Η πρόγνωση του καιρού για τις μέρες του lockdown

Η πρόγνωση του καιρού για τις μέρες του lockdown
Σύννεφα στην Αθήνα Eurokinissi

Ο Θοδωρής Κολυδάς αναλύει τον καιρό την περίοδο του lockdown, ενώ μέσα από διαγράμματα μας παρουσιάζει πως θα κυλήσουν οι πρώτες ημέρες της ''κλεισούρας''.

Οι μακροπρόθεσμες και οι εποχικές προγνώσεις αποτελούν μία τεράστια πρόκληση για όλη τη μετεωρολογική κοινότητα και σίγουρα είναι ένα «κεκτημένο» της σημερινής εποχής και των επιστημόνων, αλλά απέχουμε πολύ από μία επιτυχή εκτίμηση των μετεωρολογικών συνθηκών σε εποχική και σε μηνιαία βάση καθώς τα ποσοστά επιτυχίας παραμένουν χαμηλά. Πριν δούμε όμως τι καιρό θα έχουμε άμεσα, ας ρίξουμε μια ματιά στις πρόσφατες εποχικές προγνώσεις από την ομάδα SEECOF του WMO.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

Με αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω, θα καταλάβετε γιατί καταλήξαμε να χρησιμοποιήσουμε δεδομένα καιρού μόνο για τις επόμενες 7 με 10 μέρες. Να δούμε ουσιαστικά πως θα κυλήσουν οι πρώτες ημέρες της κλεισούρας. Μετά τα μέσα του μήνα θα επανέλθουμε με ανανέωση των προγνώσεων μας.

Η γενική εικόνα είναι ότι ο καιρός θα κυλήσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Αυτόν περιγράφαμε με τρείς λέξεις αυτές θα ήταν «Ξεροβόρι και κρύο».

Ας δούμε κάποια βίντεο παρακάτω:

1. Οι περιοχές υετού έως τα μέσα Νοεμβρίου

Οι βροχές δεν θα είναι σημαντικές και θα εκδηλώνονται κυρίως στα ανατολικά και νότια, δηλαδή στις γνωστές περιοχές του βορείου ρεύματος.

2. Το πεδίο των ανέμων

Οι άνεμοι θα διατηρηθούν βοριάδες, οι οποίοι αν και θα εξασθενήσουν πρόσκαιρα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος θα παρουσιάσουν σημαντική ενίσχυση προς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και τις ημέρες που θα ακολουθήσουν.

3. Οι θερμοκρασίες και οι άνεμοι επιφανείας

Οι θερμοκρασίες όπως αναφέραμε θα βρίσκονται σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή κατά 2 με 4 βαθμούς.

4. Τα μετεωγράμματα σε ορισμένες πόλεις μας δίνουν μια ικανοποιητική εικόνα για την εξέλιξη του καιρού το επόμενο δεκαήμερο.

Α. Αθήνα

2. Θεσσαλονίκη

3. Λάρισα

ΟΙ ΕΠΟΧΙΚΕΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ

Στις 28 Οκτωβρίου είδαν το φως της δημοσιότητας οι προγνώσεις του SEECOF ομάδας του MediterraneanClimate Outlook Forum, του Διεθνούς Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO). Η ομάδα αυτή λαμβάνει υπόψη της τα αποτελέσματα από δυναμικά και στατιστικά μοντέλα καθώς και από γνωστές τηλεσυνδέσεις των συστημάτων πλανητικής κλίμακας που επηρεάζουν την Ευρώπη και τη Μεσόγειο και δημιουργεί εποχικές προγνώσεις για την περιοχή μας. Οι χάρτες δείχνουν την πιθανότητα πρόβλεψης για κατηγορίες ανωμαλιών της εποχικής μέσης θερμοκρασίας, και των βροχοπτώσεων σε σχέση με την περίοδο 1981-2010.

Σημειώνεται ότι το Mediterranean Climate Outlook Forum συγκεντρώνει στοιχεία και δεδομένα από τις Εθνικές Μετεωρολογικές και Υδρολογικές υπηρεσίες, τα κλιματικά κέντρα και τους χρήστες από τη Νότια Ευρώπη, τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η χειμερινή θερμοκρασία είναι πιθανό να βρίσκεται κοντά ή πάνω από την κανονική τιμή για όλη την περιοχή SEECOF (ζώνη 2 στο Σχήμα 1), ενώ θα είναι πάνω από την κανονική κατά μήκος των ακτών της Αδριατικής, του Ιονίου, του Αιγαίου και της Μεσογείου με ενδοχώρα (ζώνη 1 στο σχήμα 1). Από την άλλη πλευρά, στα ηπειρωτικά μέρη της περιοχής του Καυκάσου και στο εσωτερικό της Τουρκίας (ζώνη 3 στο σχήμα 1) δεν υπάρχει σήμα για τις θερμοκρασίες του χειμώνα. Στα νότια της Ελλάδας, κατά μήκος των ακτών του Ιονίου, στις νότιες ακτές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου (ζώνη 1 στο σχήμα 2), τα σύνολα της χειμερινής βροχόπτωσης είναι πιθανό να είναι χαμηλότερα ή σχεδόν κανονικά, ενώ στην περιοχή της SEECOF (ζώνη 2 στην Εικόνα 2) η αβεβαιότητα είναι υψηλή και οι πιθανότητες για συνθήκες κάτω, κοντά ή πάνω από τον μέσο όρο είναι περίπου ίσες.

Στον χάρτη που ακολουθεί σας παρουσιάζουμε συνοπτικά τα αποτελέσματα , όπου στον πρώτο χάρτη βρίσκονται οι αποκλίσεις από την μέση κλιματική τιμή, με υψηλότερες τιμές κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και κανονικές στα υπόλοιπα. Στον δεύτερο χάρτη παρουσιάζονται τα ύψη βροχής που με βάση τα προγνωστικά δείχνουν να είναι έως και 50% κάτω από τα κανονικά. Μην ξεχνάτε όμως τις μεγάλες αβεβαιότητες που αναφέραμε προηγουμένως.

Με βάση τα ανωτέρω, χωρίς να αμφισβητήσει κανείς την επιστημονική αξία της εργασίας και των συμπερασμάτων της, παρατηρεί ότι για τον μέσο πολίτη είναι πρακτικά μάλλον «αδιάφορη», εφόσον παρουσιάζει τόσο μεγάλες αβεβαιότητες και τα συμπεράσματα δεν οδηγούν στην λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων εν όψει του επερχόμενου χειμώνα. Παραμένει λοιπόν προς μελέτη η εργασία στα «συρτάρια» της επιστήμης και εμείς ας κατεβάσουμε τον χρονικό ορίζοντα και να δούμε τις μας λένε οι επιχειρησιακές προγνώσεις για τις επόμενες μέρες.

ΟΙ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ

Έχουμε πάρα πολλές αναφέρει ότι «ασφαλείς» προγνώσεις μπορούμε να έχουμε για τις πρώτες 6 με 7 ημέρες και αυτό επιβεβαιώνεται πολύ καλά στο παρακάτω μετεώγραμμα της Αθήνας που μας παρουσιάζει την πορεία της θερμοκρασίας για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Μέχρι και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος τα διαφορετικά τρεξίματα σχετικά συγκλίνουν ενώ προς το τέλος οι αποκλίσεις μεγαλώνουν.

Σε γενικές γραμμές παρατηρούμε ότι η θερμοκρασία εμφανίζει πτωτικές τάσεις, όπως άλλωστε είναι φυσιολογικό στα μέσα του μήνα, με τιμές στην στάθμη των 850 hPa κοντά στο μηδέν, δηλαδή σε τιμές κοντά στους 13 βαθμούς Κελσίου στην επιφάνεια. Ναι, θερμοκρασίες πιο κάτω από τις κανονικές, όταν ως κανονικές θερμοκρασίες έχουμε τους 18 και 16 βαθμούς Κελσίου σε ότι αφορά στις μέσες μέγιστες τιμές του 20ου και 3ου δεκαημέρου του Νοεμβρίου. Λογικές αποκλίσεις, απλά τόσο καιρό βρισκόμαστε σε υψηλότερες τιμές και τώρα λίγο μας κακοφαίνεται.

Από πλευράς βροχών δεν προβλέπονται σημαντικά ύψη υετού που θα είναι χαμηλότερα από τα κανονικά σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Οι θερμοκρασίες που παρουσιάζονται παρακάτω θα είναι χαμηλές στην περιοχή μας.

Σε αυτή την τάση του καιρού έχουμε συμφωνία του αρχικού μοντέλου GFS στο μετεώγραμμα με τα δεδομένα του ECMWF όπου γενικότερα και εδώ διαφαίνεται επικράτηση θερμοκρασιών κάτω από την κλιματική τιμή σε όλη τη Βαλκανική και την Ανατολική Ευρώπη. Το αίτιο για την επικράτηση των χαμηλών θερμοκρασιών οφείλεται στην παρουσία του Αντικυκλώνα που επιτρέπει την κατάβαση ψυχρότερων αερίων μαζών στα νότια.

Η ίδια κατάσταση συνεχίζεται και στη στην μεθεπόμενη εβδομάδα με θερμοκρασίες γύρω στους 2 βαθμούς κάτω από την μέση κλιματική τιμή. Αντίθετα στα δυτικά και τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης παρουσιάζονται υψηλότερες τιμές.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα