Καλάθι νοικοκυριού: Ανακοινώσεις για τις τιμές – “Μάχη” για την τιμή του μπακαλιάρου με όχημα τη Βαρβάκειο

Καλάθι νοικοκυριού: Ανακοινώσεις για τις τιμές – “Μάχη” για την τιμή του μπακαλιάρου με όχημα τη Βαρβάκειο
Ψαραγορά στη Βαρβάκειο Aris Oikonomou / SOOC

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, παραδέχτηκε ότι υπάρχει έλλειψη στον μπακαλιάρο και ότι αυτό έχει οδηγήσει τις τιμές λίγο παραπάνω από πέρσι.

Ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα, Τετάρτη (22/3), από τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Νίκο Παπαθανάση και το Γενικό Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλο για την πορεία του “Καλαθιού του Νοικοκυριού”.

Επίσης θα παρουσιάσουντο Πασχαλινό “Καλάθι των Νονών” και τον εμπλουτισμό του “Καλαθιού του Νοικοκυριού” με τρόφιμα που παραδοσιακά καταναλώνονται κατά την περίοδο του Πάσχα.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου παρουσιάζεται επίσης, μελέτη που εκπόνησαν το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Philips της Κύπρου με θέμα: «Ανάλυση Συμπεριφοράς των Τιμών των Προϊόντων του Καλαθιού του Νοικοκυριού και Σύγκριση αυτών με τα Στοιχεία Τιμών της ΕΛΣΤΑΤ της Περιόδου Ιανουάριος 2022 – Ιανουάριος 2023». Την έρευνα θα παρουσιάσουν ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ, κ. Νικόλαος Ηρειώτης και ο πρόεδρος του Philips University, κ. Φίλιππος Κωνσταντίνου.

Στο μεταξύ, με βάση χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης αναφέρεται ότι θα είναι μειωμένη τιμή σε συγκεκριμένη ποιότητα μπακαλιάρου. Αυτό προέκυψε μετά από συμφωνία για συγκράτηση της τιμής του μπακαλιάρου στη Βαρβάκειο σε επίπεδα χαμηλότερα από πέρυσι, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βαρβακείου – Κεντρικής Ιχθυαγοράς Αθηνών, κ. Βασίλη Σίμο παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλου.

Πάντως, ο Άδωνις Γεωργιάδης, παραδέχτηκε ότι υπάρχει έλλειψη στον μπακαλιάρο και ότι αυτό έχει οδηγήσει τις τιμές λίγο παραπάνω από πέρσι.

Από την πλευρά του πρόεδρος της Βαρβακείου – Κεντρικής Ιχθυαγοράς Αθηνών, Βασίλης Σίμος ανέφερε ότι τα μπακαλιαράκια, ποιότητας cod, ξεκινούν από €7,98 το κιλό, οι μεσαίοι μπακαλιάροι ανεβαίνουν στα €13,98 το κιλό και οι μεγάλοι φθάνουν τα €15,98 το κιλό.

Η συμφωνία που αναφέρει σε ανακοινώσεις του ο υπουργός αφορά τον μπακαλιάρο pollock και είναι στα €4,98 ανά κιλό.

“Βρισκόμαστε γύρω στα €0,50 έως €0,80 κάτω από πέρσι και είμαστε και γύρω στα €0,80 έως €1,00 κάτω από την καλύτερη προφορά, μετά από έρευνα αγοράς στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ», τόνισε σχετικά ο κ. Γεωργιάδης. “Αν πρόκειται για παστό μπακαλιάρο, η τιμή ανεβαίνει και μπορεί να φτάσει και τα €20 Πώς τα logistics μπορούν να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα της αλυσίδας τροφίμων ενδεχομένως, είναι θέμα ποιότητας και ποικιλίας που μπορεί να βρει κάποιος”, συμπλήρωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Επίσης ο Πρόεδρος της Βαρβακείου- Κεντρικής Ιχθυαγοράς Αθηνών, κ. Σίμος εξήγησε ότι “Η Βαρβάκειος αγορά είναι και πάλι οικονομική, περιμένουμε τον κόσμο να επιλέξει, έχουμε και άλλα πράγματα και άλλα ψάρια που φιγουράρουν αυτές τις μέρες. Έχουμε και τον ντόπιο ελληνικό μπακαλιάρο αλλά λόγω προμήθειας και λόγω ποσότητας δεν τον βάλαμε στο καλάθι διότι δεν θέλουμε να έχουμε κάποια ποσότητα τις πρώτες ημέρες και τις τελευταίες ημέρες να μην υπάρχει στην αγορά. Θα υπάρχει κι εκεί, αλλά ευελπιστούμε να βάλουμε κάτι που θα είναι σίγουρο για τον καταναλωτή».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο μπακαλιάρος φέτος φαίνεται ότι έχει μία έλλειψη και αυτό έχει οδηγήσει τις τιμές λίγο παραπάνω από πέρσι. “Το γεγονός ότι καταφέραμε με τη Βαρβάκειο να κάνουμε προσφορά μπακαλιάρου σε χαμηλότερη τιμή από πέρσι είναι μεγάλη επιτυχία και θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω την ιχθυαγορά γι’ αυτό. Πιστεύω ότι όπως λειτούργησε η ιχθυαγορά ως δείκτης τιμών για όλους τους υπόλοιπους, το ίδιο θα γίνει και τώρα”, σημείωσε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα