Κανείς δεν ξέρει πότε θα ανοίξει το ΟΑΚΑ

Διαβάζεται σε 6'
Το στάδιο του ΟΑΚΑ
Το στάδιο του ΟΑΚΑ EUROKINISSI

Αβέβαιο παραμένει το πότε θα λειτουργήσει εκ νέου το ΟΑΚΑ, καθώς δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του σταδίου, όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Βρούτσης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για τα στέγαστρα Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, λόγω στατικής ανεπάρκειας, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας αρμόδιος για τον Αθλητισμό, Γιάννης Βρούτσης, προέβη σε ανακοινώσεις αναφορικά με την αναστολή λειτουργίας του σταδίου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο υπουργός, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων πως θα διατεθούν 57 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, ενώ τόνισε ότι κατά 30% αυξάνονται οι μεταβιβάσεις του Υπουργείου Αθλητισμού, με βάση το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

«Έγιναν συνεννοήσεις, διευθετήσεις» με τους αθλητικούς συλλόγους, που φιλοξενούνταν μέχρι πρότινος στο ΟΑΚΑ.

«Ευελπιστούμε ότι μέσα στο 2024 τουλάχιστον θα ανοίξει το Ποδηλατοδρόμιο» πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.

Αναφορικά με τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, τις ομάδες δηλαδή που χρησιμοποιούν το ΟΑΚΑ ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι «θα είμαι δίπλα τους. Δεν χάνουμε ούτε δευτερόλεπτο».

«Έως ότου να έχουμε το πόρισμά τους, το ΤΑΪΠΕΔ προχωρά σε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες, για να εκκινήσουν αμέσως οι όποιες ενέργειες απαιτηθούν.

Ειδικά για το Ποδηλατοδρόμιο, ακόμα και στο δυσμενέστερο σενάριο, η αποκατάσταση του, όπως μας ενημέρωσε το ΤΑΪΠΕΔ, υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.

Η ασφάλεια και το δημόσιο συμφέρον για την Κυβέρνησή μας είναι αδιαπραγμάτευτα.

Στο πλαίσιο αυτό και πολύ πριν δημιουργηθεί το θέμα με τα Στέγαστρα Καλατράβα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψα στις 31 Αυγούστου 2023, για τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, δεν επιτρέπεται πλέον η διεξαγωγή αγώνων σε κλειστά γυμναστήρια και ανοιχτά γήπεδα άνω των 2.000 θεατών, εάν δεν διαθέτουν πιστοποιητικό πυροπροστασίας και άδεια στατικότητας», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι, κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Αντώνη Ελευθεριάνου, ερευνάται μεταξύ άλλων:

  • ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν αυτές τηρήθηκαν,
  • αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους,
  • γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.

Την προκαταρκτική ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας Νικόλαος Μαργαρίτης, ενώ τα αδικήματα που θα επικεντρωθεί είναι, μεταξύ άλλων, αυτά που αφορούν έκθεση σε κίνδυνο καθώς και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Καμία συντήρηση εδώ και 20 χρόνια

Το στέγαστρο Καλατράβα τοποθετήθηκε στις 18 Ιουλίου του 2004, λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ωστόσο, εδώ και περίπου 20 χρόνια δεν έχει γίνει συντήρηση.

Η ελλιπής συντήρηση έγινε εμφανής και το 2018, όταν κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα για το Champions League, μεταξύ ΑΕΚ- Μπάγιερν Μονάχου, σημειώθηκε έντονη ταλάντωση στο άνω διάζωμα του ΟΑΚΑ, η οποία ήταν αντιληπτή και με γυμνό μάτι.

Μάλιστα, αναφορικά με την συντήρηση του στεγάστρου Καλατράβα, ο γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ είχε αποκαλύψει πριν δύο χρόνια πως ουσιαστικά δεν είχε γίνει καμία συντήρηση, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Γιάννης Βρούτσης το περασμένο Σάββατο.

“Εγχειρίδιο υπήρχε, προφανώς δεν έχει χρησιμοποιηθεί”

«Καταλάβαμε ότι υπάρχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα, το οποίο έχει τεκμηριωθεί από μία νέα αρχική μελέτη. Αυτό έχουμε καταλάβει. Και ορθώς έγινε αυτή η εκκένωση, η οποία έγινε» σημείωσε νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών ΕΜΠ, Κώστας Σπυράκος.

«Από την πρώτη μέρα που αρχίζει να λειτουργεί το στάδιο πρέπει να αρχίσει και η διαδικασία ελέγχου του. Το 2006 εγώ συμμετείχα σε μία επιστημονική επιτροπή η οποία ετοίμασε ένα τέτοιο εγχειρίδιο το οποίο έγραφε λεπτομερώς τι έλεγχοι πρέπει να γίνουν, τι όργανα πρέπει να τοποθετηθούν, έτσι ώστε έγκαιρα να εντοπίζεται το μέγεθος και η θέση των βλαβών, ώστε να μπορεί κανείς να επεμβαίνει άμεσα και αποτελεσματικά» σημείωσε μεταξύ άλλων ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ αναφορικά με το πολυσυζητημένο εγχειρίδιο υπογράμμισε πως «Εγχειρίδιο υπήρχε. Το θέμα αν αυτό το εγχειρίδιο είχε χρησιμοποιηθεί ή όχι. Προφανώς δεν έχει χρησιμοποιηθεί και αυτό φαίνεται από το ότι φτάσαμε στα σημερινά δεδομένα».

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων ο καθηγητής υπογράμμισε πως «είναι διεθνής πρακτική η παρακολούθηση έργων αυτής της εμβέλειας, αυτού του μεγέθους. Στο μεσοδιάστημα, επειδή φαίνεται μεν το κτίριο είναι σύνθετο και είναι σύνθετο, έχει όμως ορισμένα στοιχεία, όπως είναι τα καλώδια τα οποία μπορεί κανείς να ελέγξει εύκολα και με τον έλεγχο αυτών των καλωδίων να οδηγηθεί σε ορισμένες αποφάσεις και στη λήψη ορισμένων μέτρων. Άρα βλέπω ότι δεν πρέπει να έχει ακολουθηθεί μία διαδικασία λεπτομερής για το έλεγχο και την παρέμβαση».

«Ενώ πρέπει να γίνεται έλεγχος των κατασκευών και μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα, υπάρχουν μάλιστα από τον κανονισμό προτάσεις για το πότε πρέπει να γίνονται, ανάλογα με τη σπουδαιότητα του κτιρίου και το είδος κατασκευής του, σε ορισμένες χώρες αυτό επιβάλλεται διά νόμου, δηλαδή πότε πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι, τι είδους έλεγχοι να γίνονται και σε ποια χρονικά διαστήματα. Διότι αν δε γίνει αυτό, τα μικρά προβλήματα, όπως στον άνθρωπο, επιδεινώνονται. Είναι η ίδια συμπεριφορά και οι κατασκευές και το κόστος είναι μεγαλύτερο. Το κόστος λοιπόν αυτής της παρακολούθησης και της τοποθέτησης των οργάνων είναι υποπολλαπλάσιο του κόστους των επεμβάσεων που πιστεύω ότι θα οδηγηθούμε» τόνισε ο κ. Σπυράκος.

«Το έχω περπατήσει στο στάδιο, έχω περπατήσει και μέσα στους σωλήνες τους μεγάλους. Έχω δει πια σε ποια κατάσταση ήταν αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχω δει τι συμβαίνει στην πορεία του χρόνου. Δεν έχω συμμετάσχει σε αυτή. Την ανάλυση που έχει γίνει τώρα την πρόσφατη έκθεση, ώστε να έχω μία άποψη ακριβώς αυτή τη στιγμή τι συμβαίνει. Υπήρχαν προβλήματα, αλλά από τη στιγμή που έχει επαναληφθεί αυτό το στάδιο, το οποίο όπως γνωρίζετε είχε βγει με μια άδεια όχι αντίστοιχη για το μέγεθος του έργου λόγω των συνθηκών. Τα προβλήματα λοιπόν αυτά, εφόσον έχει παραληφθεί, είναι θέμα συντήρησης. Αν δηλαδή είχαν γίνει αυτά τα βήματα, δεν θα είχαμε αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε.

Ερωτηθείς για τον χρόνο που θα χρειαστούν οι εργασίες σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι η Επιτροπή δεν το γνωρίζει, διότι θα πρέπει να ακολουθήσει και δεύτερος έλεγχος. Δεύτερη μελέτη. Δεν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες. Εξαρτάται κυρίως από τη βούληση του κράτους και από το ύψος των κονδυλίων ώστε να υλοποιηθούν αυτές οι επεμβάσεις που απαιτούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα