Εθνική Πινακοθήκη: “Γνήσιος λάτρης της τέχνης” ο 49χρονος

Εθνική Πινακοθήκη: “Γνήσιος λάτρης της τέχνης” ο 49χρονος
Ο πίνακας του Πικάσο που είχε κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη Eurokinissi

Ελικρινή μεταμέλεια έχει δείξει ο 49χρονος δράστης της "κλοπής του αιώνα" από την Εθνική Πινακοθήκη, σύμφωνα με τον συνήγορό του.

Στον ανακριτή αναμένεται να οδηγηθεί το πρωί της Τετάρτης (30/06) ο δράστης της κλοπής των πινάκων του Πικάσο και του Μοντριάν από την Εθνική Πινακοθήκη.

Η κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι διακεκριμένη περίπτωση κλοπής κατά συναυτουργία, τετελεσμένη και σε απόπειρα πραγμάτων καλλιτεχνικής σημασίας που βρίσκονταν σε συλλογή εκτεθειμένα σε κοινή θέα και σε δημόσιο κτίριο.

Μιλώντας στο MEGA, ο Σάκης Κεχαγιόγλου, συνήγορος του 49χρονου, σημείωσε ότι ο κλέφτης και όχι ληστής 49χρονος, καθώς δεν χρησιμοποίησε βία για να αποσπάσει τους πίνακες, είναι γνήσιος λάτρης της τέχνης.

«Δεν είναι η ληστεία του αιώνα αλλά η κλοπή του αιώνα», είπε ο κ. Κεχαγιόγλου. «Είμαι πεπεισμένος ότι είναι λάτρης της τέχνης. Η εξήγηση που μου έδωσε με έπεισε ότι δεν αποπειράθηκε να πουλήσει τα έργα τέχνης, δεν υπάρχει τέτοια πληροφορία. Κατά λογική συνέπεια δεν υπάρχει και άλλος λόγος για τον οποίο να κρατούσε αυτά τα έργα».

Ο συνήγορος του 49χρονου σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δε δικαιολογείται η πράξη του, ωστόσο ο 49χρονος έχει δείξει ειλικρινή μεταμέλεια. «Υπερασπίζομαι ανθρώπους, όχι αδικήματα. Ως Έλληνας πολίτης είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος και χαρούμενος που αυτά τα αριστουργήματα ξαναγυρίζουν στη φυσική τους θέση για να είναι κτήμα και να τα χαίρεται ο ελληνικός λαός. Υπάρχουν λάτρεις της τέχνης οι οποίοι είναι παραβατικοί. Ίσως από το πάθος που έχουν για την τέχνη, μετατρέπονται σε εγκληματίες και διαπράττουν ποινικά αδικήματα».

Ωστόσο, και χαρακτηριστικό της ειλικρινούς του μεταμέλειας, είναι το γεγονός ότι ενώ θα μπορούσε να είχε πωλήσει τους πίνακες δεν το έκανε, ενώ συνεργάστηκε και με τις Αρχές στην ανεύρεση των κλοπιμαίων. «Αν πραγματικά επιδίωκε να τους πουλήσει, θα μπορούσε να το έχει πετύχει. Οι πληροφορίες που έχω είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι επιδίωξε να τους πουλήσει».

Σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιόγλου, πέρα από την αγάπη του για την τέχνη, ο 49χρονος δεν είχε άλλο κίνητρο για την κλοπή των πινάκων, ενώ όπως φαίνεται από τα στοιχεία έδρασε μόνος του.

«Χωρίς τη δική του συνδρομή και συνεργασία με την αστυνομία δε θα βρίσκονταν ποτέ τα έργα. Αν κρατούσε το στόμα του κλειστό και δε συνεργαζόταν, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη μεταμέλειά του, τότε δεν επρόκειτο τα έργα αυτά να επιστρέψουν στην Εθνική Πινακοθήκη», κατέληξε ο κ. Κεχαγιόγλου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα