Καταζητούμενος για 2,3 γρ. κάνναβης – Ένας Ισραηλινός στην Αθήνα, που ζητά η Ουκρανία

Διαβάζεται σε 3'
Καταζητούμενος για 2,3 γρ. κάνναβης – Ένας Ισραηλινός στην Αθήνα, που ζητά η Ουκρανία
AP PHOTO

Η περίεργη υπόθεση έφθασε τις προηγούμενες ημέρες στο Συμβούλιο Εφετών. Είναι ασφαλής χώρα για έναν “φυγά” η Ουκρανία;

Μια περίεργη δικαστική ιστορία εκτυλίχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στην Αθήνα, με κεντρικό πρόσωπο έναν νεαρό Ισραηλινό, την έκδοση του οποίου ζητούσε με διεθνές ένταλμα η Ουκρανία. Το αδίκημα για το οποίο κατηγορείτο ήταν ασήμαντο – κατοχή 2,3 γρ. κάνναβης σε πέντε αυτοσχέδια τσιγάρα. Παρ’ όλα αυτά, από την ελληνική πλευρά η υπόθεση χρειάστηκε να φτάσει στο Συμβούλιο Εφετών, ώστε τελικά να κριθεί το επίπεδο κινδύνου ζωής του Ισραηλινού στην περίπτωση έκδοσής του στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Ο 35χρονος συνελήφθη τον περασμένο Φλεβάρη στο αεροδρόμιο της Αθήνας, καθώς διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσε σε βάρος του απόφαση του Δικαστηρίου Prymorskyi της Οδησσού. «Έφυγα νόμιμα από την Ουκρανία», είπε, ωστόσο συνελήφθη. Στο όνομά του υπήρχε Ερυθρά Αγγελία της Ιντερπόλ και στον φάκελο που έστειλαν οι Ουκρανοί στην Αθήνα αναφερόταν ότι διώκεται για «λαθρεμπορία ιδιαιτέρως επικίνδυνου ναρκωτικού», όπως τυποποιείται στο Άρθρο 305 του Ποινικού Κώδικα της Ουκρανίας, αδίκημα που επισύρει ποινή οκτώ έως δέκα ετών.

Τα πράγματα φαίνεται πως ήταν κάπως διαφορετικά, πηγαίνοντας πέντε χρόνια πίσω. Στο ένταλμα περιγράφεται ότι ο 35χρονος Ισραηλινός είχε φτάσει από το Τελ Αβίβ στην Οδησσό με την πρωινή πτήσης, στις 23 Αυγούστου 2019. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, σε ένα πακέτο Marlboro Gold που είχε στην τσάντα του, βρέθηκαν πέντε αυτοσχέδια τσιγάρα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 2,34 γραμμαρίων, τα οποία είχε ψεκάσει με κολόνια. Ο ίδιος έφυγε από τη χώρα με τον φάκελο ανοιχτό στο περιφερειακό δικαστήριο της Οδησσού.

Μετά τη σύλληψη του 35χρονου στην Αθήνα, οι Ουκρανοί κίνησαν κανονικά όλη την προβλεπόμενη διαδικασία. Μάλιστα, στο ένταλμα επισυνάπτεται το έγγραφο του Γενικού Εισαγγελέα, που αναφέρει σε τυπικό, υπηρεσιακό ύφος ότι εκζητούμενος θα έχει δίκαιη δίκη και δεν θα διωχθεί για πολιτικούς, φυλετικούς και θρησκευτικούς λόγους. Ο Ισραηλινός έμεινε για δύο μήνες κρατούμενος στον Κορυδαλλό και την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκε ενώπιον του αρμόδιου Συμβουλίου Εφετών, ώστε να κριθεί η έκδοσή του.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε ανέφερε ότι κατείχε τα 2,3 γρ. κάνναβης με ιατρική συνταγή και ότι μετά τη σύλληψή του στην Ουκρανία, είχε φύγει νόμιμα από τη χώρα, επικοινωνώντας με δικηγόρο για την εξέλιξη της υπόθεσης. Μετά τη ρωσική εισβολή, ο δικηγόρος φέρεται να τον ενημέρωσε ότι σταμάτησε κάθε νόμιμη διαδικασία, καθώς η χώρα βρισκόταν σε πόλεμο. Ο Ισραηλινός είπε ότι δεν επιθυμεί να εκδοθεί στο δικαστήριο της Οδησσού κι επιπλέον ότι στο ενδεχόμενο να περάσει σε ρωσικό έλεγχο η περιοχή, ο ίδιος, λόγω εθνικότητας, θα υποστεί βασανιστήρια ή θάνατο.

Το Συμβούλιο Εφετών μπλόκαρε την έκδοση, με το σκεπτικό ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο. «Το αίτημα για έκδοση από την Ουκρανία και δη στην περιοχή της Οδησσού κατά του Ισραηλινού πολίτη που έφτασε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, θα μπορούσε εξαρχής να είχε αντιμετωπιστεί με περιοριστικούς όρους και όχι με προσωρινή κράτηση», σχολίασαν στο NEWS247 οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ισραηλινού, Θοδωρής Καραγιάννης και Ανδρούλα Παράσχου.

«Θα ήταν νομικά αβάσιμο και ανθρωπιστικά απαράδεκτο να εκδοθεί ένας άνθρωπος σε μία χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο και μάλιστα για να δικαστεί σε μία περιοχή που αυτή τη στιγμή αποτελεί το σημείο μηδέν των συγκρούσεων και κάθε μέρα διασταυρώνονται πυρά. Δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς σχολιασμό ότι η πράξη για την οποία ζητούσε η Ουκρανία τον εντολέα μας, μπορεί να φέρονταν ως κακουργηματική, αλλά αφορούσε μια μικρή ποσότητα ναρκωτικών και τελέστηκε το 2019, δηλαδή σε συνθήκες προ πολέμου», πρόσθεσαν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα