Γιάννης Ιωαννίδης: Ο καφές με το “υπνωτικό” και η μεγάλη του αγάπη

Διαβάζεται σε 4'
Ο Γιάννης Ιωαννίδης
Ο Γιάννης Ιωαννίδης ACTION IMAGES/EUROKINISSI

Το ματς του Άρη που ξεσήκωσε θεωρίες συνωμοσίας, η δηλητηρίαση της ΤΣΣΚΑ και η αγαπημένη ομάδα του μεγάλου “ξανθού”.

Ήταν Φεβρουάριος του 2015 όταν ο Γιάννης Ιωαννίδης που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, έδινε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο Contra.gr, απαντώντας σε πολλούς “μύθους” που συνόδευαν τη σπουδαία μπασκετική του καριέρα.

Μεταξύ άλλων είχε μιλήσει για το ματς με την Τρέισερ Μιλάνου, που ήταν υπερδύναμη το 1986. Ο Άρης είχε κερδίσει στο πρώτο ματς με 31 πόντους διαφορά, 98-67, με τον Γκάλη να βάζει 44 πόντους (30 Οκτωβρίου 1986).

Στο δεύτερο ματς που έγινε στις 6 Νοεμβρίου, ο Ιωαννίδης τηρώντας τις… προλήψεις του, παρήγγειλε φαγητό από διαφορετικά εστιατόρια γιατί φοβόταν τη δηλητηρίαση, ενώ είχε την ομάδα σε άτυπο “lockdown” στο ξενοδοχείο. Στον αγώνα ο Άρης ήταν κυριολεκτικά υπνωτισμένος, και η Τρέισερ κατάφερε να καλύψει τη χαοτική διαφορά και να περάσει στους τέσσερις της Ευρώπης. Οι θεωρίες συνωμοσίας έδιναν και έπαιρναν. Το “κάτι μας έριξαν στον καφέ”, θα συνόδευε τον Ιωαννίδη για χρόνια. Πράγματι, η ομάδα είχε πιει καφέ μέσα στο ξενοδοχείο, εκτός από τον μοναδικό ξένο της, τον Ντέιβιντ Τζάκσον, που “πάλεψε” στο παιχνίδι.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 1986 ο Άρης σκόραρε κατά μέσο όρο 109 πόντους κατά παιχνίδι, επικρατώντας σε όλα τα ματς με 29 πόντους διαφορά κατά μέσο όρο. Είναι αυτονόητο πως εκείνη την αγωνιστική σεζόν κατέκτησε το “νταμπλ”, ενώ αποκλείστηκε από την Ευρώπη λόγω του “φιάσκου” που περιγράψαμε.

Όπως έλεγε ο Γιάννης Ιωαννίδης για τον θρυλικό αγώνα με την Τρέισερ, μιλώντας στο Contra.gr και στους Παντελή Βλαχόπουλο και Νίκο Γιαννόπουλο:

“Με την Τρέισερ πως χάσαμε; Γιατί κοιμόμασταν στο παιχνίδι; Στα καλά καθούμενα ήμασταν άλλη ομάδα; Εγώ το έψαξα. Δεν μπορώ να βάλω το χέρι μου στο Ευαγγέλιο. Εμείς κερδίσαμε 31 πόντους και μετά τους ξανακερδίσαμε 27 πόντους. Μετά πήγαμε στο Μιλάνο. Εγώ για να προφυλάξω τους παίκτες έβγαζα την ομάδα έξω για φαγητό. Όλοι ήπιαμε καφέ, πέρα από τον Τζάκσον. Εγώ στο ματς ήμουν σε κατάσταση οκνηρή. Ο Γκάλης έκανε air ball από τα 2-3 μέτρα. Ο μόνος που προσπαθούσε ήταν ο Τζάκσον”.

Επίσης, μιλώντας για ένα ακόμη “μυστήριο” που συνδέεται με το σύγχρονο ελληνικό μπάσκετ, έλεγε για την περίφημη δηλητηρίαση των παικτών της ΤΣΣΚΑ Μόσχας:

“Ότι και να γίνει σε μπουκάλια, είναι ευθύνη του φροντιστή. Έχει σχέση ο προπονητής με τα μπουκάλια; Αν ήταν σχεδιασμένο θα είχε μείνει κρυφό; Επειδή ο “πόνος” τους ήταν ο Ιωαννίδης έψαχναν να βρουν τρόπο να με κατηγορήσουν. Ήμουν τόσο χαζός να κάνω κάτι τέτοιο; Έχω πάει σε τόσα Φάιναλ Φορ, δεν χρειαζόμουν τέτοια πράγματα για να τους κερδίσω. Όταν πήγαν στο νοσοκομείο της Νίκαιας οι Ρώσοι ήταν ντοπαρισμένοι”.

Ακόμη, για το αισχρό σύνθημα για τη γυναίκα του, δήλωνε ανοιχτά:

“Πρόσφατα έπαιξαν Άρης-ΠΑΟΚ. Η ατμόσφαιρα ήταν εκπληκτική, αλλά με ενόχλησε που έβριζαν συνεχώς. Έλεγα στην ΕΡΤ, όταν ήμουν προπονητής, να μην φέρνουν το μικρόφωνο κοντά μου στον πάγκο, γιατί βρίζω και δεν ήθελα να με ακούν. Όσον αφορά το σύνθημα. Τι έφταιγε η γυναίκα μου να την βρίζουν; Αλλά σκεφτόμουν πόσο “πόνο” έχουν μαζί μου για να φτάσουν να μου βρίζουν την γυναίκα”.

Τέλος, σχετικά με ποια ομάδα δέθηκε περισσότερο, είχε πει:

“Αυτά είναι εσώψυχα. Έχω πολύ μεγάλη αδυναμία στα παιδιά και τότε δεν είχα ακόμα παιδί. Ήμουν στην Εθνική ομάδα. Δεν έχε σημασία αν έχεις παιδί. Είναι τι διδάσκεις. Ο ΠΑΟΚ μου έδινε 91 εκατομμύρια δραχμές για να πάω στην ομάδα για 40 ημέρες. Τους είπα δεν μπορώ να πάω. Γιατί αυτός που με έχει φωτογραφία στο δωμάτιό του, την έχει επειδή τον παρακινώ. Δεν μπορώ να πάω στον μεγάλο αντίπαλο. Αυτόν που πολεμάω τόσο καιρό και να λένε πως πήγα για τα λεφτά. Τελικά, πήγα στον Ολυμπιακό”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα