Κορυφώνεται το Θείο Δράμα – Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου σε όλη τη χώρα

Διαβάζεται σε 5'
Περιφορά Επιταφίου Μητρόπολης Αθηνών
Περιφορά Επιταφίου Μητρόπολης Αθηνών ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISS

Κατανυκτική η ατμόσφαιρα σε όλη τη χώρα, με τους πιστούς να συρρέουν στους Ιερούς Ναούς για την περιφορά του Επιταφίου.

Κορυφώνεται το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής (03/05) το Θείο Δράμα, με την περιφορά των Επιταφίων σε όλη τη χώρα, συμβολίζοντας τον ενταφιασμό του Ιησού Χριστού και την πορεία προς την Ανάσταση και το Πάσχα.

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής έγινε ο στολισμός του Επιταφίου στις εκκλησίες, ενώ το μεσημέρι εψάλη ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και πραγματοποιήθηκε η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Ακολούθως, τοποθετήθηκε στο Ιερό Κουβούκλιο ένα ύφασμα, πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος, νεκρός. Το ύφασμα αυτό λέγεται Επιτάφιος.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ψάλλεται ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και η υμνολογία είναι σχετική με την ταφή του Κυρίου από τους Ιωσήφ και Νικόδημο και την κάθοδο της ψυχής Του στα σκοτεινά βασίλεια του Άδη. Σχετικά τα τροπάρια: «Ο ευσχήμων Ιωσήφ…», και «Ότε κατήλθες προς τον θάνατον…».

Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας ψάλλονται σε τρεις στάσεις (μέρη) τα λεγόμενα Εγκώμια, μικρά τροπάρια πολύ αγαπητά στο λαό, αγνώστου ποιητή. Τα πιο γνωστά είναι: «Η ζωή εν τάφω…», «Άξιον εστί μεγαλύνειν…», «Αι γενεαί πάσαι…» και «Ω γλυκύ μου Έαρ…».

Η Ακολουθία έχει ξεκινήσει σε όλες τις εκκλησίες της χώρας, με χιλιάδες πιστούς να συρρέουν ήδη.

Ξεκίνησε η Ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών

Λίγο μετά τις 7, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ξεκίνησε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ακολουθία του Επιταφίου στην Μητρόπολη Αθηνών, όπου υπάρχουν πάρα πολλοί τουρίστες οι οποίοι περιδιαβαίνουν το κέντρο της πρωτεύουσας. Η περιφορά του επιταφίου θα ξεκινήσει λίγο μετά τις 9, ενώ φέτος μάλλον δεν θα γίνει η συνάντηση όλων των επιταφίων στο Σύνταγμα.

Περιφορά Επιταφίου Μητρόπολης Αθηνών ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISS
Περιφορά Επιταφίου Μητρόπολης Αθηνών ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISS

Πλήθος πιστών στην περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Μηνά

Νωρίτερα, σε κλίμα κατάνυξης και με πλήθος πιστών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα η περιφορά του Επιταφίου του Ιερού Ναού Αγίου Μηνά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για την πρώτη περιφορά Επιταφίου που γίνεται κάθε χρόνο στην πόλη, νωρίτερα από κάθε άλλη εκκλησία, ώστε να την παρακολουθήσουν και οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα του κέντρου.

Περιφορά Επιταφίου Αγίου Μηνά στη Θεσσαλονίκη
Περιφορά Επιταφίου Αγίου Μηνά στη Θεσσαλονίκη ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / MOTION TEAM

Μέσα σε κλίμα θρησκευτικής ευλάβειας, χοροστατούντος του μητροπολίτη Φιλόθεου και υπό τους ήχους θρησκευτικών ψαλμωδιών από τη μπάντα της αστυνομίας και των φιλαρμονικών, η πομπή ξεκίνησε την πορεία της στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Περιφορά Επιταφίου Αγίου Μηνά στη Θεσσαλονίκη
Περιφορά Επιταφίου Αγίου Μηνά στη Θεσσαλονίκη ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / MOTION TEAM

Νάξος: Ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα

Πλήθος πιστών παρακολούθησαν και φέτος την ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής και την περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στην Νάξο.

Σύμφωνα με το Cyclades24.gr, πρόκειται για ένα έθιμο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην περιοχή Πολιχνίου, με τους επισκέπτες αλλά και τους μόνιμους κατοίκους να συμμετέχουν και να παρακολουθούν ευλαβικά τις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Μεγάλης Παρασκευής στο παραθαλάσσιο ξωκλήσι της Αγίας Γρηγορούσας.

Ο Επιτάφιος είναι φτιαγμένος από ξύλα και στολισμένος ελάχιστα, την ώρα που τον συνοδεύουν οι ψαλμωδίες των πιστών, στην περιφορά του, εντός της θάλασσας.

Η περιφορά του επιταφίου στο Καστράκι της Νάξου πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού Ιωάννη Βρούτση, του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανού και Δημοτικών Συμβούλων.

Κέρκυρα: Περιφορά με χορωδίες και μπάντες

Στην πανέμορφη Κέρκυρα με τα ιδιαίτερα έθιμα του Πάσχα, όλες οι εκκλησίες της πόλης περιφέρουν τους Επιταφίους τους, με τη συμμετοχή μουσικών σχημάτων.

Οι χορωδίες των Ιερών Ναών και ιδιαίτερα της Μητροπόλεως, καθώς και η Δημοτική Χορωδία, ψάλλουν κατανυκτικά τα «Εγκώμια», ενώ οι μπάντες των φιλαρμονικών ερμηνεύουν διασκευές από κλασικά έργα, όπως είναι η «Εις Άδου Κάθοδος».

Περιφορά Επιταφίου στην Κέρκυρα
Περιφορά Επιταφίου στην Κέρκυρα ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Το νησί έχει πλημμυρίσει από τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Ελλάδα, ενώ το αδιαχώρητο αναμένεται να γίνει και αύριο το πρωί, Μεγάλο Σάββατο, καθώς τέσσερα κρουαζιερόπλοια θα αράξουν στο λιμάνι για μερικές ώρες, ούτως ώστε οι περίπου 10 με 12 χιλιάδες επισκέπτες θα κατέβουν για να ζήσουν αυτά τα απίστευτα έθιμα.

Μονή Καισαριανής

Στη Μονή της Καισαριανής, όπου η περιφορά του Επιταφίου, ξεκινά νωρίτερα κάθε χρόνο, οι προσκυνητές βίωσαν με κατάνυξη το Θείο Δράμα.

Η πένθιμη πομπή ξεκινάει το μεσημέρι από το βυζαντινό μοναστήρι και συνεχίζει στην καρδιά του δάσους, ανάμεσα στα καταπράσινα δέντρα του Υμηττού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα