Επαναστατική Αυτοάμυνα», αφού με πανομοιότυπο τρόπο είχε πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση σε βάρος της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Αθήνα, στις 10 Νοεμβρίου 2016, μόλις λίγες ημέρες πριν την άφιξη τότε στην Πρωτεύουσα του τότε Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Μάλιστα, τότε είχε τραυματιστεί ελαφρά και ο ειδικός φρουρός που ήταν στην εξωτερική σκοπιά.

Η ίδια οργάνωση με την προκήρυξή της είχε αναλάβει τότε ταυτόχρονα την ευθύνη για τους πυροβολισμούς κατά του κτιρίου της μεξικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, στις 31 Ιουλίου του 2016, και για τους πυροβολισμούς με καλάσνικοφ εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, στις 25 Μαΐου 2014, στις ευρωεκλογές. Στις 10 Ιανουαρίου 2017 σημειώθηκε ακόμα μία επίθεση με καλάσνικοφ, αυτή τη φορά εναντίον των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία τραυματίσθηκε ελαφρά ένας αστυνομικός.

Σε επαγρύπνηση οι Αρχές

Εξαιτίας τόσο αυτού του χτυπήματος όσο και των πολιτικών συγκυριών της μακράς προεκλογικής περιόδου κλπ., που επιλέγει ειδικά η συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση να χτυπά, οι Αρχές βρίσκονται σε συναγερμό αφού κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ανάλογες ενέργειες με το παρελθόν σε βάρος πολιτικών στόχων πριν τις ευρωεκλογές και της περιόδου που ακολουθεί, για αυτό και θα δοθούν ανάλογες οδηγίες προς το αστυνομικό προσωπικό που βρίσκεται σε στατικές φρουρές.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία για την ΕΛ.ΑΣ. είναι να υπάρξει σύντομα ανάληψη ευθύνης και σχετικό κείμενο, καθώς αν όντως πρόκειται για την συγκεκριμένη οργάνωση, επίσης έχει δείξει στο παρελθόν ότι αναλαμβάνει την ευθύνη όταν ολοκληρώνει έναν «κύκλο» χτυπημάτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα