Φωτιά στην Κεφαλονιά: Πέρασε η δύσκολη νύχτα – Σε ύφεση όλες οι φωτιές στη χώρα

Φωτιά στην Κεφαλονιά: Πέρασε η δύσκολη νύχτα – Σε ύφεση όλες οι φωτιές στη χώρα
Φωτιά (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Στην Κεφαλονιά ειδικά στο πύρινο μέτωπο που είχε ξεσπάσει στα Καμπιτσάτα έγινε εισήγηση για την προληπτική εκκένωση τριών οικισμών, που τελικά δεν χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί.

Σε ύφεση και οριοθετημένες είναι πλέον όλες οι φωτιές που απασχόλησαν χθες την Πυροσβεστική.

Στην Κεφαλονιά ειδικά στο πύρινο μέτωπο που είχε ξεσπάσει στα Καμπιτσάτα έγινε εισήγηση για την προληπτική εκκένωση τριών οικισμών, που τελικά δεν χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί, αφού κάθε φορά που πλησίαζαν οι φλόγες, οι άνεμοι άλλαζαν κατεύθυνση και έστρεφαν σε αντίθετη κατεύθυνση την φωτιά.

Το άλλο μέτωπο ήταν σε δύσβατο σημείο στα Αννινάτα σε κοντινή απόσταση, ενώ το βράδυ χρειάστηκε να μεταβούν από την Αττική στην Κεφαλονιά τεράστιες ενισχύσεις όπως και κλιμάκιο της Ασφάλειας Αττικής για την διερεύνηση των συνθηκών που ξέσπασαν όλες αυτές οι φωτιές στο νησί, αφού εκτιμάται ότι πρόκειται για σχέδιο εμπρηστών.

Αντίστοιχα σε ύφεση είναι και η φωτιά στην Πύλο και έτσι η Πυροσβεστική έχει την ευκαιρία να ανασυντάξει τις δυνάμεις της για την σημερινή ημέρα για την οποία επίσης υπάρχει πρόγνωση πολύ υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για σήμερα Σάββατο, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις Περιφέρειες Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων), Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας), Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας), Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα