Η ΕΛ.ΑΣ. στην επιχειρησιακή δράση “SHIELD IV” για την αντιμετώπιση της διακίνησης ουσιών ντόπινγκ

Διαβάζεται σε 2'
Η ΕΛ.ΑΣ. στην επιχειρησιακή δράση “SHIELD IV” για την αντιμετώπιση της διακίνησης ουσιών ντόπινγκ
ΕΛ.ΑΣ

Στη δράση ηγήθηκαν, υπό τον συντονισμό της Europol, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, από κοινού με τις Γαλλικές, Ισπανικές και Ιταλικές Αρχές. Υλοποιήθηκε από Απρίλιο έως Οκτώβριο 2023, με την αξία των προϊόντων που κατασχέθηκαν να ξεπέρνα τα 64 εκατομμύρια ευρώ

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, υπό το συντονισμό της Europol, ηγήθηκε από κοινού με τις Γαλλικές Αρχές (French Gendarmerie/OCLAESP), τις Ισπανικές Αρχές (Guardia Civil) και τις Ιταλικές Αρχές (Italian Carabinieri Corps /NAS Carabinieri), σε επιχειρησιακή δράση με την ονομασία SHIELD IV, για την αντιμετώπιση της διακίνησης παραποιημένων φαρμάκων και ουσιών ντόπινγκ.

Η δράση υλοποιήθηκε το διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2023, με τη συμμετοχή αρχών επιβολής του νόμου από 30 χώρες σε τρεις ηπείρους, τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της INTERPOL, της EUROJUST, της FRONTEX, του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνίων (WCO), του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), καθώς και ιδιωτικών Φορέων.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνολικά κατηγορήθηκαν 1.284 άτομα, από τα οποία τα 296 συνελήφθησαν, ενώ η αξία των παράνομων φαρμακευτικών κλπ. προϊόντων που κατασχέθηκαν, ξεπερνά τα 64 εκατομμύρια ευρώ.

Στη χώρα μας, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας χειρίσθηκε 9 υποθέσεις. Μετά από πολύμηνες και διεξοδικές έρευνες, αντικείμενο των οποίων αποτέλεσαν 6 εγκληματικά δίκτυα με εθνική, αλλά και υπερεθνική δράση, συνελήφθησαν 20 άτομα, ενώ στις ποινικές δικογραφίες που σχηματίσθηκαν συμπεριλήφθηκαν επιπλέον 276.

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περισσότερα από 60.000 τεμάχια παράνομων φαρμακευτικών και ιατροτεχνολογικών σκευασμάτων, περισσότερα από 100.000 ευρώ, πιστόλι με γεμιστήρα και δύο αυτοκίνητα.

Τα συνολικά έσοδα από την εγκληματική δραστηριότητα των εμπλεκομένων ξεπέρασαν τα 8.500.000 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα