Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Ανακοίνωση κατά Μπέου – “Πάρτε μέτρα”

Διαβάζεται σε 5'
Ο Αχιλλέας Μπέος
Ο Αχιλλέας Μπέος INTIME

Η ΕΕΔΑ καλεί τις αρμόδιες αρχές σε συντονισμό και άμεση λήψη κατάλληλων νομοθετικών πρωτοβουλιών για την εξάλειψη κάθε διάκρισης.

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καλεί τις αρμόδιες αρχές σε συντονισμό και άμεση λήψη κατάλληλων νομοθετικών πρωτοβουλιών για την εξάλειψη κάθε διάκρισης που αφορά στα ζητήματα του γάμου, της αναδοχής, της τεκνοθεσίας και της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου των πολιτών.

Αφορμή για την ανακοίνωσή της είναι οι πρόσφατες ομοφοβικές-ρατσιστικές δηλώσεις του επανεκλεχθέντα δημάρχου Βόλου, κ. Αχ. Μπέου. Όπως σημειώνεται, η Αρχή καταδικάζει τις δηλώσεις αυτές όπως και κάθε ρατσιστική έκραση μίσους και βίας, ζητώντας την παρέμβαση της Δικαιοσύνη αλλά και τη λήψη μέτρων από τις Αρχές.

Ακόμη, απευθύνει ισχυρή σύσταση προς κάθε πρόσωπο που κατέχει δημόσιο αξίωμα να απέχει από κοινωνικά εμπρηστικές δηλώσεις και από ρητορική μίσους και ρατσισμού προς συγκεκριμένες ομάδες, όπως η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ ή κατά πρόσωπο στοχοποίηση συγκεκριμένων ατόμων λόγω φυλετικών ή άλλων χαρακτηριστικών τους. Επίσης ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ΕΣΡΜ) και την ανασύσταση – αναβάθμιση του ρόλου του.

Σημειώνεται πως οκτώ ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις έχουν κινηθεί εναντίον του Αχ. Μπέου με αφορμή τις ομοφοβικές δηλώσεις του και τη στοχοποίηση του κ. Κασσελάκη.

Υπενθυμίζεται πως στην “πανηγυρική” ομιλία του μετά την επανεκλογή του στον Δήμο Βόλου, ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε μεταξύ άλλων πως “δεν θα παράγουμε π@@@ς όπως ο Κασσελάκης”. Εν συνεχεία, επιτέθηκε συλλήβδην σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ, λέγοντας ότι “αντί να ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα, ασχολούνται με τον Κασσελάκη” , αναφέροντας “τι θέλει να μας πει ο Κασσελάκης, ότι πρέπει να υιοθετούμε κι εμείς αγόρια για να τα κάνουμε που..δες;”.

Η ανακοίνωση της ΕΕΔΑ:

Η ΕΕΔΑ, ως ο Εθνικός Θεσμός με αρμοδιότητα την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα, με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά ρατσιστικής βίας καθώς και την δημόσια δήλωση νεοκλεγέντος δημάρχου καταδικάζει ρητά κάθε πράξη ρητορικής μίσους και ρατσιστικής βίας και υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων των ατόμων.

Ανεξάρτητα από την ποινική αντιμετώπιση των παράνομων πράξεων που είναι βέβαιο ότι θα διαλευκανθούν από την Δικαιοσύνη, η ΕΕΔΑ καλεί όλες τις αρμόδιες αρχές σε συντονισμό και άμεση υιοθέτηση πολιτικών και κανόνων που θα αποτρέπουν αντίστοιχα γεγονότα, τα οποία στοχοποιούν την διαφορετικότητα, με κριτήρια όπως η φυλή, το χρώμα, η εθνική ή εθνοτική καταγωγή, οι γενεαλογικές καταβολές, η θρησκεία, η αναπηρία, ο γενετήσιος προσανατολισμός, η ταυτότητα ή χαρακτηριστικά φύλου. Η ΕΕΔΑ καλεί επίσης τις αρμόδιες αρχές σε συντονισμό και άμεση λήψη κατάλληλων νομοθετικών πρωτοβουλιών για την εξάλειψη κάθε διάκρισης που αφορά στα ζητήματα του γάμου, της αναδοχής, της τεκνοθεσίας και της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου των πολιτών. Η ανάγκη άμεσης αντίδρασης άλλωστε επιβάλλεται από τις θεμελιώδεις αρχές της ισότητας και του κράτους δικαίου.

Η ΕΕΔΑ απευθύνει επίσης ισχυρή σύσταση προς κάθε πρόσωπο που κατέχει δημόσιο αξίωμα να απέχει από κοινωνικά εμπρηστικές δηλώσεις και από ρητορική μίσους και ρατσισμού προς συγκεκριμένες ομάδες, όπως η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ ή κατά πρόσωπο στοχοποίηση συγκεκριμένων ατόμων λόγω φυλετικών ή άλλων χαρακτηριστικών τους. Η κοινωνική επιρροή που έχουν τέτοια πρόσωπα είναι εξαιρετικά μεγάλη και εύκολα η από μέρους τους ρητορική μίσους μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την υποκίνηση ρατσιστικής βίας.

Η ΕΕΔΑ τονίζει και πάλι ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβάλλει την καταπολέμηση των διακρίσεων και του ρατσισμού κάθε μορφής. Η Εθνική Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απρόσκοπτη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ΕΣΡΜ) και προς τούτο έχει αποστείλει επιστολή στο νεοσύστατο Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής επισημαίνοντας την ανάγκη σύγκλησης, ενδεχομένως με ανασύνθεσή του ώστε να περιλαμβάνονται σε αυτό όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, και άμεσης λειτουργίας του.

Σημειώνεται πως η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) είναι ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας. Σκοπός της ΕΕΔΑ είναι η συνεχής επισήμανση σε όλα τα όργανα της Πολιτείας της ανάγκης αποτελεσματικής κατοχύρωσης των δικαιωμάτων του ανθρώπου όλων όσων διαβιούν στην ελληνική Επικράτεια.

Ο συμβουλευτικός ρόλος της, δεν περιορίζεται μόνο στην υποβολή γνωμοδοτήσεων, συστάσεων, προτάσεων ή εκθέσεων και στη συμμετοχή σε συνεδριάσεις της Βουλής αλλά επεκτείνεται και στη συνδρομή στις εκθέσεις που υποβάλλουν οι εθνικές αρμόδιες Αρχές για τη συμμόρφωσή τους με τα διεθνή, περιφερειακά ή/και ευρωπαϊκά πρότυπα για τα δικαιώματα του ανθρώπου (reporting) καθώς επίσης και στην ενθάρρυνση για την επικύρωση διεθνών συνθηκών για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Σύμφωνα με το νόμο της, η κύρια αποστολή της ΕΕΔΑ συνίσταται:

-στη διαρκή παρακολούθηση της εξέλιξης των θεμάτων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τη δημόσια ενημέρωση και την προώθηση της σχετικής έρευνας.

-στην ανταλλαγή εμπειριών σε διεθνές επίπεδο με ανάλογα όργανα άλλων κρατών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνείς οργανισμούς, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και

-στη διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής σε θέματα του αντικειμένου της.

Η Αρχή έχει παρατηρήσει στο παρελθόν πως το ελληνικό κράτος είναι το μόνο στον ευρωπαϊκό χώρο, που ρυθμίζει σχέσεις εκτός γάμου και τις περιορίζει στα ετερόφυλα ζευγάρια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα