Εξεταστική για τα Τέμπη: Εμμένει στο “ανθρώπινο λάθος” ο Καραμανλής – Πυρά της αντιπολίτευσης

Διαβάζεται σε 4'
Κατάθεση του Κώστα Αχ. Καραμανλή στην Εξεταστική για τα Τέμπη
Κατάθεση του Κώστα Αχ. Καραμανλή στην Εξεταστική για τα Τέμπη SOOC

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ βουλευτών της αντιπολίτευσης και του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική της Βουλής για τα Τέμπη

Ένταση σημειώθηκε την Τρίτη (13/02) στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το δυστύχημα στα Τέμπη όπου καταθέτει ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Στην κατάθεσή του ο πρώην υπουργός υποστήριξε σύμφωνα με την ΕΡΤ πως τα αίτια οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος και ότι καμία τεχνολογία δεν μπορούσε να αποτρέψει την τραγωδία. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλης Κόκκαλης, κατηγόρησε τον πρώην υπουργό πως ψεύδεται, ενώ η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη υποστήριξε πως κρύβεται, με τον ίδιο ν’ αντιδρά έντονα.

Καραμανλής: Το δυστύχημα δεν θα είχε αποτραπεί με καμία τεχνολογία

Την βαθειά του θλίψη για την τραγωδία των Τεμπών εξέφρασε ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής ξεκινώντας κατάθεσή του στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής σημειώνοντας παράλληλα ότι στόχος και του ίδιου είναι να λάμψει η αλήθεια.

«Θέλω να εκφράσω για ακόμη μία φορά δημόσια προς τις οικογένειες των θυμάτων και προς όλους τους επιζώντες την βαθύτατη οδύνη μου» είπε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Αχ. Καραμανλής.

«Δεν πρόκειται να αφήσω να αιωρούνται αναπάντητες απόψεις που είναι πλήρως ανυπόστατες. Όσο με αφορά δεν θα τροφοδοτήσει μία στείρα μικροκομματική αντιπαράθεση πάνω από ένα τέτοιο θέμα. Δεν κρύφτηκα ποτέ. Δεν έπαιξα θέατρο ούτε σκοπεύω να το κάνω τώρα» ανέφερε.

Ο Κώστας Καραμανλής σχολιάζοντας τα αίτια της τραγωδίας «έδειξε» το ανθρώπινο λάθος, ξεκαθαρίζοντας πως το δυστύχημα δεν θα είχε αποτραπεί με καμία τεχνολογία.

«Για να είναι ασφαλή τα τρένα ακόμη πιο σημαντικό από όλες τις τεχνολογίες είναι ένα να τηρείται ευλαβικά ο κανονισμός κυκλοφορίας. Αυτός ο γενικός κανονισμός κυκλοφορίας σύμφωνα με όλους τους μάρτυρες που περάσαν από την επιτροπή σας παραβιάστηκε κατά συρροή το βράδυ εκείνο. Αυτή είναι μία πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε».

Έντονη αντιπαράθεση με τον Βασίλη Κόκκαλη

Η ατμόσφαιρα στην εξεταστική επιτροπή «ηλεκτρίστηκε» μετά τα ερωτήματα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος κατηγόρησε τον πρώην υπουργό πως δεν παραιτείται της βουλευτικής του ασυλίας.

Β. Κόκκαλης: Προτίθεστε να ζητήσετε την άρση ασυλίας σας;

Κ. Καραμανλής: Ο κ. Κόκκαλης και το λέω και το λέω αυτό με πολύ μεγάλη λύπη, συνειδητά παίζει ένα πολιτικό θέατρο.

Β. Κόκκαλης: Εάν λέτε ότι εγώ παίζω πολιτικό θέατρο, εσείς είστε πολιτικός ψεύτης.

Αιχμές της Μιλένας Αποστολάκη κατά του κ. Καραμανλή πως “κρύβεται”

Ένταση επικράτησε μετά τις αναφορές της Μιλένας Αποστολάκη, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, η οποία κατηγόρησε τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας πως κρύβεται.

Μιλένα Αποστολάκη: Η άποψη του κόμματός μου και ενός τμήματος της κοινωνίας είναι ότι κρυφτήκατε.

Κ. Καραμανλής: Όταν υπάρχει μία κατηγορία θα επιτρέπεται στον μάρτυρα να απαντάει. Η Ευρωπαία εισαγγελέας διαβάστε καλύτερα αυτά που έχει στείλει

Μιλένα Αποστολάκη: Σας παρακαλώ πολύ άλλο ύφος

Κ. Καραμανλής: Δεν σας ειρωνεύτηκα.

Πέρκα: Φανερή η συγκάλυψη

«Η συγκάλυψη είναι φανερή σε όλο τον κόσμο που παρακολουθεί», δήλωσε η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα με αφορμή την κατάθεση του πρώην υπουργού Υποδομών & Μεταφορών, Κ. Καραμανλή στην εξεταστική επιτροπή για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών».

Όπως είπε η κα Πέρκα, «αυτό που έγινε ήταν απαράδεκτο. Ένας υπουργός να ψεύδεται, να λέει μισές αλήθειες και κυρίως το προεδρείο αλλά και οι συνάδελφοι της ΝΔ να μη μας αφήνουν στην πραγματικότητα να θέσουμε καν τις ερωτήσεις. Το κλίμα είναι απαράδεκτο. Πιστεύω ότι πραγματικά η συγκάλυψη είναι φανερή σε όλο τον κόσμο που παρακολουθεί. Ελπίζω στις δικαστικές αρχές, να αναλάβουν και να αξιοποιήσουν τουλάχιστον τα στοιχεία που έχουμε δώσει και θα συνεχίσουμε να δίνουμε στο δημόσιο λόγο και στην δικαιοσύνη».

Κωνσταντοπούλου: Ομολογείται ο ενδεχόμενος δόλος διάπραξης του εγκλήματος

Όπως επισήμανε η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Ο κ. Καραμανλής σήμερα ομολόγησε και είπε ότι πριν το έγκλημα των Τεμπών, γνωρίζαμε και είχαμε συζητήσει με τον κ. Μητσοτάκη για τις φοβερές ελλείψεις που υπάρχουν. Αλλά είπε επι λέξει “τραγικά δυστυχήματα πάντα θα γίνονται”. Αυτό έχω να πληροφορήσω τον κ. Καραμανλή είναι ο ορισμός του ενδεχόμενου δόλου».

Στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης όλα τα κόμματα πλην της Πλεύσης Ελευθερίας καταδίκασαν τα απειλητικά μηνύματα που δέχτηκαν τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής αλλά και ο πρόεδρός της Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα