Κακοκαιρία Emil: Πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι, “φούσκωσε” ο Πηνειός

Διαβάζεται σε 6'
Κακοκαιρία Emil
Κακοκαιρία Emil INTIME

Πολλά προβλήματα προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα, ενώ η κακοκαιρία Emil συνεχίζει να επελαύνει.

Αισθητή έχει κάνει την παρουσία της στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας η κακοκαιρία Emil, με τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που έπληξαν πολλές περιοχές να αφήνουν πίσω τους μεγάλα προβλήματα, ενώ τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Εκτός από την Αττική, όπου μία ώρα καταιγίδας ήταν αρκετή για να πλημμυρίσει η Παραλιακή και οι δρόμοι να μετατραπούν σε “ποτάμια”, αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάστηκαν σε πολλές περιοχές της επικράτειας.

Συγκεκριμένα, από την ισχυρή νεροποντή πλημμύρισε η Παραλία Κατερίνης και οι δρόμοι Ρήγα Φερραίου, λεωφόρος Στρατού και Βασιλέως Παύλου να παραμένουν απροσπέλαστοι.

Κάτοικοι και επιχειρηματίες του οικισμού παρακολουθούν με αγωνία το καιρικό φαινόμενο ελπίζοντας να μην υπάρξει επιδείνωση. Η Τροχαία έχει απαγορεύσει την κίνηση των οχημάτων στους δρόμους που έχουν πλημμυρίσει.

Στην Ημαθία σε δύο αγροτικούς δρόμους έχει κλείσει η ιρλανδική διάβαση και από τις 9 το πρωί είναι απροσπέλαστοι.

Η ιρλανδική διάβαση στον αγροτικό δρόμο Βέροιας – Λαζοχώρι και η διάβαση Μακροχώρι – Ταγαροχώρι καθώς έχει ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του Τριπόταμου.

Η έντονη βροχή στο Ναύπλιο που κατά διαστήματα ήταν καταρρακτώδης, προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα σε πολλά τμήματα δρόμων της πόλης και πολλά υπόγεια σπιτιών πλημμύρισαν.

Πλημμύρες στο Ναύπλιο
Πλημμύρες στο Ναύπλιο EUROKINISSI

Η κακοκαιρία Emil από νωρίς τα ξημερώματα της Παρασκευής (01/03) πλήττει την Αργολίδα, με δυνατές κατά διαστήματα βροχές, θυελλώδεις νοτιάδες και κεραυνούς. Λίγο πριν το μεσημέρι η πόλη του Ναυπλίου δέχθηκε μεγάλο όγκο βροχής με αποτέλεσμα πρόσκαιρα να πλημμυρίσουν δρόμοι και να γίνουν αδιάβατοι από πεζούς, ενώ και τα αυτοκίνητα σε πολλά σημεία να κινούνται με δυσκολία.

Πλημμύρες στο Ναύπλιο
Πλημμύρες στο Ναύπλιο EUROKINISSI
Πλημμύρες στο Ναύπλιο
Πλημμύρες στο Ναύπλιο EUROKINISSI
Πλημμύρες στο Ναύπλιο
Πλημμύρες στο Ναύπλιο EUROKINISSI

Αντλήσεις υδάτων έκανε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ναυπλίου. Από τη βροχή και τον αέρα έπεσαν δένδρα και έγιναν κατολισθήσεις στην περιοχή Καραθώνα Ναυπλίου.

Τρίκαλα: Φούσκωσε επικίνδυνα ο Πηνειός λόγω κακοκαιρίας

Συναγερμός σήμανε και στις τοπικές αρχές των Τρικάλων, καθώς λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων ο Πηνειός ποταμός φούσκωσε επικίνδυνα, ξυπνώντας μνήμες από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Ο Πηνειός ποταμός φούσκωσε  από την περιοχή της Καλαμπάκας, όπου έχουν καταγραφεί καταστροφές και προβλήματα στην κυκλοφορία λόγω καθίζησης στο οδόστρωμα έξω από τη Γλυκομηλιά Τρικάλων, ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΡΤ η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρέθηκε σε ετοιμότητα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τη μεγαλύτερη επιβάρυνση σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία δέχθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, όπου και υπήρξε παρέμβαση για την ενίσχυση αναχωμάτων στις περιπτώσεις που κρίθηκε αναγκαίο.

Σύμφωνα με τον Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Ηλία Λεοντάρη η κατάσταση σ’ ολόκληρη τη Θεσσαλία είναι ελεγχόμενη και παρακολουθούνται όλα τα σημεία αυξημένου κινδύνου, σε σχέση με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Σταματούν τα δρομολόγια του Οδοντωτού

Η κακοκαιρία Emil έβαλε νέο στοπ στη λειτουργία του Οδοντωτού και το δρομολόγιο Διακοπτό – Καλάβρυτα.

Όπως αναφέρει το pelop.gr, οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την ασφαλή διεξαγωγή των δρομολογίων και η Hellenic Train ανακοίνωσε ότι τα δρομολόγια διακόπηκαν ύστερα από εντολή του διαχειριστή υποδομής (Ο.Σ.Ε.) μέχρι νεωτέρας, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων.

Μόλις στις αρχές της εβδομάδας τα δρομολόγια είχαν διακοπεί και πάλι, μετά από ακινητοποίηση του τρένου λόγω φερτών υλικών που είχαν πέσει στη γραμμή, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό περίπου 90 επιβατών για τρεις ώρες.

Αρχικά οι επιβάτες είχαν μεταφερθεί στον σταθμό Νιάματα προκειμένου να τους παραλάβουν λεωφορεία, κάτι το οποίο δεν κατέστη εφικτό, αφού δεν ήταν δυνατή η προσέγγιση στο σημείο ούτε με οδικά μέσα. Τελικώς καθαρίστηκε η γραμμή και η αμαξοστοιχία 1330 επέστρεψε με ασφάλεια στο Διακοπτό.

Την κατάργηση των δρομολογίων Αθήνα – Χαλκίδα και Χαλκίδα – Αθήνα, στο τμήμα Οινόη – Χαλκίδα ανακοίνωσε η Hellenic Train, λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης. Τα δρομολόγια θα υποκατασταθούν με λεωφορεία.

Μεγάλα προβλήματα σε περιοχές του Δήμου Μετεώρων

Μεγάλα είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις εξαιρετικά επικίνδυνες καιρικές συνθήκες που επικρατούν από το βράδυ της Πέμπτης (29/02) σε περιοχές του Δήμου Μετεώρων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, στο χωριό Γλυκομηλιά έχει κοπεί ο δρόμος που οδηγεί στο νεκροταφείο του χωριού λόγω της έντονης βροχόπτωσης.

Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν στον δρόμο προς το Παλαιοχώρι αλλά και στην περιοχή Αρέτος μετά τη γέφυρα Αμπελίων. Πρόβλημα προσβασιμότητας υπάρχει και στα Αμπέλια καθώς το ρέμα που περνά τον οικισμό έχει κατεβάσει μεγάλο όγκο νερού.

Στην είσοδο του Κλεινοβού υπάρχει πλημμυρικό φαινόμενο στον δρόμο που οδηγεί στον οικισμό λόγω των φερτών υλικών και έχουν φρακάρει τα τεχνικά του δρόμου. Ακόμη, υπάρχει μια κατάπτωση στον δρόμο προς Αμάραντο. Στο Αμπελοχώρι και στην Καστανιά έχουν κατέβει πολλά φερτά υλικά και υπάρχουν βουλωμένα τεχνικά που δυσχεραίνουν τη σωστή απορροή των υδάτων εντός των οικισμών.

Επιπλέον, στον δρόμο πριν την Καλομοίρα υπάρχει καθίζηση στο οδόστρωμα και στον δρόμο από Καλομοίρα προς Ματονέρι υπάρχει κατολίσθηση.

Στη Μεγάλη Κερασιά, ρέμα έκοψε τον δρόμο λόγω μεγάλου όγκου νερού, ενώ πρόβλημα δημιουργήθηκε στον δρόμο από Διάβα προς Κρύα Βρύση καθώς υπήρξε μικρή κατάπτωση.

Στο νέο σχέδιο πόλεως στην Καλαμπάκα δημιουργήθηκαν προβλήματα λόγω της έντονης βροχόπτωσης, ωστόσο μηχάνημα του Δήμου επιχειρεί από το πρωί και προχωρά στην αποκατάσταση των ζημιών.

Σύσσωμος ο μηχανισμός του Δήμου Μετεώρων βρίσκεται σε ετοιμότητα και επιχειρεί όπου υπάρχει ανάγκη προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσβαση στους οικισμούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Μετεώρων κ. Λευτέρης Αβραμόπουλος τονίζει: “Όλος ο μηχανισμός του Δήμου Μετεώρων βρίσκεται σε επιφυλακή και μηχανήματα μας επιχειρούν σε πολλά σημεία που υπάρχουν ζημιές. Οι καταστροφές είναι πολλές σε σημεία του οδικού δικτύου του ορεινού όγκου και οικισμοί μας έχουν πρόβλημα προσβασιμότητας. Παράλληλα, σε οικισμούς όπως η Καστανιά και το Αμπελοχώρι έχουν δημιουργηθεί πλημμυρικά φαινόμενα εντός οικισμών από φέρτα υλικά. Συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για να δώσουμε λύσεις στα πολλά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών“.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα