ΙΕΚ ΑΛΦΑ: Απολύθηκε εργαζόμενος με σοβαρό πρόβλημα υγείας – Τι καταγγέλλει

Διαβάζεται σε 5'
ΙΕΚ ΑΛΦΑ: Απολύθηκε εργαζόμενος με σοβαρό πρόβλημα υγείας – Τι καταγγέλλει
I stock

Στέλεχος των ΙΕΚ ΑΛΦΑ καταγγέλλει ότι απολύθηκε ενώ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Το θέμα του έφτασε μέχρι τη Βουλή.

Μία εργασιακή πραγματικότητα που αγγίζει τα όρια της δυστοπίας περιγράφει σε καταγγελία του (η οποία θα “μεταφραστεί” σε αγωγή) απολυμένος εργαζόμενος των ΙΕΚ AΛΦΑ.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το εν λόγω στέλεχος (με πλούσια εργασιακή εμπειρία σε μεγάλους οργανισμούς τα προηγούμενα χρόνια), απολύθηκε χωρίς αιτιολογία (και χωρίς η απόλυσή του να καταγραφεί επισήμως) δύο φορές και ενώ πριν την δεύτερη είχε ενημερώσει τους αρμοδίους ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας αλλά και σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα.

Το στέλεχος, (τα πλήρη στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση του NEWS 24/7 προσελήφθη για πρώτη φορά από το ΙΕΚ το 2021 για το τμήμα απαιτήσεων του οργανισμού. Όπως ο ίδιος αναφέρει, τους πρώτους εννιά μήνες η δουλειά εγκωμιάστηκε από τους ανωτέρους του και του ζητήθηκε μάλιστα να καταθέσει προτάσεις για να βελτιωθεί η λειτουργία του τμήματός του.

Όμως, πάντα σύμφωνα με την καταγγελία, τότε άρχισε μία μορφή εργασιακού μπούλινγκ από τη γενική διευθύντρια του οργανισμού. Αν και στις 15 Ιουλίου ο ίδιος λαμβάνει ένα e-mail με εγκωμιαστικά σχόλια για τη δουλειά του, στις 3 Αυγούστου τού γνωστοποιείται η απόλυσή του.

Όμως η απόλυση αυτή δεν δηλώθηκε, όπως έγινε γνωστό εκ των υστέρων, παρά μόνο στο τέλος του Νοέμβριου. Μέχρι τότε ο καταγγέλλων φαινόταν κανονικά ως εργαζόμενος χωρίς όμως να πληρώνεται και χωρίς φυσικά να έχει το δικαίωμα να εισπράττει το επίδομα ανεργίας.

Προς το τέλος του 2022 η γενική διευθύντρια επαναπροσεγγίζει τον καταγγέλλοντα και του ζητά να επιστρέψει. Πράγματι, αυτό γίνεται με πρόσληψη από την πρώτη ημέρα του 2023. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους ο εργαζόμενος υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις οι οποίες “αποκαλύπτουν” σοβαρό πρόβλημα υγείας που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Λίγους μήνες αργότερα, στενό συγγενικό πρόσωπο του καταγγέλλοντα πεθαίνει ξαφνικά και ο ίδιος αναλαμβάνει τις οικονομικές υποχρεώσεις των παιδιών της εκλιπούσας.

Συνεχίζει, παρ’ όλα αυτά, να εργάζεται, όπως λέει, με συνέπεια και ευσυνειδησία. Τον Ιανουάριο του 2024 αρχίζουν πάλι τα παράπονα για την αποτελεσματικότητά του και στις 30 Ιανουαρίου τού γνωστοποείται, προφορικά, απόλυση.

Στο άκουσμα της είδησης αντέδρασαν συνάδελφοί του στο ΙΕΚ με αποτέλεσμα η απόλυση να μην ισχύσει και  ο εργαζόμενος να συνεχίσει, σιωπηρά, στη θέση του. Τότε όμως του δίνεται ένας τεράστιος όγκος δουλειάς,  2, 5 χιλιάδων σπουδαστών και του μεταφέρεται πολύ μεγάλη πίεση.

Ο εργαζόμενος, τελικά, απολύεται και πάλι στις 26 Μαρτίου του 2024. Η διαδικασία ήταν εκ νέου προβληματική (έλειπαν πάλι ένσημα) γεγονός που ανάγκασε τον εργαζόμενο να προχωρήσει σε καταγγελία στο ΕΦΚΑ.

Παράλληλα, μέσω του δικηγόρου του, θα καταθέσει άμεσα αγωγή για εργασιακό εκφοβισμό, ηθική παρενόχληση στο χώρο εργασίας με σκοπό να υποκύψει στα προστάγματα της εργοδοσίας και παράνομη απόλυση.

Eρώτηση από τη Νέα Αριστερά

Το ζήτημα της απόλυσης του εργαζόμενου έφτασε μέχρι τη Βουλή.

Στις 8 Απριλίου οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς Σία Αναγνωστοπούλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Πέτη Πέρκα, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη και Θεανώ Φωτίου κατέθεσαν σχετική ερώτηση στην Υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Σ’ αυτήν αναφέρονται τα εξής: Στην αγορά εργασίας για την οποία η κυβέρνηση επαίρεται ότι αποτελεί απόδειξη της θεαματικής δήθεν βελτίωσης του οικονομικού κλίματος και της οικονομικής πραγματικότητας, επικρατούν αδικαιολόγητες απολύσεις χωρίς ίχνος επαγγελματισμού.

Συγκεκριμένα, απολύθηκε πρόσφατα υπάλληλος του ΙΕΚ ΑΛΦΑ με υψηλό επαγγελματισμό, σύμφωνα μάλιστα με τη διοίκηση της επιχείρησης. Ο εργαζόμενος καταγγέλλει ότι έφερε εις πέρας τεράστιο όγκο δουλειάς, γεγονός που αναγνωρίστηκε από τους προϊσταμένους του, αλλά παρόλα αυτά μετά από μεθοδεύσεις του ατόμου που ηγείται της γενικής διεύθυνσης, απολύεται αρχικά στις 7/11/2022. Η επιχείρηση τον επαναπροσλαμβάνει τέλη Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, καθώς έρχονται στην επιφάνεια προβλήματα στο οικονομικό τμήμα, στο οποίο και εργαζόταν ο απολυμένος υπάλληλος. Και ενώ το περασμένο καλοκαίρι ο εργαζόμενος διαγνώστηκε με αδενοκαρκίνωμα και κλήθηκε να στηρίξει υλικά και συναισθηματικά άτομα του οικείου περιβάλλοντος του κατόπιν απώλειας συγγενικού του προσώπου, άρχισε σταδιακά ένας εργασιακός εκφοβισμός απέναντί του που κατέληξε με μια δεύτερη απόλυση στα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Ο απολυμένος καταγγέλλει τις αθέμιτες παρεμβάσεις και μάλιστα εκτός ιεραρχίας από την πλευρά της γενικής διευθύντριας. Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι η απουσία του βάσιμου λόγου απόλυσης οδηγεί σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες αναφορικά με τις απολύσεις, την στιγμή που η χώρα μας παρουσιάζει απογοητευτικά αποτελέσματα αναφορικά με την προστασία της μισθωτής εργασίας, καθώς θεμελιώδεις προβλέψεις του συλλογικού εργατικού δικαίου έχουν καταργηθεί, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασιακής διαδικασίας και την καλλιέργεια εκφοβισμού στους χώρους εργασίας.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης:

● Σκοπεύει το Υπουργείο να επαναφέρει προστατευτικές της μισθωτής εργασίας ρυθμίσεις, όπως ο βάσιμος λόγος απόλυσης σε μια συγκυρία ιδιαίτερα αρνητική για το ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων, καθώς τον περασμένο Νοέμβριο καταγράφηκαν 82.463 απολύσεις – αποχωρήσεις εργαζομένων περισσότερες από τις προσλήψεις;
● Ποιοι έλεγχοι θα γίνουν στην περίπτωση της απόλυσης στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ, ώστε να διαπιστωθεί η εν λόγω καταγγελία του απολυμένου;

Όλα τα παραπάνω, το NEWS 24/7 τα έθεσε στα υπόψιν υψηλόβαθμου στελέχους του ΙΕΚ ΑΛΦΑ με το οποίο ο καταγγέλλων είχε άμεση εργασιακή σχέση. Η απάντηση που πήραμε ήταν αόριστη και έκανε λόγω για μη γνώση της συγκεκριμένης περίπτωσης.

Όταν επισημάναμε ότι το θέμα έχει φτάσει ήδη στη Βουλή, δεν πήραμε καμία άλλη απάντηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα