Κορονοϊός: Ελληνικές βιομηχανίες εξασφαλίζουν φάρμακα με χλωροκίνη

Κορονοϊός: Ελληνικές βιομηχανίες εξασφαλίζουν φάρμακα με χλωροκίνη
Χάπια. pixabay

Στην παραγωγή σκευασμάτων που θα περιέχουν την ουσία χλωροκίνη η οποία θεωρείται αποτελεσματική για τον ιό, προχωρούν ελληνικές εταιρείες.

Έχοντας εξασφαλίσει μέσω εισαγωγών από τον ΕΟΦ σημαντικής ποσότητας της δραστικής ουσίας χλωροκίνη, ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες αναλαμβάνουν να παράγουν άμεσα φάρμακα προκειμένου να προμηθεύσουν τα ελληνικά νοσοκομεία για ασθενείς με κορονοϊό. Ήδη έχει εξασφαλιστεί ποσότητα 5 τόνων χλωροκίνης από την Ινδία η οποία θα μετατραπεί σε φάρμακα, ενώ αναμένεται και άλλη μεγάλη ποσότητα για την ενίσχυση των ελληνικών αποθεμάτων σε φάρμακα.

Η χλωροκίνη είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη ελονοσία εδώ και δεκαετίες και δίνεται και προληπτικά για την εμφάνιση της νόσου αυτής. Είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται όντως και σε κατηγορίες ασθενών που έχουν ρευματολογικά νοσήματα.

Όπως είχε επισημάνει ο κ. Τσιόδρας, υπάρχει επαρκής ποσότητα του φαρμάκου και μπορεί και διατίθεται αυτή τη στιγμή και στην ελληνική αγορά. Η θεραπεία δίνεται σε άτομα με εμφάνιση πιο σοβαρής μορφής της νόσου από κορονοϊό. Επίσης ο κ. Τσιόδρας είχε αναφέρει ότι υπήρξε κινητοποίηση του ΕΟΦ για την εξασφάλιση ποσοτήτων του φαρμάκου.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι ερευνητική ομάδα της Γαλλίας υπό τον διάσημο καθηγητή λοιμώξεων, του κ Didier Raoult, χρησιμοποίησε σχήμα φαρμάκων με βάση την ουσία χλωροκίνη. Η χρήση των φαρμάκων σε 6 μέρες οδήγησε σε αρνητικοποίηση για τον ιό στο 90% των ασθενών, σε σχέση με μια άλλη ομάδα στην οποία δε χορηγήθηκε το σχήμα. Από την τελευταία ομάδα το 96% παρέμεινε θετικό για τον ιό το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στο συγκεκριμένο σχήμα η χλωροκίνη χορηγείται σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη. 

Το συγκεκριμένο σχήμα φαρμάκων ερευνάται για την αποτελεσματικότητά του ήδη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο ΠΟΥ μελετά σε μεγάλο εύρος δεδομένων την αποτελεσματικότητα 4 συγκεκριμένων θεραπευτικών επιλογών, οι οποίες χορηγούνται κυρίως στις πιο σοβαρές περιπτώσεις. Παράλληλα επειδή το προηγούμενο διάστημα είχε παρατηρηθεί μεγάλη ζήτηση για τα φάρμακα χλωροκίνης που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, ο ΕΟΦ έβγαλε αυστηρές συστάσεις σχετικά με τη διακίνησή του. Τονίζεται πως για την χορήγηση απαιτείται ειδική ιατρική συνταγή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα