Εθνικό Πάρκο Σχινιά: Τα τροχόσπιτα που έγιναν… βίλες

Εθνικό Πάρκο Σχινιά: Τα τροχόσπιτα που έγιναν… βίλες
Τροχόσπιτα έγιναν βίλες στο Εθνικό Πάρκο του Σχινιά ERT / GLOMEX

Υπόθεση αυθαιρεσίας και αδράνειας σε ιδιωτική και ταυτόχρονα δασική έκταση στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Σχινιά έρχεται στο φως.

Μέσα στο εθνικό Πάρκο του Σχινιά «φύτρωσαν» τροχόσπιτα, που στη συνέχεια μεταμορφώθηκαν σε 13 βίλες, όπως κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα σε ένα χωράφι στο εθνικό Πάρκο, πάνω στην παραλία, μέχρι το 2014 εγκατέστησαν κάποιοι τροχόσπιτα και στη συνέχεια μεταμορφώθηκε σε «resort» με 13 πολυτελή μπάνγκαλοους.

Πρόκειται για μία περιοχή η οποία έχει χαρακτηριστεί NATURA, είναι υδροβιότοπος και μάλιστα για τη συγκεκριμένη περιοχή, η χώρα μας είχε απειληθεί με πρόστιμο για κάποιες ταβέρνες οι οποίες λειτουργούσαν μέχρι το 2015 μέσα στο πάρκο, με αποτέλεσμα να κατεδαφιστούν.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, φαίνεται πως ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου οικοπέδου αρχικά φιλοξενούσε κάποια τροχόσπιτα μέχρι το 2014. Όπως διαπίστωσε ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, μέχρι το 2018 τα τροχόσπιτα μεταμορφώθηκαν σε 13 πολυτελή μπάνγκαλοους, προκειμένου να τα εκμεταλλευτεί ο ιδιοκτήτης εμπορικά είτε τουριστικά.

Τι λέει ο δήμος Μαραθώνα

«Στην συγκεκριμένη ιδιοκτησία υπήρχαν 13 τροχόσπιτα. Εδώ και 17 χρόνια. Μετά φύγανε, καθώς ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να τους διώξει από την ιδιοκτησία του και τώρα βλέπετε αυτό το καθεστώς. Βρίσκεται η συγκεκριμένη ιδιοκτησία στα απόλυτα όρια του εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, που με Προεδρικό Διάταγμα του 2000 έχει χαρακτηριστεί Πάρκο Εθνικό υψίστης σημασίας «NATURA». Ξαφνικά σε μια τριετία, άρχισαν να χτίζονται τα συγκεκριμένα. Από τροχόσπιτα έγιναν πολυτελείς βίλες. Τώρα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι συναρμόδιες υπηρεσίες θα επιληφθούν» αναφέρει στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Μαραθώνα, Χρήστος Στάμου.

Όπως ενημέρωσε, «το συγκεκριμένο πάρκο έχει το αυτοδιοίκητο και υπάρχει φύλαξη. Υπάρχουν 8 φύλακες που ελέγχουν οποιαδήποτε αυθαιρεσία» και επισήμανε πως «το ζητούμενο είναι πως υπάρχουν δύο Προεδρικά Διατάγματα και κανονισμός λειτουργίας πευκοδάσους από το 2000 και δεν έγινε τίποτε. Καθώς και ένα δαπανηρό σύστημα πυρόσβεσης που δεν λειτούργησε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρμόδια για την κατεδάφισή τους είναι η πολεοδομία Μαραθώνα, η οποία ενημερώθηκε μόλις προχθές. «Ανήκαμε στην πολεοδομία Παλλήνης. Πριν από ένα χρόνο συστάθηκε η πολεοδομία Μαραθώνα και το έμαθε μόλις προχθές. Θα προχωρήσει σε αυτοψία και έκθεση και μόνο αυτή είναι αρμόδια να τα κρίνει κατεδαφιστέα».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα