Φαίη Μπακογιώργου: Το διαμέρισμα – κολαστήριο και ο θάνατος της ηλικιωμένης

Διαβάζεται σε 6'
Φαίη Μπακογιώργου: Το διαμέρισμα – κολαστήριο και ο θάνατος της ηλικιωμένης
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS

Η βίαιη σπιτονοικοκυρά μαζί με τη μητέρα και την αδελφή της Φαίης την κακοποιούσαν συστηματικά, την εξέδιδαν και την εξωθούσαν στην επαιτεία, όπως και μία ηλικιωμένη συγκάτοικό τους, σε διαμέρισμα-κολαστήριο.

Θύματα ενός σατανικού μυαλού έπεσαν τόσο η Φαίη Μπακογιώργου όσο και η ηλικιωμένη γυναίκα που είχε περιμαζέψει και «φιλοξενούσε» η σπιτονοικοκυρά «Παγώνα» μαζί με τη μητέρα και την αδελφή της Φαίης, συνεργοί στον εφιάλτη που είχαν καταδικάσει την 23χρονη μητέρα να ζει.

Μία καθημερινότητα άγριων ξυλοδαρμών, όπου η Παγώνα εξωθούσε τη Φαίη στην πορνεία με πελάτες και στην επαιτεία, όπως επίσης την 67χρονη συγκάτοικό τους που και εκείνη πέθανε μυστηριωδώς. Ταυτόχρονα, η σπιτονοικοκυρά κακοποιούσε και έσπρωχνε σε διερχόμενα αυτοκίνητα τη Φαίη για να τη χτυπήσουν, ώστε η ίδια να εκβιάζει  τους ανυποψίαστους οδηγούς για να τους αποσπά χρήματα.

Θύματα συνεχούς κακοποίησης έπεφταν και τα τρία παιδιά της Φαίης Μπακογιώργου μέχρι που με εισαγγελική παρέμβαση απομακρύνθηκαν από αυτό το περιβάλλον, ενώ το θύμα λίγο καιρό πριν πεθάνει από τις κλωτσιές που δέχτηκε στην κοιλιά από την Παγώνα, έχασε το τέταρτο παιδί που κυοφορούσε.

Η αρχή της έρευνας

Όλα ξεκίνησαν όταν στις 9 Οκτωβρίου 2021, η μητέρας της Φαίης μετέβη στο Τμήμα Ασφαλείας Κυψέλης και δήλωσε την εξαφάνιση της κόρης της.

Μία ημέρα πριν τη δήλωση εξαφάνισής της, στο πεζοδρόμιο της οδού Τύχης 3, στην Αθήνα, βρέθηκε το πτώμα της άτυχης κοπέλας, τυλιγμένο με κουβέρτα, χωρίς προσωπικά αντικείμενα, το οποίο μεταφέρθηκε με σταθμό ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο «Η ΕΛΠΙΣ», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος της. Κανείς δεν ήξερε αρχικά ποια ήταν αυτή η άτυχη κοπέλα που κατέληξε μάλιστα να ταφεί στα «αζήτητα» μέχρι να διαπιστωθεί πράγματι ποια ήταν.

Την προανάκριση για το πτώμα αγνώστων στοιχείων ανέλαβε αρχικά το Α. Τ. Αγίου Παντελεήμονα, το οποίο παρήγγειλε νεκροψία – νεκροτομή. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή που διενήργησε την νεκροψία – νεκροτομή του πτώματος, ως αιτία θανάτου προσδιορίστηκε το «πνευμονικό οίδημα» και οι «πρόσφατες ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις». Από την νεκροψία – νεκροτομή προέκυψαν μεταξύ άλλων, τα περιγραφικά στοιχεία του πτώματος και από την έρευνα προέκυψε η ταυτοποίησή της.

Ακολούθως, το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα διαβίβασε το προανακριτικό υλικό στο Τ. Α. Κυψέλης. Κατόπιν, η δικογραφία υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Με παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών διαβιβάστηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, παραγγελία διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, για διερεύνηση τέλεσης του αδικήματος της «βαριάς σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμου προσώπου – κατ’ εξακολούθηση» σε βάρος της Φωτεινής Μπακογιώργου, η οποία υποβλήθηκε, τον Απρίλιο του 2022, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Με νέα παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, διαβιβάστηκε στο Τ. Α. Κυψέλης παραγγελία διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης για διερεύνηση τέλεσης του αδικήματος της «επικίνδυνης ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης και συνέργειας σε αυτή» σε βάρος της Φωτεινής Μπακογιώργου και των ανήλικων παιδιών της, η οποία υποβλήθηκε τον Ιούνιου του 2022 στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Μετά από σχετική μήνυση του πατέρα της Φαίης που ποτέ δεν πείστηκε ότι το παιδί του απλά πέθανε από παθολογικά αίτια αλλά από τον ανηλεή και συνεχή ξυλοδαρμό που δεχόταν, δόθηκε νέα παραγγελία διενέργειας συμπληρωματικής προκαταρκτικής εξέτασης, τον Οκτώβριο του 2022 από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών που διαβιβάστηκε στην Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής.

Σύσταση ειδικής ερευνητικής ομάδας

Από την «ΥΔΕΖΙ», συστάθηκε ειδική ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από  έμπειρους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, με σκοπό τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών, καθώς και την επεξεργασία προανακριτικών και πληροφοριακών δεδομένων προκειμένου να διερευνηθούν τα ανωτέρω αδικήματα.

Σκιαγραφήθηκαν τα προφίλ των δύο ενηλίκων θυμάτων και τον κύκλο επαφών τους, χαρτογραφήθηκαν οι τελευταίες κινήσεις τους, αναζητήθηκαν τα ανήλικα τέκνα για τη διαπίστωση της κατάστασής τους και λήφθηκε πλήθος ένορκων μαρτυρικών καταθέσεων.

Από τη συνδυαστική αξιολόγηση των στοιχείων της προανάκρισης, διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

  • Η 57χρονη Παγώνα φιλοξενούσε στο διαμέρισμα της, στην οδό Ιωάννη Δροσοπούλου 155 στην Αθήνα, την Φωτεινή με τα ανήλικα τέκνα της, την μητέρα της Φωτεινής, την αδερφή της Φωτεινής με το ανήλικο τέκνο της και μία ηλικιωμένη γυναίκα.
  • Έπειτα από πολύωρες και επαναλαμβανόμενες εξετάσεις μαρτύρων που διέμεναν στην ίδια πολυκατοικία και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και μαρτύρων που εργάζονταν σε καταστήματα πλησίον της πολυκατοικίας, προέκυψε ότι, η Παγώνα και η αδελφή της είχαν κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος της (ξυλοδαρμοί, απειλές, προσβολές κλπ.) και την εξανάγκαζαν να επαιτεί. Κατά την επαιτεία μάλιστα, το θύμα συνοδευόταν είτε από την αδερφή της, είτε από την σπιτονοικοκυρά. Μάλιστα, η τελευταία εξωθούσε στην πορνεία το θύμα.
  • Όσον αφορά τα ανήλικα παιδιά της άτυχης κοπέλας, ένοικος της πολυκατοικίας δήλωσε πως είχε ακούσει την Παγώνα να τα χτυπάει με ξύλινο αντικείμενο. Μπροστά σε όλα αυτά η μητέρα της Φωτεινής ήταν παρούσα, χωρίς να καταβάλει καμία προσπάθεια να εμποδίσει τις πράξεις αυτές.

Η ίδια «τύχη» και για την ηλικιωμένη συγκάτοικο

Αναφορικά με την κυρία Χριστίνα, την ηλικιωμένη συγκάτοικο, προέκυψε ότι η σπιτονοικοκυρά είχε επίσης κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος της και την ανάγκαζε και αυτή να επαιτεί. Επιπλέον, την έσπρωχνε σε διερχόμενα οχήματα προκειμένου να εισπράττει αποζημίωση από τυχόν τραυματισμούς της. Ο θάνατος κυρίας Χριστίνας βεβαιώθηκε από ιδιώτη γιατρό στις 14 Μαΐου 2021, ενώ τις πληροφορίες (προς τη γιατρό) παρείχε η μάνα της Φωτεινής…

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η ηλικιωμένη δήθεν έπασχε από διάφορες παθολογικές ασθένειες και ο θάνατος της επήλθε εξαιτίας αυτών, σε διαμέρισμα επί της οδού Αριστομένους 133 στην Αθήνα. Ωστόσο, από την έρευνα του Ανθρωποκτονιών επιβεβαιώθηκε ότι η μητέρα της Φωτεινής έλεγε ψέματα και πως ο θάνατος της ηλικιωμένης συγκατοίκου επήλθε στο διαμέρισμα-κολαστήριο επί της οδού Ιωάννη Δροσοπούλου 155 στην Κυψέλη.

Μετά από όλα αυτά και την συγκέντρωση πλήθους μαρτυριών για το εύρος της κακοποίησης που δέχονταν τα θύματα από αυτές τις γυναίκες, η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση παραπέμφθηκε για διενέργεια κύριας ανάκρισης στο 15ο  Ανακριτικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Με το πέρας αυτής, σε βάρος της σπιτονοικοκυράς εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για Εμπορία ανθρώπων κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα, Ανθρωποκτονία με δόλο, Διακοπή της κύησης, Επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμου ατόμου – συνοίκου και εγκύου, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση και Σωματική βλάβη αδύναμου ατόμου – ανηλίκου, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή.

Σε βάρος της αδερφής του θύματος εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για Συνέργεια σε εμπορία ανθρώπου, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και Ανθρωποκτονία με δόλο.

Σε βάρος της μητέρας του θύματος εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για παράβαση Ανθρωποκτονία με δόλο.

Μεσημβρινές ώρες της χθες, οι κατηγορούμενες εντοπίστηκαν στην περιοχή της Κυψέλης και οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια Αττικής και σήμερα οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα Εκτελέσεως Ποινών, καθώς συνελήφθησαν, δυνάμει των ανωτέρω ενταλμάτων σύλληψης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα