Κορονοϊός: Δύσκολος συνδυασμός ο τουρισμός και η τήρηση των μέτρων

Κορονοϊός: Δύσκολος συνδυασμός ο τουρισμός και η τήρηση των μέτρων
Παραλία Αττικής. Eurokinissi

Έντονη ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα. Καμπανάκι από τους επιστήμονες για τη συμπεριφορά πολλών επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου.

Μόλις μια εβδομάδα πριν το άνοιγμα των πτήσεων προς τη χώρα μας από 29 άλλα κράτη, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού με 30 εξ αυτών να είναι “εισαγόμενα” βάζει σε δεύτερες σκέψεις την Κυβέρνηση. Το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων λόγω των τουριστών δεν είχε φυσικά αποκλειστεί και ήταν ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων, όμως εκείνο που ανησυχεί περισσότερο είναι η συμπεριφορά των επαγγελματιών του ευρύτερου τουριστικού κλάδου.

Χθες ανακοινώθηκαν 97 νέα κρούσματα με περίπου 1 στα 3 να αφορά σύμφωνα με πληροφορίες σε ταξιδιώτες από τη Γερμανία. Δεν έχει διευκρινιστεί η υπηκοότητα των ταξιδιωτών, αλλά το γεγονός ότι προήλθαν από αεροδρόμια χώρας η οποία ανήκει μεταξύ των 29 κρατών που θα επιτρέπονται οι πτήσεις προς την Ελλάδα με δειγματοληπτικούς ελέγχους ταξιδιωτών, αποτελεί ένα αρνητικό προηγούμενο. Αναμένεται η αντίδραση της Κυβέρνησης όπως συνέβη και με την πρόσφατη πτήση από τη Ντόχα, όπου εντοπίστηκαν 12 κρούσματα με αποτέλεσμα να απαγορευτούν μέχρι τις 15 Ιουνίου οι πτήσεις από εκεί.

Κύκλοι της επιστημονικής κοινότητας σημειώνουν ότι δεν είναι τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων που ανησυχεί, αλλά το πως θα συμπεριφέρονται οι επαγγελματίες, ειδικά στις εκτός Αττικής περιοχές. Εκεί τονίζουν είναι απόλυτα αναγκαία η συνείδηση της ατομικής ευθύνης, ειδικά όταν μέσω των δειγματοληπτικών ελέγχων η πιθανότητα να ξεφύγει κάποιο κρούσμα σε ταξιδιώτη είναι πολύ πιθανή. .

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ επιβεβαιώθηκαν 97 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, αριθμός που αφορά στις τελευταίες 4 ημέρες. Από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Επίσης τα 690 κρούσματα (22,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1735 (56,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι αρχές επισημάνθηκε στην ανακοίνωση του οργανισμού ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση και αν χρειαστεί τις επόμενες μέρες θα ληφθούν έκτακτα αυστηρά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας τόσο από την είσοδο κρουσμάτων από το εξωτερικό, όσο και για εγχώριες εστίες κρουσμάτων.

Επίσης χαρακτηριστική ήταν και η χθεσινή αναφορά του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά“Όποιος νομίζει ότι έχουμε απαλλαγεί από τον κορονοϊό κάνει λάθος”, ξεκαθαρίζοντας ότι τα κρούσματα δεν θα εξαφανιστούν και απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση και να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία για τα κρούσματα από το εξωτερικό ο υφυπουργός απάντησε πως «παρακολουθούμε επιδημιολογικά όλες τις χώρες και αυτές που είναι στις 29 και αυτές που είναι υψηλού ρίσκου και αναλόγως λειτουργούμε» και συνέχισε: “Η έννοια της δειγματοληψίας δεν έχει να κάνει με το ότι έρχεται μια πτήση και θα πάρουμε πέντε να τους ελέγξουμε. Έχει να κάνει με ένα σύγχρονο πρωτόκολλο το οποίο έχει έναν αλγόριθμο που έχει να κάνει με το από ποιες περιοχές ήρθαν, αν υπάρχουν τράνζιτ μεταφορές, αν οι προηγούμενες ημέρες στην περιοχή τους έχουν βγάλει κρούσματα, αν οι δικές μας δειγματοληπτικές έρευνες έχουν κρούσματα. Υπάρχουν άνθρωποι που ξενυχτάνε σε 24ωρη βάση στην Πολιτική Γραμματεία, ούτως ώστε να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Υπομονή σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία δουλεύουμε νυχθημερόν για να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα”.


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα