Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Με νεκρή έξω από ΑΤ, η ΕΛΑΣ μιλάει για panic button και τα “18 γραφεία”

Διαβάζεται σε 5'
Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους
Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Κενή περιεχομένου η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, με τα σοβαρά ερωτηματικά που προέκυψαν από τη δράση της Αστυνομίας το μοιραίο βράδυ να παραμένουν αναπάντητα.

Ανακοίνωση εν μέσω σοβαρών ερωτηματικών για τη γυναικοκτονία που σημειώθηκε έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων, το βράδυ της Δευτέρας (1/4), εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία.

Στην ανακοίνωση περιγράφονται οι συνθήκες της επίθεσης που δέχτηκε η 28χρονη, χωρίς όμως να δίνονται απαντήσεις σε καίρια ζητήματα που προκύπτουν από τον τρόπο που λειτούργησε η ΕΛ.ΑΣ,  το βράδυ της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, όταν η 28χρονη μετέβη μαζί με έναν φίλο της στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων, προκειμένου να καταγγείλει τον πρώην σύντροφό της, ζήτησε από τους αστυνομικούς να τη συνοδεύσει περιπολικό μέχρι το σπίτι της. Εκείνοι της απάντησαν πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό και της πρότειναν να καλέσει την Άμεση Δράση.

Για ποιον λόγο δεν ήταν δυνατό να τη συνοδεύσει κάποιος αστυνομικός του συγκεκριμένου ΑΤ μέχρι την οικία της δεν έγινε γνωστό.

Όπως επίσης δεν έγινε γνωστός ο τρόπος δράσης των αστυνομικών του ΑΤ την ώρα που λίγα μέτρα από το φυλάκιο η 28χρονη δέχτηκε τη μοιραία, για τη ζωή της, επίθεση.

Αντ’ αυτού στην επίμαχη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ επισημαίνεται ο επίσημος “οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας” και η λειτουργία του panic button, το οποίο έχει αποδειχθεί ανεπαρκές για την προστασία των θυμάτων έμφυλης βίας. Αρκεί να θυμηθούμε τη γυναικοκτονία της 43χρονης γυναίκας από τη Σαλαμίνα, η οποία αν και χρησιμοποίησε την υπηρεσία – καθώς και όλα τα διαθέσιμα από τις Αρχές μέσα – δολοφονήθηκε από τον 70χρονο σύντροφό της.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τη γυναικοκτονία

“Σχετικά με τον θανάσιμο τραυματισμό 28χρονης γυναίκας πλησίον του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, γνωστοποιούνται τα ακόλουθα:

Περί την 22:10 ώρα χθες (1 Απριλίου 2024) το θύμα μετέβη με οικείο της πρόσωπο στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου περιέγραψε περιστατικά τα οποία είχαν λάβει χώρα σε βάρος της κατά το παρελθόν από τον πρώην σύντροφό της και τα οποία είχε καταγγείλει στην Αστυνομία. Παράλληλα, περιέγραψε ότι την προηγούμενη και την ίδια μέρα διαπίστωσε ότι ο πρώην σύντροφός της κινούνταν έξω από την οικία της.

Κατά την παραμονή της στην Υπηρεσία δεν υπέβαλε έγκληση σε βάρος του, εκφράζοντας την επιθυμία να μεταφερθεί με περιπολικό στην οικία της.

Κατά την έξοδό της από το Αστυνομικό Τμήμα κάλεσε την Άμεση Δράση και σε κοντινή απόσταση, ενώ συνομιλούσε με τηλεφωνήτρια, παρουσία του οικείου της προσώπου, δέχθηκε αιφνίδια επίθεση από τον πρώην σύντροφό της, ο οποίος με χρήση μαχαιριού την τραυμάτισε θανάσιμα και στη συνέχεια αυτοτραυματίστηκε.

Ο δράστης συνελήφθη και νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ψυχιατρικό νοσοκομείο των Αθηνών.

Τονίζεται ότι από το 2020 έχει καταρτιστεί οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία έχουν εκπονηθεί σε συνεργασία με εισαγγελικές Αρχές. Τα πρωτόκολλα αυτά έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που χειρίζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και βρίσκονται υπό διαρκή επικαιροποίηση.

Τα πρωτόκολλα αποτελούν τη βάση διαρκούς εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού.

Μάλιστα, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων τα δύο στη Δυτική Αττική. Ήδη, δημιουργούνται άλλα 45, ώστε να υπάρχει ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας.

Επιπλέον, από το 2023 τα θύματα έχουν πρόσβαση και στην ειδική εφαρμογή άμεσης και έγκαιρης ειδοποίησης της Αστυνομίας με δυνατότητα γεωεντοπισμού (Panic Button).

Επισημαίνεται ότι, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν οι ενέργειες των αστυνομικών που επιλήφθηκαν στην υπόθεση.”

Το χρονικό της επίθεσης

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, η 28χρονη φέρεται να είχε αντιληφθεί τον πρώην σύντροφό της να κινείται έξω από το σπίτι της και καθώς υπήρχε κακοποιητικό παρελθόν, μια και τον είχε μηνύσει το 2020 για βιασμό και κακοποίηση, φοβήθηκε και πήγε το βράδυ της Δευτέρας (1/4) στο Αστυνομικό Τμήμα για να ζητήσει προστασία.

Όταν τα ανέφερε αυτά στην Αξιωματικό Υπηρεσίας, εκείνη της πρότεινε να κάνει μήνυση. Όμως από την πλευρά της, η 28χρονη δεν θέλησε να κάνει μήνυση, γιατί, όπως υποστήριξε, ούτε στο παρελθόν είχε οδηγήσει αυτό κάπου και στο τέλος την είχε πάρει πίσω.

Ζήτησε όμως να συνοδεύσει εκείνη και τον φίλο της ένα περιπολικό στο σπίτι ώστε να τους δει ο πρώην σύντροφός της να τρομάξει και να φύγει. Τότε η Αξιωματικός της πρότεινε να καλέσουν το “100”, γι’ αυτό και εκείνη είπε πως θα το καλέσει η ίδια.

Όντως, φεύγοντας από το Αστυνομικό Τμήμα η 28χρονη κάλεσε την Άμεση Δράση. Μάλιστα η κλήση έχει καταγραφεί. Η κοπέλα ακούγεται να αφηγείται το ιστορικό στην τηλεφωνήτρια, όταν ξαφνικά ακούγονται ουρλιαχτά και πέφτει η γραμμή. Ήταν μόλις δέχτηκε τη θανατηφόρα επίθεση από τον 39χρονο δράστη, που την παρακολουθούσε και είχε στήσει καρτέρι.

Ο φίλος που συνόδευε την 28χρονη ‘πάγωσε’ και δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ ο αστυνομικός που βρισκόταν εντός του φυλακίου, βγήκε μόλις αντιλήφθηκε την φασαρία, όμως επίσης δεν πρόλαβε να αντιδράσει και με την σειρά του ο δράστης αυτοτραυματίστηκε στον λαιμό.

Το θύμα κατέληξε στο σημείο ενώ ο δράστης μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Γεννηματά όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα