Κορονοϊός: 97 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα

Κορονοϊός: 97 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα
Απολύμανση κατά του κορονοϊού. AP

Ξάνθη και τουρίστες τροφοδοτούν την επανάκαμψη της επιδημία στη χώρα. 1 στα 3 κρούσματα είναι εισαγόμενα.

Διψήφιος και ο χθεσινός αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, η οποία ήδη από τις αρχές Ιουνίου φαίνεται να βιώνει -ελεγχόμενα μέχρι στιγμής- την επανάκαμψη της επιδημίας. Συνολικά μέσα σε μία εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν 97 νέα κρούσματα με το 1/3 από αυτά να αφορούν σε εισερχόμενους πολίτες, αλλά και στην περιφέρεια της Ξάνθης.

Ειδικότερα από το σύνολο των νέων κρουσμάτων, τα 32 “εισήλθαν” στη χώρα μέσω πτήσεων ή οδικώς από τον Προμαχώνα. Μάλιστα τα 2/3 αυτών εκτιμάται ότι ήταν ξένης υπηκοότητας. Επίσης άλλα 30 προήλθαν από την περιοχής της Ξάνθης, 11 από τη Ροδόπη, ενώ 10 είναι από την Παραμυθιά στην Θεσπρωτία. Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι στην Αττική έχουν σημειωθεί μόνο 8 κρούσματα.

Σχετικά με τη διασπορά των νέων κρουσμάτων, αξίζει να σημειωθεί ότι μερικά από τα χθεσινά κρούσματα κορονοϊού που επιβεβαιώνει ο ΕΟΔΥ τις τελευταίες μέρες, δεν έχουν να κάνουν με κάποιο άλλο κρούσμα στις συγκεκριμένες περιοχές που εντοπίζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 13 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες Πέμπτη, επιβεβαιώθηκαν 1 στη Θεσπρωτία, 1 στη Σύρο, 1 στην Καστοριά, 1 στην Πέλλα, 1 στη Ροδόπη, 3 στην Ξάνθη και 5 εισαγόμενα (3 από πτήσεις και 2 Προμαχώνα).

Η Σύρος και η Καστοριά σήμερα, και χθες η Μεσσηνία, δημιουργούν προβληματισμό για το πως μεταδίδεται σε διάφορες περιοχές ο ιός και πρέπει να αναμένουμε τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η επιδημία στις τοπικές κοινωνίες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Παραμυθιάς όπου μετρά πλέον 10 κρούσματα.

Επίσης χθες εντοπίστηκαν και 5 νέα εισερχόμενα κρούσματα τα οποία αφορούν (τουλάχιστον τα 4 από αυτά) σε τουρίστες.

Σήμερα αναμένεται η έκθεση του Κυβερνητικού Παρατηρητηρίου Covid-10 για την εβδομάδα 18-24 Ιουνίου. Μια εβδομάδα πριν, η σχετική έκθεση σημείωνε ότι στον άξονα της υγείας και της πολιτικής προστασίας, παρατηρείται μια ελαφρά μείωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων που πλέον διαμορφώνεται στα 13 κρούσματα ανά ημέρα, από 17 στην προηγούμενη έκθεση.

Η Αττική, παρά την έντονη πληθυσμιακή κινητικότητα των προηγούμενων εβδομάδων, εμφάνιζε συστηματικά χαμηλά μονοψήφια νούμερα. Η πλέον αξιοσημείωτη συρροή εντοπίζεται στην Ξάνθη, με επίκεντρο τον Εχίνο, οπού καθημερινά εμφανίζονται διψήφια νούμερα κρουσμάτων.

Το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ παρέμεινε σταθερό στους 12 (πλέον έχει μειωθεί) όπως και ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων, ο οποίος έτεινε στο μηδέν. Υπό αυτό το πρίσμα, ο ρυθμός διπλασιασμού τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων ανήλθε στις 75 από 68 και 67 από 60 μέρες αντίστοιχα, σημειώνοντας πρόσθετη επιβράδυνση σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα.

Συγχρόνως ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) παρέμεινε κάτω του 0,5, ενισχύοντας περαιτέρω την εικόνα περί συσχετισμού της αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων με την διενέργεια στοχευμένων τεστ σε συγκεκριμένες συρροές, π.χ. Ξάνθη, και πέριξ των ιχνηλατήσεων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα