Υπάρχει τρόπος να επιβιώσεις στα χριστουγεννιάτικα οικογενειακά τραπέζια;

Διαβάζεται σε 4'
Οδηγός επιβίωσης για οικογενειακά τραπέζια Χριστουγέννων.
Οδηγός επιβίωσης για οικογενειακά τραπέζια Χριστουγέννων. Istock

Ένας μίνι οδηγός επιβίωσης για τα οικογενειακά τραπέζια που θα χρειαστεί να παρευρεθείς στις γιορτές.

Η εορταστική περίοδος είναι εδώ: θεωρείται η πιο όμορφη εποχή του χρόνου με τις βόλτες στις χριστουγεννιάτικες αγορές για δώρα για τους αγαπημένους, τα θεματικά πάρτι και μαζώξεις σε σπίτια και φυσικά, τα οικογενειακά τραπέζια να έχουν την τιμητική τους. Μπορεί τα οικογενειακά τραπέζια να μην είναι η καλύτερη εμπειρία για όλους και να “ξυπνούν” τον χειρότερό τους εφιάλτη.

Εκτός από τα τραπέζια με την οικογένειά σου, που ίσως πλέον και να έχεις μάθει να διαχειρίζεσαι τις έκρυθμες καταστάσεις, μπορεί να χρειαστεί να παρευρεθείς σε οικογενειακά τραπέζια φίλων ή του συντρόφου σου, που είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Μπορεί να βρεθείς σε άβολες καταστάσεις, που καλό είναι να ξέρεις εκ των προτέρων πως να τις διαχειριστείς. Το The Conversation, που συγκεντρώνει επιστημονικά άρθρα και έρευνες, δίνει μερικές συμβουλές για το πώς μπορείς να συμπεριφέρεσαι όταν είσαι καλεσμένος στο τραπέζι Χριστουγέννων κάποιας άλλης οικογένειας και να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο “οι δύσκολες καταστάσεις”.

Μην προσπαθήσεις να ψυχολογήσεις την οικογένεια

Είναι σύνηθες όταν μας υποδέχεται μια οικογένεια και μπαίνουμε για λίγο στον προσωπικό της χώρο, να προσπαθούμε να ψυχολογήσουμε ποιες είναι οι πεποιθήσεις τους, οι πολιτικές τους τοποθετήσεις και οι αξίες της. Αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν είναι ανάγκη να μπεις στη διαδικασία να επεξεργαστείς και να αναλύσεις το ιστορικό τους. Προσπάθησε να αντισταθείς στην παρόρμηση να τους ψυχολογήσεις και να υποθέσεις πως τυχόν μπορεί να σκέφτονται. Προσπάθησε να αντιμετωπίσεις τους ανθρώπους με βάση τι λένε και τι κάνουν, όχι με αυτά που υποθέτεις για αυτούς. Ίσως τυχόν προειδοποιήσεις για με πιο ιδιόρρυθμες περιπτώσεις ανθρώπων που θα βρίσκονται στο τραπέζι, από το άτομο που σε έχει καλέσει, να σε βοηθήσουν να περάσεις πιο εύκολα την πίστα.

Πρόσεχε την αλληλεπίδραση με τα παιδιά της οικογένειας και τα κατοικίδια τους

Κάθε οικογένεια έχει τις δικιές της συνήθειες και τις δικές της νόρμες. Οι νόρμες γίνονται μέρος της οικογενειακής ταυτότητας, ωστόσο το πρόβλημα με τις νόρμες είναι πως θεωρούνται φυσιολογικές για τους ανθρώπους που τις τηρούν, γιατί έχουν μάθει έτσι. Το να απορριφθούν συμπεριφορές που δεν έχει συνηθίσει ο ένας από τον άλλον, μπορεί να σας φέρει σε σύγκρουση. Για αυτό καλό είναι να έχετε κάποιες εξηγήσεις που δεν επιφέρουν κριτική. Για παράδειγμα: «ο σκύλος σας είναι υπέροχος, αλλά θα σας παρακαλούσα να μην τον αφήνετε να πηδάει πάνω μου, γιατί φοράω το αγαπημένο μου πουλόβερ». Ο σαρκασμός και το χιούμορ μπορεί να βοηθήσει, για παράδειγμα «μπορεί να σας φανεί περίεργο αλλά πρέπει να αφήσω το κοριτσάκι μου να κάνει κύκλους γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας, αλλιώς θα δυσκολευτεί να καθίσει ακίνητη στο δείπνο».

Συμβιβάσου με το ότι μπορεί να κάνεις γκάφες

Το να μένεις στην γωνία σου παρακολουθώντας τους άλλους να περνάνε καλά και να μην συμμετέχεις στη συζήτηση για να αποφύγεις να πεις κάτι ντροπιαστικό κατά λάθος, δεν είναι πρακτική λύση. Μπορεί να τύχει να αναφέρεις κάτι σοβαρό – όπως αν ρωτήσεις πού είναι ο θείος Νίκος (που πέθανε πέρυσι) – το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι απλώς να ζητήσεις συγγνώμη και να αφήσεις τη συζήτηση να προχωρήσει. Αν πεις κάτι λιγότερο σημαντικό που «σκανδαλίσει» λίγο την ατμόσφαιρα, απλά κάνε πλάκα με αυτό. Οι περισσότεροι θα γελάσουν μαζί σας και θα το ξεχάσουν (αλλά να είσαι προετοιμασμένος ότι μπορεί να σας πειράξουν γι’ αυτό αργότερα, υπάρχουν και αυτές οι οικογένειες).

Και με την κριτική;

Μπορεί κάποιος να ασκεί συνεχώς κριτική σε μικρά πράγματα, όπως για τα ρούχα σου ή για το πόσο τρως. Ίσως να σου κάνει κάποιες ανακριτικές και πιο αδιάκριτες ερωτήσεις. Βέβαια, όταν δεν σε γνωρίζει κάποιος, σπάνια θα σου ασκήσει ευθεία κριτική, πράγμα που σαφώς είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις. Ωστόσο, πάντα μπορείς να αλλάξεις την κατεύθυνση μιας συζήτησης. Μπορείς να απαντάς με έναν τρόπο που θα δείχνει ότι δεν αγνοείς αυτό που μόλις ειπώθηκε, ακόμα και αν είναι προσβλητικό, αλλά θα συνεχίζει αλλού την κουβέντα.

Μερικές φορές οι άνθρωποι είναι δύσκολοι και δύστροποι (είτε πρόκειται για μέλη της οικογένειας του συντρόφου σου είτε για δικά σας), αλλά όλοι έχουν τα κουμπιά τους και με την κατάλληλη χριστουγεννιάτική διάθεση δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Εξάλλου, γιορτές είναι, θα περάσουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα